Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Κατανοώ τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καταρτίζεται ένας προϋπολογισμός σε περίοδο κρίσης.
Αλλά είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός δείχνεις τις προτεραιότητες μιας διοίκησης. Και στα έσοδα και στα έξοδα.
Πολλοί λένε ότι το σημαντικό σε ένα ταμείο είναι τα έσοδα. Πόσα δηλαδή μπαίνουν στο ταμείο για να κάνουμε πολιτική.
Το θέμα είναι βέβαια και τι κάνουμε τα λεφτά όταν βγαίνουν...


 από το ταμείο.
Η διοίκηση έχει και στα δύο έλλειμμα.
Ένα παράδειγμα στα έσοδα είναι απλό.
Ας δούμε τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη.
Γίνεται μείωση:
Στην πρώτη ζώνη, την ακριβή κατηγορία του 2012, τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες κάτω από την Εγνατία, μειώνονται σχεδόν 20%. Στην άλλη κατηγορία, πάνω από την Εγνατία, η μείωση είναι μόλις 0,02 λεπτά ανά τ/μ, δηλαδή 1,5 ολόκληρο Ευρώ το χρόνο για ένα διαμέρισμα 75 τ.μ.
Είναι προφανές ποιους επέλεξε να ελαφρύνει η διοίκηση. Αυτούς που θεωρητικά έχουν καλύτερη και ακριβότερη κατοικία.

Ας δούμε και το δεύτερο θέμα. Προβλέπονται εισπράξεις 80.000 περίπου ευρώ για την παραχώρηση δημόσιων χώρων.
Όμως το δημόσιο χώρο της Αριστοτέλους τον παραχωρεί η διοίκηση παρατύπως/παρανόμως δωρεάν. 
Παραχωρεί την κεντρικότερη πλατεία της πόλης, ένα χώρο υπερτοπικού χαρακτήρα, για αρκετές βδομάδες δωρεάν.
Ο κ. Σκοτινιώτης στο Βόλο έκανε διαγωνισμό και πήρε 15.000 από το Παγοδρόμιο μόνο. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, επιλέγεται ένας επιχειρηματίας που δε θα δαπανήσει τίποτε για το δημόσιο χώρο που για να εκμεταλλευτεί για πολλές εβδομάδες. Και η «επιλογή» αυτή, γίνεται από τη διοίκηση του Δήμου, όχι απλά χωρίς φροντίδα για να υπάρξει οικονομικό όφελος για το Δήμο. Γίνεται επιπλέον χωρίς διαφάνεια και  χωρίς έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου. (Δυστυχώς, αυτή η διοίκηση του Δήμου, συνηθίζει όλο και συχνότερα τις αδιαφανείς διαδικασίες και την αποφυγή του ελέγχου από το Δημοτικό Συμβούλιο)

Συγχρόνως όμως βλέπουμε και που πηγαίνει η πόλη.
Για το 2013, προϋπολογίζονται αυξημένα έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα. Πως ερμηνεύεται αυτό, όταν έχουμε μειώσει τα τέλη για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων;
Υπάρχει μία και μοναδική ερμηνεία.
Η μόνη επενδυτική δραστηριότητα που είναι διαθέσιμη σε αυτήν την πόλη, είναι οι επιχειρήσεις εστίασης.
Και σε αυτήν την εκτίμηση στηρίζεται η αυξημένη προσδοκία.
Υπερασπίζεται ο δήμος, τις πηγές των εσόδων του;
Η απάντηση είναι απλή και είναι όχι.
Δέστε για παράδειγμα τα κοιμητήρια.
Εκεί προβλέπονται συγκεκριμένες δαπάνες και συγκεκριμένα έσοδα.
Από τα μισθώματα κυρίως. Πως όμως μπορεί να υπάρχουν έσοδα, όταν ακριβώς απέναντι λειτουργούν ιδιωτικά νεκροστάσια,
Έχουν άδεια αυτά τα νεκροστάσια; [Έχω ακούσει πως δεν έχουν]. Έχουμε πχ ζητήσει την παρέμβαση του Δήμου Πυλαίας- Πανοράματος;
Διότι αλλιώς πως θα υπερασπίσουμε αυτά που ζητάμε για να παραχωρήσουμε τους δικούς μας χώρους στα ίδια τα κοιμητήρια;
 Ας πάμε στα έξοδα.
Ας δούμε για παράδειγμα τα ενοίκια τα οποία καταβάλλει ο δήμος.
Τι προσπάθεια έγινε να μειωθεί αυτή η δαπάνη;
Είναι πραγματικά αδύνατο να βγάλει κάποιος άκρη, σε αυτό τον προϋπολογισμό.
Εγώ θα ήθελα μια σαφή απάντηση κι ένα σαφή στόχο. Πόσο θα μειώσουμε τα ενοίκια το 2013;
Διότι το 2012 έχουμε νοικιάσει κτίριο, για να μεταφέρουμε το ηλεκτρολογικό και άλλες υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια. Δηλαδή επιπλέον ενοίκια. Υπάρχει απάντηση σε αυτό;
Πως ακριβώς ορίζονται οι ανελαστικές δαπάνες; Διότι αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να νοικιάσεις ένα κτίριο, κάνεις τη δαπάνη ανελαστική.
Το κτίριο στην Πυλαία λοιπόν, το πληρώνουμε σήμερα ή όχι;
Είναι για παράδειγμα ανελαστικές οι δαπάνες για την καθαριότητα; Πως μπορούν να είναι ανελαστικές όταν δαπανούμε 17 εκ. για συμβασιούχους δύο μηνών, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα και δεν ενεργοποιούμε τους πολίτες;
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και η πόλη να είναι βρώμικη και οι πολίτες δυσαρεστημένοι.

Και δέστε και κάτι ακόμη που με κάνει να αμφιβάλλω για τα νούμερα.
Διαβάζω για παράδειγμα ότι οι οφειλές προς το δημόσιο από τη διάλυση της ΚΕΤΑ το 2012 είχαμε προϋπολογίσει 36.954,36 ευρώ. Το 2012 δεν δώσαμε ούτε ένα ευρώ. Πως προκύπτει ότι το 2013 οι οφειλές θα είναι 30.000 ευρώ;
Η διοίκηση είναι προφανές ότι θέλει να ενισχύσει το πρόσωπο της κοινωνικής ευαισθησίας της. Και αυτό το κάνει αυξάνοντας κατά 25% τις δαπάνες για τα ΚΑΠΗ. Όμως το ζήτημα δεν είναι η αύξηση των δαπανών για τα ΚΑΠΗ, αλλά το πώς να μη λειτουργούν τα ΚΑΠΗ ως καφενεία και πώς να μην ασκείται εκεί οικονομική δραστηριότητα χωρίς έλεγχο, φορολόγηση κλπ. Να πάψει επιτέλους ο Δήμος να ανέχεται και να παραβλέπει; Να είναι συνένοχος στην παραοικονομία που συντελείται ανενόχλητη στα ΚΑΠΗ. Χωρίς κανέναν έλεγχο!
Και κάποια στιγμή πρέπει να δώσουμε μία σαφή απάντηση για το πώς τα ΚΑΠΗ δεν θα δουλεύουν ως καφενεία.
Δεν ζητώ την απάντηση αυτή τη στιγμή! Αλλά όταν έλθει η στιγμή –ελπίζω σύντομα-, πρέπει να είναι οριστική!
Η αύξηση των δαπανών για τα ΚΑΠΗ είναι άραγε σε αυτην την κατεύθυνση; Γιατί αν δεν είναι σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως φοβάμαι, τότε ο σκοπός της διοίκησης  είναι μάλλον η δημιουργία και εξυπηρέτηση εκλογικής πελατείας με το δημόσιο χρήμα.
Και θέλω να πω κάτι και για τις αμοιβές και αποζημιώσεις των αιρετών, οι οποίες καταργούνται από 1/1/2013. Πως είναι δυνατόν να καταργούνται οι αμοιβές μας αλλά να αυξάνεται το σχετικό κονδύλιο κατά 5%;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θέλω να σας πω ότι αμφισβητώ τις προβλέψεις του προϋπολογισμού διότι είναι πλαστές. Ήδη επεσήμανα προηγουμένως χαρακτηριστικά παραδείγματα, στην καλύτερη περίπτωση, απαράδεκτης προχειρότητας.

Όπως για παράδειγμα είχε συμβεί και με την αφαίρεση για το 2013 από τη μισθοδοσία των εργαζομένων του επιδόματος κίνησης. Όμως αυτό το επίδομα υπήρχε στον προϋπολογισμό του 2012, άσχετα αν είχε καταργηθεί από 1/11/2011.
Υπάρχει ένα πραγματικό μέγεθος όμως το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Σε απόλυτες τιμές. Το αποθεματικό του δήμου ήταν στα 9,5 εκ. ευρώ στο τέλος του 2010, παρέμεινε στα ίδια το 2011 και προβλέπεται να είναι στα 7,5 εκ. στο τέλος του 2013.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τρώμε από τα έτοιμα.
Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική που ασκείται καταναλώνει περισσότερα απ΄ όσα παράγει ο δήμος! Και για αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Μειώστε τις δαπάνες σας και αυξήστε τα έσοδα σας!
Κάνετε το αυξάνοντας τις εισπράξεις από αυτά τα οποία πρέπει να εισπράττετε και δεν θα εισπράξετε. Δε δείξατε κανέναν ενθουσιασμό –μάλλον αδιαφορία αποδεικνύεται ότι δείξατε- να εισπράξετε τα οφειλόμενα 350.000 ευρώ από το Maison Crystal γνωστότερο στους περισσότερους ως Ιντερνι. Δεν δείξατε κανέναν ενθουσιασμό να έχετε έσοδα για το Δήμο από την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους. Δεν είχατε κανένα αποτέλεσμα για την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, από τους παραβάτες της πλατείας Αριστοτέλους που καταπατούν και εκμεταλλεύονται αδάπανα γι’ αυτούς και ατιμώρητοι το δημόσιο χώρο. Αντίθετα μπλοκάρατε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών επειδή χρωστούσαν κλήσεις τροχαίας από την προηγούμενη δεκαετία.
Δυστυχώς αυτά τα χρήματα τα θέλετε για να ικανοποιείτε πελατειακές σας υποχρεώσεις.
Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική! Όχι για τους προσωρινούς διαχειριστές που σήμερα είναι στη διοίκηση. Άλλωστε αυτοί δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Η πολιτική της διοίκησης είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top