O Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης  στην ομιλία του σήμερα  στην Ganja (Azerbaijan), ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας  στην 41η  Κοινοβουλευτική  Συνέλευση του Ο.Σ.Ε.Π., με θέμα :
« Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις στις Χώρες  του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.)», αρχικά αναφέρθηκε στην αλλαγή του κλίματος και τις εμφανείς επιδράσεις στη ζωή μας, από την αύξηση της θερμοκρασίας, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας καθώς και τη συχνότερη εμφάνιση...


 καταιγίδων και πλημμυρών κι ακραίων καιρικών φαινομένων.
     Ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζοντας μίλησε για τις  περιφέρειες της Ευρώπης που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην κλιματική αλλαγή όπως:
     Η νότια Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου (λόγω της αύξησης των καυσώνων και της ξηρασίας), οι ορεινές περιοχές (καθώς αυξάνεται το λιώσιμο του χιονιού και των πάγων), οι παράκτιες ζώνες, δέλτα και οι πλημμυρικές περιοχές (λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των αυξανόμενων έντονων βροχοπτώσεων, των πλημμυρών και των καταιγίδων), οι πλέον βόρειες περιοχές της Ευρώπης και η Αρκτική (καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες και το λιώσιμο των πάγων).      
            Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας , τόνισε για την ανάγκη αλλαγής  του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου , προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης, πράσινης οικονομίας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών άνθρακα με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
    Για το κόστος του περιορισμού των εκπομπών είπε συγκεκριμένα: «Το κόστος του περιορισμού των εκπομπών και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μπορεί να φαίνεται αρχικά υψηλό, αλλά είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με το κόστος που θα αναγκαστούμε να καταβάλουμε λόγω απραξίας».
           Κλείνοντας ο Βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε μία σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων  από την κλιματική αλλαγή όπως: Η αποτελεσματικότερη διαχείριση και χρήση των λιγοστών υδάτινων πόρων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών τειχών και η ανύψωση των αναχωμάτων, η ανάπτυξη ανθεκτικών στην ξηρασία καλλιεργειών, Η επιλογή δασικών ειδών και δασοκομικών πρακτικών λιγότερο ευάλωτων στις καταιγίδες και τις πυρκαγιές κ.α., ενώ έδωσε έμφαση στη δράση, λέγοντας:

   «οφείλω να επισημάνω ότι πρέπει από την καταγραφή και αξιολόγηση των προβλημάτων περάσουμε στη δράση. Έχουμε ήδη καθυστερήσει και ίσως μετά από μερικά χρόνια να είναι πολύ αργά. Οι επιπτώσεις ήδη μας αγγίζουν. Δεν υπάρχει χρόνος και δεν χρειάζεται εφησυχασμός».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top