Στάση πληρωμών ετοιμάζεται να κηρύξει πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση, αφού ήδη 14 δήμοι της χώρας δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού για το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ακόμη πιο εκρηκτική αναμένεται η κατάσταση τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οπότε εκτιμάται ότι περισσότεροι από 100 δήμοι δεν θα πληρώσουν τους εργαζομένους, πολύ δε περισσότερο προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις τους.
Η χθεσινή συνάντηση των δημάρχων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης απέβη άκαρπη, σβήνοντας και την τελευταία ελπίδα τους να εισρεύσουν κονδύλια στα ταμεία των δήμων. Ο υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, με τον οποίο συναντήθηκε χθες το δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), δήλωσε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει...

 προς το παρόν κανένα οικονομικό αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν από την αξιολόγηση της τρόικας και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία υπολογίζεται στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Εν ολίγοις ο υπουργός δήλωσε στους αιρετούς ότι λεφτά δεν υπάρχουν και πως γίνεται τιτάνια προσπάθεια να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.
Τη δεινή οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ περιέγραψε στον υπουργό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, γνωστοποιώντας ότι ήδη 14 δήμοι δεν έχουν καταθέσει τα χρήματα στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών για το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τότε περισσότεροι από 100 δήμοι θα κηρύξουν στάση πληρωμών τον επόμενο μήνα, ενώ μόλις 30 δήμοι από τους 325 θα επιδιώξουν να πληρώσουν έναντι, εκταμιεύοντας όμως κονδύλια από άλλους κωδικούς, όπως τα ανταποδοτικά ή τα έργα υποδομής που προγραμματίστηκαν το επόμενο διάστημα.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ, εκτός από τους 14 δήμους, η λίστα των οποίων δεν γνωστοποιήθηκε, επιπλέον τέσσερις πέντε δήμοι δεν έχουν καταφέρει να καταβάλουν ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές για τις μισθοδοσίες, γεγονός για το οποίο όμως δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναπόφευκτη η στάση πληρωμών
Για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών ενημέρωσε τους δημάρχους ο κ. Ασκούνης στη διάρκεια της συγκέντρωσης των αιρετών που έγινε στο πλαίσιο της διήμερης αγωνιστικής τους κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Είναι πλέον γεγονός ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα για πολλούς δήμους στη χώρα, και αν δεν πληρωθούμε θα πάμε σε στάση πληρωμών», σχολίασε ο κ. Ασκούνης.
Νωρίτερα το δ.σ. της ΚΕΔΕ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος όμως δεν δεσμεύτηκε για τίποτε, λέγοντας ότι για τα οικονομικά ζητήματα αποφασίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός επανέλαβε μόνο ότι το ποσό των 35 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά δόση από τις οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών, θα εκταμιευτεί τις επόμενες μέρες και θα καταβληθεί στους δήμους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Ωστόσο οι δήμαρχοι δηλώνουν ότι αυτά τα χρήματα είναι ψίχουλα και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες. «Αυτά τα χρήματα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι δήμοι έχουν ανάγκη από ρευστό, και αν δεν πάρουμε χρήματα η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο εκρηκτική», ανέφερε το μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης.
 
Σήμερα αποφασίζουν οι δήμαρχοι
Κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα οι περισσότερες υπηρεσίες των δήμων της χώρας, στο πλαίσιο της διήμερης αναστολής λειτουργίας τους, που αποφάσισαν οι δήμαρχοι στο τελευταίο συνέδριό τους. Σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τις Επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών και με το προεδρείο της Βουλής, στη διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης θα τους ενημερώσουν για την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας. Μετά τη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το δ.σ. της ΚΕΔΕ προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συναντήσεων αλλά και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις διαμαρτυρίας. Πολλοί είναι πάντως οι δήμαρχοι που θα προτείνουν συνέχιση του αγώνα, ενώ δεν αποκλείεται στο τραπέζι να πέσει και η πρόταση για ομαδικές παραιτήσεις των αιρετών, κίνηση με την οποία θα υποδηλώσουν την αδυναμία τους να διοικήσουν τους δήμους.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top