Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, έστω υπό όρους, με τους φορείς και τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης που αντιδρούν, το έργο κινδυνεύει να ακυρωθεί και μαζί του να χαθούν 7 εκατ. ευρώ που είναι διασφαλισμένα.
Η διαβούλευση πάντως που άρχισε προ ημερών με πρωτοβουλία του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης -φορέα υλοποίησης του έργου- αναμένεται να ...



ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου, με στόχο να υπάρξει πλαίσιο συμφωνίας για την κατασκευή του επίμαχου σταθμού. Σήμερα η συζήτηση θα συνεχιστεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώ θα ακολουθήσει κύκλος ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του έργου με τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης, που σε πρώτη φάση έχουν τοποθετηθεί θετικά για το έργο.
Ωστόσο όλα κρίνονται από τη θέση που θα πάρει για το έργο ο δήμος Παύλου Μελά. Η διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ πρόκειται επίσης να συναντηθεί με την περιφερειακή διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μητροπολιτική Επιτροπή, καθώς η τελευταία είναι αρμόδια για τον έλεγχο στο περιβάλλον και τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Αυτές μάλιστα θεωρούνται και το «αγκάθι» για τη χωροθέτηση και λειτουργία του ΣΜΑ στην Ευκαρπία, καθώς κάτοικοι και φορείς υποστηρίζουν ότι οι δυτικές συνοικίες δεν μπορούν πλέον να αποτελούν το «τασάκι» της πόλης.

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Η διαβούλευση πρόκειται να κορυφωθεί με τον δήμο Παύλου Μελά (Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία) και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι από τον περασμένο Ιανουάριο κρατούν αποκλεισμένο τον χώρο όπου άρχισε να κατασκευάζεται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία. «Η διοίκηση του Συνδέσμου δεν κρύβει την ανησυχία της για τη συνάντηση με τον δήμο Παύλου Μελά, που είναι και ο βασικός συνομιλητής, και με τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, οι οποίοι είναι δύσπιστοι για το τι έργο πάμε να φτιάξουμε» τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου ΟΤΑ Σωκράτης Φάμελος. Ανέφερε ότι η διαβούλευση με κόμματα και άλλους φορείς πήγε καλά, ωστόσο, όπως είπε, το στοίχημα είναι να πειστούν οι πολίτες της περιοχής. «Έχουμε καταστεί αναξιόπιστοι τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού ο κόσμος φοβάται να μας εμπιστευτεί δεδομένου ότι το μόνο που ξέρει είναι οι χωματερές και όχι τα περιβαλλοντικά έργα που έπρεπε να έχουν γίνει» σχολίασε ο κ. Φάμελος. Πάντως διεμήνυσε ότι στόχος είναι να πειστούν οι κάτοικοι ότι «δεν είμαστε εχθροί, αλλά σύμμαχοι για το περιβάλλον, και ότι ο ΣΜΑ θα συμβάλει στην προστασία του».
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top