Πριν καλά-καλά καθίσει ο κουρνιαχτός από τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα περί «βλαχοδημάρχων», εσωτερικές έριδες στην κυβέρνηση προκαλεί η δημοσιοποίηση της πρόθεσής της να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Το πλάνο περιλαμβάνει μια παραλλαγή του περίφημου «γερμανικού» συστήματος που είχε προταθεί για τις εθνικές εκλογές. Δηλαδή: διαφορετικά ψηφοδέλτια και κάλπες για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, για τους οποίους η επιλογή θα γίνεται ελεύθερα, ανεξαρτήτως παράταξης. 

Επίσης, περιλαμβάνει την επιστροφή του 42% για εκλογή από τον α’ γύρο – κανόνα που...




 είχε θεσπίσει το 2006 ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος και είχε προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας (με αποτέλεσμα να επανέλθει το 50%+1 με τον «Καλλικράτη» στις εκλογές του 2010). 

Ο νέος τρόπος εκλογής και η διπλή κάλπη στοχεύει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να «φρενάρει» τόσο τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Χρυσής Αυγής. Κάτι που – σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις – μπορεί και να αποτελέσει μπούμερανγκ σε κάποιες περιπτώσεις για την κυβέρνηση… 

Οι εκτιμήσεις αυτές, πάντως, έχουν προκαλέσει τις εύλογες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αντιδρά και το ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εταίρος εκφράζει έκπληξη και αιφνιδιασμό, τονίζοντας ότι δεν ενημερώθηκαν για την πρόθεση του Μαξίμου – η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας ύστερα από συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα. 

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι, παρά τις περί του αντιθέτου φήμες, ουδεμία συζήτηση έγινε ανάμεσα σε Σαμαρά-Βενιζέλο στη συνάντηση της Δευτέρας για τον εκλογικό νόμο. «Είτε των βουλευτικών είτε των αυτοδιοικητικών εκλογών», τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Επιχείρημα του Μαξίμου, ωστόσο, είναι ότι το νέο σύστημα εκλογής θα επιτύχει την αποτροπή του κομματικού εναγκαλισμού των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών και θα διευκολύνει τους σχεδιασμούς που υπάρχουν εδώ και καιρό – με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ – για να μην δοθούν χρίσματα σε υποψηφίους. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβερνητική πρόταση χρειάζεται εξειδίκευση, καθώς περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία. Όπως το πώς θα επιτυγχάνεται η… ηρεμία στο δημοτικό συμβούλιο, εάν οι δημοτικοί σύμβουλοι – που όπως λέει το υπουργείο Εσωτερικών θα εκλέγονται με απλή αναλογική – θα είναι διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης από το δήμαρχο. Αλλά και πώς θα δικαιολογήσει το όριο του 42%, ώστε να μην υπάρχουν νομικές... περιπέτειες με προσφυγές και ακυρώσεις της εκλογικής διαδικασίας.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top