ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Εφάπαξ βοήθημα στους ΕΜΘ

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα τμήμα του στρατεύματος, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας με διπλά συντάξιμα έτη. Συγκεκριμένα στο στράτευμα υπάρχουν μερικές ειδικότητες με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, όπως ναρκαλιευτές, αλεξιπτωτιστές, ιπτάμενοι και δύτες. Αυτές οι ειδικότητες σύμφωνα με το νόμο γράφουν διπλά συντάξιμα εξάμηνα, πληρώνοντας διπλές εισφορές και δικαιούνται σύνταξη νωρίτερα, διότι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα 35+ έτη στο μισό χρόνο από τους άλλους. Ο νόμος ακόμη ορίζει, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αποστρατείας πριν τα 20 πραγματικά έτη.
Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ορισμένοι αποστρατεύθηκαν με 39 συντάξιμα έχοντας 20,5 πραγματικά έτη. Σύμφωνα, με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 11 του Ν.2936/2001 ορίζεται, ότι «το δικαίωμα λήψης εφάπαξ βοηθήματος για τους ΕΜΘ από τα ταμεία αλληλοβοηθείας θεμελιώνεται μετά τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας». Αποτέλεσμα είναι οι παραπάνω ειδικότητες να μη δικαιούνται εφάπαξ, ενώ δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Σημειωτέον, ότι τα διπλά συντάξιμα έτη δεν είναι πλασματικά, αλλά λογίζονται ως πραγματικά, σύμφωνα με τον κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων. Δηλαδή, ΕΜΘ με 25 έτη σε γραφείο και 25 συντάξιμα δικαιούται εφάπαξ, ενώ ο ΕΜΘ με 24 έτη εργαζόμενος σε ναρκοπέδιο και 40+ συντάξιμα δεν δικαιούται. Όλες οι άλλες ειδικότητες δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, σχετικά με το εφάπαξ, διότι δεν μπορούν να αποστρατευθούν πριν τα 25 πραγματικά χρόνια. Στην ουσία, τιμωρούνται οι ΕΜΘ, που καθημερινά κινδύνευαν τη ζωή τους, διότι όλες οι άλλες κατηγορίες ΕΜΘ (μόνιμοι εξ ανακατατάξεως κτλ.) δικαιούνται εφάπαξ με τη συμπλήρωση 10 ετών. Το παραπάνω πρόβλημα προέκυψε εντός του 2010, διότι έως τότε ο Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοηθείας Στρατού (ΕΛΟΑΣ) δεν είχε αντιληφθεί την ισχύ του Ν.2936/2001. Έτσι, όσοι αποστρατεύθηκαν πριν το 2010 έλαβαν κανονικά το εφάπαξ βοήθημα. Η τροποποίηση του σχετικού νόμου υπάρχει από το 2011 στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις την ανέβαλαν.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραπάνω ζήτημα και όσοι ΕΜΘ δικαιούνται αποστρατείας-σύνταξης να δικαιούνται και εφάπαξ βοήθημα;




2. Σε οριακή κατάσταση το Θεαγένειο Νοσοκομείο

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται το Θεαγένειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Τα προβλήματα, που έχουν σωρευτεί στο νοσοκομείο είναι αρκετά, οδηγώντας στην υπολειτουργία του και σε εκρηκτική κατάσταση. Το ιατρικό προσωπικό παραμένει απλήρωτο, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί οι εφημερίες από τις αρχές του χρόνου. Οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και σε γενικότερες κινητοποιήσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα.
Το Θεαγένειο Νοσοκομείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, εξυπηρετώντας χιλιάδες ασθενείς ευρύτερα στην περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του. Τα προβλήματα είναι τεράστια, το νοσοκομείο οδηγείται σε αδιέξοδα και για αυτό το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να επιληφθεί του θέματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης;



3. Στο δρόμο οδηγούνται χιλιάδες ψυχικά ασθενείς

Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ψυχικά ασθενείς, που φιλοξενούνται σε οικοτροφεία, ξενώνες και διαμερίσματα, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης. Οι 150 περίπου δομές, όπου φιλοξενούνται πανελλαδικά, υπολειτουργούν εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα 2.500 ψυχικά πάσχοντες να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο. Μάλιστα, απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες παραμένουν οι 3.000 εργαζόμενοι στις δομές αυτές, αντιμετωπίζοντας πλέον σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης.
Οι μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και φιλοξενούν ασθενείς, που ήταν έγκλειστοι σε δημόσια ψυχιατρεία. Οι δομές αυτές και το προσωπικό τους, τους βοηθούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Στα οικοτροφεία φιλοξενούνται και βαριές περιπτώσεις, συνεπώς το λουκέτο σε αυτά θα σημάνει την πλήρη εξαθλίωσή τους. Η χρηματοδότηση των μονάδων γινόταν αρχικά από προγράμματα της Ε.Ε. και στη συνέχεια αποκλειστικά από το κράτος. Τα προβλήματα χρηματοδότησης διογκώθηκαν και σήμερα η επιχορήγηση μειώθηκε κατά 50%, με αποτέλεσμα τα ενοίκια, οι προμηθευτές τροφίμων και το πετρέλαιο να παραμένουν απλήρωτα. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος, προτού οι ψυχικά ασθενείς να βρεθούν στο δρόμο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τις παραπάνω δομές και να μη βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες ψυχικά ασθενείς;









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top