Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012, όπως είχε προγραμματιστεί, ξεκίνησαν οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που φέτος φιλοξενεί στους κόλπους του ο Δήμος Ωραιοκάστρου, με θέμα «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη - Αμοιβαία Μάθηση - Κοινή Δράση». Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτρης Σαραμάντος και οι εκπρόσωποι των επτά ευρωπαϊκών χωρών που έλαβαν μέρος, καλωσόρισαν τους συνέδρους. Τον δικό τους χαιρετισμό απηύθυναν ο...



 πρόξενος της Γερμανίας κ. Hoelscher - Obermair Wolfagng και ο σύμβουλος της πόλης του Ντέτμολντ κ. Michael Brieden –Segler.

Εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρου Καλαφάτη τοποθετήθηκε αναφορικά με το θέμα του Συνεδρίου ο κ. Ν. Ελευθεριάδης. Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης(20/9) πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή στο πρόγραμμα και απογραφή. Οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων Δήμων, του Ντέτμολντ (Γερμανία), του Ζάιτς (Γερμανία), του Κάουνας (Λιθουανία) , του Ντίλ (Αγγλία) , του Σέντ Ομέρ (Γαλλία), του Χάσελτ (Βέλγιο) και του Ωραιοκάστρου (Ελλάδα), πραγματοποίησαν μια εισαγωγή αντιπροσωπευτική των χωρών τους. Οι σύνεδροι αντάλλαξαν εμπειρίες και σχολίασαν τα όσα μεσολάβησαν από το αντίστοιχο Συνέδριο που έλαβε χώρα πέρυσι στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα, το Ντέτμολντ.

Αξιοσημείωτο είναι πως στο Συνέδριο συμμετείχαν πέραν των ενηλίκων ατόμων, και μαθητές του Δήμου Ωραιοκάστρου που με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα γενόμενα.


«Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή» ημέρα δεύτερη!


Μια πολύ «γεμάτη» ημέρα ήταν η Παρασκευή (21/9/12) για τους μετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη - Αμοιβαία Μάθηση - Κοινή Δράση». Το πρόγραμμα περιελάμβανε πρωινό εργαστήριο με θέμα «Κλιματική - Περιβαλλοντική Προστασία και Ανακύκλωση στην Ελλάδα» και κύριο εισηγητή τον Καθηγητή Γεωπονίας του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιο Ζαλίδη. Αμέσως μετά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου πραγματοποίησε μια σύντομη ομιλία σχετικά με την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση που αφορούσε στα Οικολογικά Συστήματα Αποκομιδής Απορριμμάτων σε κοινούς κάδους χρήσης των ΟΤΑ ως μέσων αποτροπής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κατά συνέπεια της Κλιματικής Αλλαγής. Οι σύνεδροι παρακολούθησαν παρουσίαση με εικόνες και βίντεο από τη χρήση των αντίστοιχων κάδων που έχουν τοποθετηθεί στο Ωραιόκαστρο.

Οι εισηγήσεις και παρουσιάσεις έδωσαν τη θέση τους στην ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων οι οποίοι δούλεψαν χωριστά σε τρείς ομάδες, με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
α. Τρόποι Μέτρησης Προόδου σχετικά με την Αλλαγή του Κλίματος. Εφαρμογή των συστημάτων / Έννοιες Προστασίας του Κλίματος
β. Κοινοτική Τροφοδοσία Ενέργειας. Ποιες είναι οι συνθήκες που επικρατούν στις αδελφοποιημένες πόλεις και ποιές δυνατότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπάρχουν.
γ. Έλεγχος Εξοικονόμησης Ενέργειας - Διαβούλευση για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με το εργαστήριο «Κλιματική / Περιβαλλοντική προστασία στην Ελλάδα. Ηλεκτρική και Ενεργειακή Κατανάλωση - Ευαισθητοποίηση του Πληθυσμού» και εισηγητή τον κ. Χρήστο Λαζαρίδη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top