Η προσφορά του Αθλητισμού σε όλους μας είναι τεράστια και γνωστή. Συμβάλλει στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας και παράλληλα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, κυρίως των νέων, και στην επίτευξη ισορροπίας στη ζωή μας. Επιπρόσθετα, είναι ουσιαστική η συμβολή του και στη μείωση των δαπανών υγείας. Έχει υπολογιστεί ότι 1 εκατ. ευρώ επένδυση στον Αθλητισμό αποφέρει εξοικονόμηση 7 εκατ. ευρώ από δαπάνες υγείας.  

Η προσωρινή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας και είναι επόμενο να μην επιτρέπει επενδύσεις κλίμακας στον Αθλητισμό. Ο προϋπολογισμός, άλλωστε, της Γ.Γ.Α. για το 2013 είναι μόνο 66 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 67% σε σχέση με τα 205 εκατ. ευρώ του 2009.

Όμως, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούμε να επιλύουμε προβλήματα και οπωσδήποτε θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτές με κάθε θυσία όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι στην ευθύνη μας και θα στηρίξουμε τα σωματεία και τα αθλήματα που έμπρακτα συμβάλλουν στην αθλητική μας ανάπτυξη και στον πρωταθλητισμό.

Στο πλαίσιο λοιπόν της εθνικής αθλητικής στρατηγικής μας, στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, έχουμε εντάξει πολλά προγράμματα και πρωτοβουλίες, όπως :

α) Σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο διευρύνουμε τις επιβραβεύσεις και τα ευεργετήματα αθλητών και ομάδων. Ήδη, έχει ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου. Υποστηρίζεται σε αυτό η περαιτέρω εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αθλητών, με σκοπό περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό αλλά και να έχουν μόρφωση ανώτερου επιπέδου για μια καταξιωμένη, στη συνέχεια, ζωή.

β) Δημιουργούμε Περιφερειακά Συμβούλια καθώς και Γραφεία Αθλητισμού τα οποία θα συνδέονται με το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού και θα αποτελέσουν τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο του αθλητισμού. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι τα Περιφερειακά Γραφεία Αθλητισμού να μετεξελιχθούν σε Περιφερειακές Διευθύνσεις ώστε να δίνονται λύσεις στον τόπο που ζει ο καθένας χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύει στην Αθήνα.

γ) Σε συνεργασία επίσης με τον Υπουργό Παιδείας δημιουργούμε για πρώτη φορά δύο αυτοτελή Πειραματικά Αθλητικά Σχολεία, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αθλημάτων και θα διδάσκουν σε αυτά οι καλύτεροι προπονητές, οι δε επιλογές των μαθητών θα πραγματοποιούνται με κριτήρια αποκλειστικά επιστημονικά. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα φοιτούν στα Αθλητικά Σχολεία και αθλητές Α.με.Α. Μελλοντικά, όταν η χώρα θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ο νέος αυτός θεσμός θα επεκταθεί στις περιφέρειες.

δ) Είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, ένα Ν.Π.Ι.Δ. που θα υπάγεται θεσμικά στο Υφυπουργείο Αθλητισμού και θα έχει Διοικητικό Συμβούλιο από προσωπικότητες του Αθλητισμού και αναβαθμισμένο Επιστημονικό Συμβούλιο. Θα περιλαμβάνει τμήματα της Αθλητικής Επιστήμης, καθώς και τμήμα Προπονησιολογίας.

ε) Με άλλο Προεδρικό Διάταγμα κατοχυρώνουμε τη Φλόγα της Αρχαίας Ολυμπίας, ως ιερό σύμβολο που διατρέχει τους αιώνες μεταφέροντας το μήνυμα του Αθλητισμού. Η φλόγα είναι μία, αυτή της αρχαίας Ολυμπίας, δεν προσμειγνύεται, δεν εμπορευματοποιείται και μεταφέρεται από λαμπαδηδρόμους με τον πρέποντα σεβασμό.

στ) Δημιουργούνται ειδικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των πνιγμών, δεδομένου ότι είμαστε η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Ιαπωνία, σε αριθμό τέτοιου είδους δυστυχημάτων. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι φέτος το καλοκαίρι και μέχρι τις 16 Αυγούστου είχαμε 191 θανάτους από πνιγμούς και οι 47 αφορούσαν παιδιά και επομένως δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα.

ζ) Συστήνεται νέος φορέας για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού γιατί πιστεύουμε πως το αγαθό που λέγεται Αθλητισμός πρέπει να παρέχεται σε όλους τους πολίτες.

η) Έχει δημιουργηθεί πρόγραμμα, που αφορά το σακχαρώδη διαβήτη, με το οποίο προτείνεται μέτρια αερόβια προπόνηση, που πολλές φορές καταφέρνει να γλυτώσει τα παιδιά από τη λήψη ινσουλίνης.

θ) Σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες αναβαθμίζουμε από φέτος το επίπεδο των σχολών προπονητών, ώστε να συμβαδίζουν πλέον με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση.

ι) Δεδομένου ότι στις μεγάλες κυρίως πόλεις σπανίζουν οι ελεύθεροι χώροι, διευρύνουμε το πρόγραμμα λειτουργίας των σχολείων, σε συνεργασία με τους δήμους, ώστε να παραμένουν ανοιχτά και το απόγευμα και να είναι δυνατή η χρήση των διαθέσιμων γηπέδων από την αθλούμενη νεολαία.

ια) Σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, επαναλαμβάνουμε το πρόγραμμα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Υπενθυμίζω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει μετρήσεις βάρους, ύψους, και λίπους καθώς και καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών, στοιχεία που στη συνέχεια αναλύονται από το Πανεπιστήμιο. Τέλος, τα σχετικά αποτελέσματα θα αποστέλλονται στους γονείς με συστάσεις, για το τι ακριβώς χρειάζεται κάθε παιδί και με σχετική ενημέρωση για τον οικογενειακό παιδίατρο.

Επισημαίνω ότι όλα τα παραπάνω έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να υλοποιηθούν αδαπάνως για την πολιτεία. Όπως σε κάθε παρόμοια πρωτοβουλία, πολύτιμη είναι η συνεργασία όλων, γιατί ο Αθλητισμός είναι ίσως ο μοναδικός τομέας κοινωνικής εκδήλωσης που ενώνει και προσφέρεται για ευρύτατες συναινέσεις που θα βοηθήσουν, άλλωστε και στην ευρύτερη προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.



Γιάννης Ιωαννίδης

Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων
Πολιτισμού & Αθλητισμού
   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top