Με κίνηση ματ απαντά η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους δήμους οι οποίοι αρνούνται να αποστείλουν τα στοιχεία των υπαλλήλων που εντάσσονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου απειλεί τους απείθαρχους δήμους ότι θα τους κόψει όλες τις κρατικές επιχορηγήσεις, ακόμη και τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, εάν από την 1η Ιανουαρίου δεν πραγματοποιούν τις πληρωμές των υπαλλήλων...



 ΙΔΑΧ ΔΕ μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ).
Επί της ουσίας ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης με τη νέα κίνηση προσπαθεί να πετύχει με κάθε τρόπο την εφαρμογή του μέτρου κάμπτοντας τις αντιδράσεις των ανυπάκουων δημάρχων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν τους υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι θα βρουν τρόπο να καλύψουν την απώλεια του 25% που υπέστησαν στο μισθό τους.
Η απειλή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για περικοπή των ΚΑΠ και των κάθε μορφής κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και για μη έγκριση της πρόσληψης ακόμη και εποχικού προσωπικού γίνεται ξεκάθαρη από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 240/12.12.12). Σύμφωνα με αυτή «όλες ανεξαιρέτως οι πληρωμές των πάσης φύσεως αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών του προσωπικού του παρόντος άρθρου από 01.01.2013 διενεργούνται αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Τυχόν πληρωμές που διενεργούνται με άλλο τρόπο θα θεωρούνται αυτοδίκαια μη νόμιμες και θα επέρχονται κυρώσεις». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, «ως προς τα νομικά πρόσωπα και για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ επιβάλλεται αναστολή καταβολής της μισθοδοσίας του προσωπικού του φορέα ή και παρακράτηση του σχετικού ποσοστού, όπως αυτό εξειδικεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία με απόδοσή του ως δημόσιο έσοδο. Επιπροσθέτως στην περίπτωση των ΟΤΑ επέρχεται παρακράτηση μέρους ή συνόλου από το ποσό των δικαιούμενων πόρων (ΚΑΠ-επιχορηγήσεις), καθώς και αναστολή εγκρίσεων πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις μίσθωσης έργου και Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου».

Κυρώσεις και σε υπαλλήλους
Παράλληλα όσοι υπάλληλοι και αιρετοί επιχειρήσουν να καταβάλουν αμοιβές εκτός Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ) θα αντιμετωπίζουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 256 ΠΚ (απιστία σχετική με την υπηρεσία), 259 ΠΚ (παράβαση καθήκοντος) και 261 ΠΚ (παρότρυνση υφισταμένων και ανοχή).
Να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική πράξη ορίζεται ότι τις καταστάσεις με τους υπαλλήλους που τελούν σε διαθεσιμότητα ή αργία θα τις αποστέλλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με τη σειρά της η Ενιαία Αρχή Πληρωμών πρέπει «να ελέγχει τις αποδοχές που αποστέλλει η εκκαθαρίζουσα αρχή και να τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες μισθοδοτικές καταστάσεις του Οκτωβρίου του 2012». Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί ότι δεν δίνεται το 75% των αποδοχών τους, «να προβεί σε έκτακτη προσωρινή παρακράτηση αποδοχών και να τη συμπεριλάβει σε νέα αναλυτική κατάσταση».

Κανονικά τα επόμενα 24ωρα τα μαθητικά δρομολόγια
Ομαλοποιείται η κατάσταση με τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές στα κατά τόπους περιφερειακά σχολεία της Θεσσαλονίκης. Μετά τις αντιδράσεις γονέων για την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα παιδιά, οι οδηγοί τουριστικών πρακτορείων αποφάσισαν να συνεχίσουν τα δρομολόγια για τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι έλαβαν την υπόσχεση από το υπουργείο Εσωτερικών ότι θα τακτοποιηθούν οι οφειλές τους, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, για τις υπηρεσίες που παρείχαν το 2011. Πρόκειται για ορισμένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία μεταφέρουν καθημερινά στα σχολεία περίπου 5.000 μαθητές.
Χθες πάντως επικράτησε αλαλούμ από την αιφνίδια απόφαση των οδηγών να σταματήσουν τα μαθητικά δρομολόγια, καθώς κάποια έγιναν και κάποια άλλα όχι, με αποτέλεσμα οι γονείς και οι μαθητές να υποστούν ταλαιπωρία.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top