Δημήτριος Παπαδόπουλος (Σταυριώτης)
                                               15 Σεπτεμβρίου 2013
Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας επιδεικνύει μια σχετική αδιαφορία ως προς τα πολιτικά πράγματα του τόπου μας –πράγμα ασφαλώς όχι σωστό- και αυτό πιθανότατα οφείλεται στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης που όλοι μας επιχειρούμε. Ωστόσο υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη μερίδα συνδημοτών μας που κόπτονται για τις πολιτικές εξελίξεις. Οι εκλογές πλησιάζουν και ανάμεσα σ΄ αυτούς που ενδιαφέρονται, υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται τι πρέπει να πράξουν, μια και το τοπίο της πληροφόρησης στον δήμο μας δεν βοηθά ιδιαίτερα στον κατατοπισμό τους. Η συγγραφή του άρθρου αυτού αποσκοπεί κατά το δυνατόν στην περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης από μια οπτική ουδέτερη και αντικειμενική, όσο αυτό είναι δυνατόν, μια και ο γράφων αναγκαστικά...


 εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις και απόψεις. Εν πάση περιπτώσει, ίσως κάποιους ενδιαφέρει να διαβάσουν τι γνώμη έχει για τα δημοτικά μας πράγματα, κάποιος που περισσότερο από τέσσερα χρόνια υπηρέτησε την δημοσιογραφία και αρθρογραφία σ’ αυτόν τον τόπο, όσο καλύτερα μπορούσε.

Αντί προλόγου
Σήμερα, δύο είναι οι βασικοί επίδοξοι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στην πόλη μας και αυτοί, κατά οξύμωρη συγκυρία, δεν προέρχονται από τον πολυπληθέστερο πρώην δήμο Ωραιοκάστρου, αλλά από τους γειτονικούς, της Καλλιθέας (νυν δήμαρχος Σαραμάντος) και της Μυγδονίας (πρώην δήμαρχος Μυγδονίας). Βέβαια, ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο που τους καθιστά βασικούς διεκδικητές είναι ότι αυτοί κυρίως μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις τής καθόδου στις εκλογές. Μπορεί η κατάσταση αυτή, να μην αρέσει σ’ εμάς τους πολίτες –να συναρτάται δηλαδή η εκλογική μάχη με τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους των αιρετών- αλλά αυτό είναι ένα από τα πολλά αδύνατα σημεία της Δημοκρατίας και καλά θα κάνουμε να συμβιβαστούμε μ’ αυτό μέχρι να βρούμε κάτι καλύτερο. (Το κατά πόσον η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που συζητείται αρκετά –με πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί- τώρα τελευταία θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, μένει να δειχθεί. Προσωπικά πιστεύω πως θα βοηθήσει).
Πέραν των δύο θεωρητικώς ισχυρών υποψηφίων, φυσικά υπάρχει και η κομματική υποψηφιότητα του Κ.Κ.Ε. με τον αξιολογότατο Άγγελο Θέμελη, αλλά δεν θα επεκταθούμε επ’ αυτής για ευνόητους λόγους. Μυστήριο παραμένει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ενδεχόμενο να κατεβάσει δικό του υποψήφιο, ωστόσο δεν περιμένουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό πριν από τα τέλη του μήνα, αφού θα έχουν συνέλθει τα τοπικά όργανα της παράταξης για να αποφασίσουν σχετικά. Ως εκ τούτου και δεδομένης της παραδοσιακά μειωμένης εκλογικής δύναμης της παράταξης αυτής στον δήμο μας, αφήνουμε τον σχολιασμό της για αργότερα. Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση του τέως δημάρχου Ωραιοκάστρου επί τέσσερις τετραετίες, Νικόλαου Μπάτου καθώς η στάση του ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, όπως επίσης κι εκείνη του Δημήτρη Καρασαββίδη που πάντοτε αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό πολιτικό πρόσωπο στο Ωραιόκαστρο με μεγάλη επιρροή.

Περίπτωση Γαβότση
Στην συγκεκριμένη παράταξη το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί άκρατος ενθουσιασμός. Φαίνεται πως η απόσχιση του Καρασαββίδη από τις τάξεις της, ξεπεράστηκε σχετικά εύκολα. Αυτό οφείλεται πρώτιστα στην (φημολογούμενη εισέτι,) προσχώρηση στην πλευρά Γαβότση αρκετών στελεχών, κυρίως της παράταξης Μπάτου. Πρόκειται για ονόματα «ηχηρά» που στις τελευταίες εκλογές κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετούς ψήφους. Δίχως να έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα, τα ονόματα που ακούγονται είναι των, Κανταρτζή, Παρπόρη, Αταμιάν, Ισχνόπουλου, Ιωσηφίδη και πιθανώς άλλων. Στην περίπτωση λοιπόν, που δεν κατέλθει ο Μπάτος και δεν υπάρξει άλλη υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο από την πόλη του Ωραιοκάστρου, είναι επόμενο όλοι αυτοί να απορροφηθούν από τον συνδυασμό Γαβότση. Φημολογείται επίσης και η προσχώρηση του Θανάση Καρύδη (που ανήκε στην παράταξη της παραιτηθείσας Αλίρη), ο οποίος αποτελεί μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα στον δήμο μας που η αξία της προσμετράται πολύ περισσότερο σε ουσιαστική προσφορά στα κοινά απ’ ό,τι σε αριθμό ψήφων.
Επιπλέον, το πάθημα των τελευταίων εκλογών όπου ο Αστέριος Γαβότσης ήρθε τρίτος με ισχνό ποσοστό –παρόλο που στο Ωραιόκαστρο διέθετε κατά κοινή ομολογία καλύτερο ψηφοδέλτιο- φαίνεται να λειτούργησε αφυπνιστικά. Ο γιατρός επιδεικνύει τελευταία εξαιρετική κινητικότητα και η παράταξή του συμμετέχει σε αρκετές δραστηριότητες και διοργανώνει κάποιες από αυτές.
Είναι όμως αυτά αρκετά για να κερδηθεί το πολιτικό παιγνίδι από την παράταξη Γαβότση; Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Το ότι ο κύριος ανθυποψήφιός του Δημήτρης Σαραμάντος είναι ένας δύσκολος αντίπαλος, αυτό είναι κάτι πέρα για πέρα αληθές. Το ένοιωσε πολύ καλά στο πετσί του αυτό ο Μπάτος που διέθετε στις τελευταίες εκλογές τον αδιαμφισβήτητο αέρα (και τις πιθανότητες με το μέρος του) του νικητή και εν τέλει έχασε τις εκλογές από τον δήμαρχο της Καλλιθέας που πληθυσμιακά είναι ο μικρότερος από τους τρεις πρώην δήμους που αποτέλεσαν τον νέο Δήμο Ωραιοκάστρου.
Και ακόμη, τίθεται το ερώτημα: κατά πόσον είναι σίγουρο ότι αυτές οι «ηχηρές» πρώην μπατικές υποψηφιότητες –και πιθανόν για πολλούς «φθαρμένες»- θα λειτουργήσουν θετικά για την παράταξή του; Εδώ βεβαίως δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ή έκφραση «φθαρμένοι». Δεν εννοούμε απαραίτητα ότι στο παρελθόν κάποιοι από αυτούς δεν επετέλεσαν το έργο τους επαρκώς, ή ότι υπήρξαν ανήθικοι, αλλά ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί πια να βλέπει και να ακούει εδώ και πολλές τετραετίες τα ίδια πρόσωπα τα οποία εν τέλει δεν μπορούν να υπερηφανεύονται ότι τα αποτελέσματα των έργων τους είναι θεαματικά. Με λόγια απλά: μήπως είναι καιρός πια να δοκιμαστούν νέα πρόσωπα;

Περίπτωση Μπάτου
Ιδού το μέγα μυστήριο! Ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου στις επερχόμενες εκλογές είναι… παρών – απών-. Κανείς δεν ξέρει τις προθέσεις του, όπως κανείς επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιρροή του. Δείχνει να ενδιαφέρεται, κινείται στοιχειωδώς, συζητά, κάνει τις επαφές του, αλλά μέχρις εκεί. Πιθανότατα θα διενεργήσει –εάν δεν το έχει κάνει ήδη- μια δημοσκόπηση έτσι ώστε να δει πού βρίσκεται εκλογικά και να πράξει ανάλογα. Εάν τα «κουκιά» δεν του βγαίνουν, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσφέρει μια, διακριτική μεν, ουσιαστική δε, στήριξη στην παράταξη του γιατρού Αστέριου Γαβότση. Και έχει κάθε λόγο να το κάνει. Ο Δημήτρης Σαραμάντος, δεν είναι μόνον αυτός που τον ενίκησε κατά κράτος στις περασμένες εκλογές, αλλά και εκείνος που πιθανότατα κρυβόταν πίσω από έκπτωσή του από την θέση που κατείχε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας. Και ακόμη εκείνος που φημολογείται πως του έβαλε «τρικλοποδιά» στην προσπάθεια ένταξής του στο ψηφοδέλτιο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» του Πάνου Καμμένου όπου είχε σχεδόν σίγουρη την εκλογή του ως βουλευτής. Και για τις δυο περιπτώσεις, ο νυν δήμαρχος Σαραμάντος, σίγουρα δεν μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ενήργησε με τρόπο ενδεδειγμένο, άσχετο εάν η εξέλιξη τον βοήθησε πολιτικά. Και λέμε ότι τον βοήθησε πολιτικά, διότι η απουσία του Μπάτου από τα δημοτικά συμβούλια στέρησε την πιο σοβαρή και ουσιαστική αντιπολίτευση από άποψη ελέγχου και κριτικής, πράγμα που προκαλούσε ιδιαίτερους «πονοκεφάλους» στον δήμαρχο. Γι’ αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι, εάν ο Μπάτος δεν κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα στηρίξει Γαβότση.
Τι πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κάνει τώρα ο Μπάτος. Ιδού: να καλέσει όσους περισσότερους μπορεί από την ομάδα που διέθετε (και πιθανόν άλλους που επιθυμούν μια υποψηφιότητα πέρα από τις δύο υπάρχουσες), να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να συζητήσουν τι πρέπει να πράξουν. Να καταλήξουν σε μια υποψηφιότητα, να δεσμευτούν να την στηρίξουν οικονομικά ο -καθένας με τις δυνάμεις του- και πολιτικά και να προχωρήσουν.
Ουτοπικό; Ασφαλώς! Αδύνατον; Όχι!

Περίπτωση Καρασαββίδη
Εδώ υπάρχει επίσης κάποιο μυστήριο, όχι όμως τόσο σκοτεινό όσο στην περίπτωση Μπάτου. Είναι σίγουρο ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο. Προφανώς η απόφαση αποχώρησής του από τον συνδυασμό Γαβότση εδραζόταν σε ισχυρές βάσεις. Είχε τους λόγους του, τους εξήγησε και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ευσταθούσαν. Έβλεπε πως ο τρόπος με τον οποίο ο γιατρός διαχειριζόταν την πολιτική κατάσταση, δεν θα οδηγούσε σε νικηφόρο αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές. Προφανώς θεωρεί ότι υπήρχαν και συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρά λάθη στην διαχείριση της αντιπολιτευτικής τακτικής, όπως επίσης και στην επιλογή των προσώπων με τους οποίους ο Γαβότσης επιχειρεί να βγει προς τα έξω, προς τον κόσμο του δήμου μας.
Τους τελευταίους μήνες είναι φανερό ότι υφίσταται μια σχετική προσέγγισή του προς την πλευρά Σαραμάντου, δίχως όμως να εκφραστεί επίσημα ακόμα η συστράτευσή του μαζί του, με κάποια δημόσια δήλωση. Η θέση του όμως, σήμερα, δεν είναι και τόσο ευχάριστη, διότι ως παλιός και έμπειρος πολιτικός βλέπει και τις ανεπάρκειες και τις εμφανείς αδυναμίες της πλευράς Σαραμάντου.
Το τι θα πράξει εν τέλει, μάλλον θα το αποφασίσει στο εγγύς μέλλον, ωστόσο οι πιθανότητες φαίνεται να κλίνουν προς την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο Σαραμάντου και μέσα από εκεί να επιχειρήσει να κερδηθεί ο αγώνας.

Περίπτωση Σαραμάντου
Την αφήσαμε για το τέλος, όχι μόνον διότι είναι η πιο δύσκολη, αλλά και διότι είναι η πλέον ενδιαφέρουσα. Το πώς κατόρθωσε ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας και νυν Ωραιοκάστρου και «διάβασε» και κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές, είναι κάτι που θα πρέπει να διδάσκεται σε σχολές πολιτικής εκπαίδευσης. Τα γεγονότα είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πως κατάφερε να «τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί» τόσο τον Μπάτο όσο και τον Γαβότση. Προφανώς είχε τους κατάλληλους συνεργάτες δίπλα του οι οποίοι ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες του δουλεύοντας σκληρά και ομαδικά, όπως επίσης διέθεσε τους οικονομικούς του πόρους ορθολογικά, δίχως υπερβολές και άσκοπες σπατάλες.
Δυστυχώς όμως, η ικανότητά του αυτή (ορθολογική διαχείριση και κατάλληλη επιλογή στελεχών) δεν βρήκε ανάλογη έκφραση και στον τρόπο με τον οποίο διοίκησε τον δήμο μας. Θέλω να πω ότι, μπορεί προεκλογικά οι συνεργάτες του να ήταν οι κατάλληλοι για τις εκλογές, αλλά οι ίδιοι ως διοίκηση είναι σαφές, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν είναι επαρκείς, με κάποιες εξαιρέσεις (Πολυχρονίδης, Μαρμαρίδης, Τσακαλίδου και ελάχιστων άλλων). Πολύ λίγα από τα προβλήματα που προϋπήρχαν στον δήμο μας λύθηκαν, ενώ αντιθέτως άλλα πολλά δημιουργήθηκαν.
Η δημοσκόπηση που διενήργησε προ μηνών ο Σαραμάντος, εξ όσων μπορούμε να γνωρίζουμε εμείς οι απλοί πολίτες (διότι δεν λέγονται όλα), ήταν σχετικά ενθαρρυντική για την παράταξή του, ενώ τονίστηκε ιδιαίτερα από τους ειδικούς που την έφεραν εις πέρας, η προσοχή που πρέπει να δοθεί στην επαφή των αιρετών με τους πολίτες, όπου προφανώς η διοίκηση Σαραμάντου υστερεί. Έκτοτε, ελάχιστα έγιναν προς την κατεύθυνση αυτή.
Ούτως ή άλλως, ο νυν δήμαρχος έχει ένα σχετικό προβάδισμα σήμερα στις πιθανότητες επανεκλογής του. Κι αυτό διότι είναι δήμαρχος κι έχει την εξουσία στα χέρια του. Κι όπως πολύ σοφά είπε κάποιος Σλοβένος φιλόσοφος: ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσει κανείς την εξουσία, είναι να την κατέχει ήδη. Θα πρέπει λοιπόν να κάνει αρκετά λάθη για να την χάσει. Όμως, λάθη γίνονται και κάποια από αυτά στοιχίζουν ακριβά στο δήμο μας. Το κατά πόσον έχει αντιληφθεί τα προβλήματα αυτά και τι κάνει για να τα επιλύσει, μένει να δειχθεί. Πάντως είναι ολοφάνερο ότι εάν ο Σαραμάντος κατέλθει στις εκλογές με τον ίδιο βασικό κορμό ψηφοδελτίου και ακολουθώντας την ίδια τακτική, θα δυσκολευτεί πολύ να τις κερδίσει. Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι το κύριο μέλημα πολλών συνεργατών του είναι συχνά η προσωπική συλλογή ψήφων ακόμη και ενάντια σε συνυποψηφίους τους, ξεχνώντας ότι πρέπει να εργάζονται πρωτίστως συλλογικά, στηρίζοντας τον δήμαρχο και τις επιλογές του. Εκείνο, λοιπόν, που χρειάζεται, είναι μια εκ βάθρων ανανέωση με πρόσωπα καταξιωμένα τουλάχιστον στον πολυπληθέστερο πρώην δήμο Ωραιοκάστρου. Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσο προσπαθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Γενικά ως άνθρωπος και ως πολιτικός ο Σαραμάντος είναι χαμηλών τόνων έως… κρυψίνους. Η εμπειρία πάντως δείχνει ότι έχει τις ικανότητες και να ελέγξει το πολιτικό παιγνίδι και να το γυρίσει προς όφελός του εάν δει ότι κινδυνεύει να χαθεί. Αρκεί να μην φθάσουν τα πράγματα εκεί όπου δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμα και σήμερα οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές για την παράταξή του.

Αντί επιλόγου
Όλα αυτά βέβαια που εκτέθηκαν παραπάνω δεν είναι παρά εικασίες για το ποια θα είναι τα σχήματα που θα κατέλθουν στις εκλογές, ποιες είναι οι συμμαχίες που διαμορφώνονται και τι περίπου μπορούμε να περιμένουμε εμείς οι απλοί πολίτες. Περί της ουσίας της πολιτικής και για τις πιθανότητες να διοικηθεί καλύτερα ο δήμος μας, ουδείς λόγος γίνεται. Τα πολιτικά πράγματα δεν αλλάζουν προς το καλύτερο από την μια μέρα στην άλλη (όσο κι αν η κρίση βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή). Μόνο κάποια πρόσωπα αλλάζουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και ο κάθε πολιτικός ανάλογα με το πλέγμα διαπροσωπικών σχέσεων που διαθέτει και συμφερόντων που θέλει να υπηρετήσει και ελπίζει να ωφεληθεί, κινείται ανάλογα.
Μέχρι προχθές είχαμε διοίκηση Μπάτου, σήμερα έχουμε διοίκηση Σαραμάντου που μπορεί να είναι λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη από εκείνη του Μπάτου, και αύριο ίσως διοίκηση Γαβότση που επίσης δεν μπορεί παρά να είναι λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη από εκείνη του Σαραμάντου. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ουσιωδώς διαφορετικό για την πλειονότητα των δημοτών. Απλώς κάποιοι θα ξεβολευτούν για να βολευτούν άλλοι. Ό,τι γινόταν πάντα δηλαδή. Ή αλλιώς: «τι είχες Γιάννη… τι είχα πάντα…»
Ως εκ τούτου, δεν είναι και πολύ οξύμωρο τελικά που πολίτες δείχνουν μια σχετική αδιαφορία για το πού θα ψηφίσουν και για το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Για την πλειονότητα εξ αυτών είναι γνωστό ότι αυτοί που θα ζητήσουν να τους περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους, δεν είναι ικανοί να αλλάξουν τα πράγματα. Και για να το πούμε ακόμη πιο απλά: δεν υπάρχει βρε αδελφέ, ένα πρόσωπο που θα εμπνεύσει, θα ξεσηκώσει και θα παρασύρει τους πολίτες για την ουσιαστική αλλαγή στο δήμο μας. Αλλά και οι συνθήκες δεν είναι ώριμες, πρόσφορες, ώστε να «γεννηθεί» (αναδυθεί) ένα τέτοιο πρόσωπο. Υπάρχει γενικά στη χώρα μας και κατά συνέπεια στον δήμο μας, μια ολοφάνερη αδράνεια και απογοήτευση. Κι αυτό φαίνεται στα πρόσωπα των ανθρώπων. Η εμπιστοσύνη προς την πολιτική και τους πολιτικούς έχει χαθεί.

Οι καλύτερες μέρες για τον τόπο μας, λοιπόν, θα περιμένουν ακόμη…
Και… όπως πολύ σωστά το έθεσε (εξ άλλης αφορμής, πλήν όμως απολύτως ταιριαστά ενταύθα) συμπολίτης μας στιχοπλοκώντας…

Εδώ που βρεθήκαμε δίχως εκλογή
- αν ποτέ είχαμε -
Ούτε νήμα αγγίζεις ούτε νόημα
Καθώς υφάνθηκε σαν χάδι το γκρίζο πουκάμισο
Της μοντέρνας πολιτικής

                                                                      Δημ. Πασατσιφλικιώτης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top