Της Δώρας Χρυσοστομίδου

Οργάνωση και Διοίκηση επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονία
Μsc Operation and Supply chain Management
Ma in politics and economics of contemporary eastern and south Eastern Europe
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ_ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


Την τελευταία  τριετία ζούμε όλοι μια διαφορετική πραγματικότητα. Το χρώμα της ανεργίας είναι μαύρο, το χρώμα της οικονομικής ανέχειας είναι μαύρο και οι μικροκομματικοί διαχωρισμοί έχουν πια εκλείψει, τώρα περισσότερο από ποτέ η ενότητα είναι αναγκαία , έξαλλου ο Αίσωπος πριν χιλιάδες χρόνια το είχε προβλέψει’ ενωμένοι θα επιζήσουμε , χωρισμένοι θα χαθούμε’. Οι δυο σύγχρονες κοινωνικές έννοιες του εθελοντισμού και τις κοινωνίας των πολιτών, είναι αυτές που χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια ως άρμα  διατήρησης της κοινωνικής  συνοχής .
 Ο εθελοντισμός αποτελεί τη δωρεάν παροχή εργασίας σε τομείς όπου η κοινωνία νοσεί. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κρίση μέσω του Εθελοντισμού προσπαθώντας να στηριχτεί στους Πολίτες της. Από την άλλη, η κοινωνία των πολιτών, σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό, αποτελεί το σύνολο των δράσεων και σχέσεων που δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του κράτους.  Το σημαντικότερο  χαρακτηριστικό είναι η εκούσια συμμετοχή σε δράσεις και αλληλεπιδράσεις  που στόχο έχουν την ποιοτική βελτίωση των συνθηκών ζωής των σύγχρονων κοινωνιών. Σημαίνοντα ρόλο παίζουν οι ΜΚΟ και οι δράσεις τους στην στήριξη της κοινωνίας των πολιτών.
Τη τελευταία τριετία οι ΜΚΟ αναλαμβάνουν να καλύψουν το ρόλο του κράτους  στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών Κρατών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της  Λευκορωσίας όπου έχει 114 φιλανθρωπικούς οργανισμούς για τα θύματα του chernobil , ενώ οι ΜΚΟ που ασχολούνται με την κοινωνική προστασία φτάνουν τους 628 στο σύνολο 1230  που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Στη μικρή Κύπρο δραστηριοποιούνται 415 ΜΚΟ με βάση τα επίσημα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας του Παγκύπριακου καταλόγου Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ενδιαφέρουσα είναι η στάση της Ισπανίας ως προς τους ΜΚΟ , στη χώρα των 50 εκατομμυρίων δραστηριοποιούνται 13 ΜΚΟ. Οι ισπανικοί ΜΚΟ δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως υγείας , ασφάλειας, εκπαίδευσης  και κοινωνικής συνοχής. Οι ΜΚΟ όμως κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκαν και στη δική τους κοινωνία.
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 530 ΜΚΟ και ιδρύματα  ενώ υπάρχει ένας μη μετρήσιμος  αριθμός παρεμφερών  εταιριών όπου ασχολούνται με την κοινωνική πρόνοια.
Η κρίση επηρέασε και την αναπτυξιακή  πορεία της Ευρώπης, αφού οι δυο βασικοί πυλώνες βοήθειας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης και το Μέσο Αναπτυξιακής Συνεργασίας υπέστησαν σοβαρές μειώσεις στον προϋπολογισμό τους για την περίοδο  2014-2020. Το ποσό που δεσμεύθηκε για την εξωτερική βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης είναι €26.986 δις συγκριτικά με τα €29.998 της  αρχικής  πρόταση της Κομισιόν- μια διαφορά ύψους  10.1%.
Κλείνοντας, σημαντική είναι η αναφορά στη δήλωση ενός εθελοντή σε δράσεις της UNESCO : Η απολαβή είναι καθαρά ηθική. Πιστεύω απόλυτα ότι με τον εθελοντισμό η κοινωνία μας προχωρά μπροστά. Έτσι εξελισσόμαστε ως άνθρωποι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top