Οι χώροι των πρώην στρατοπέδων είναι ζωτικής σημασίας για τη ΖΩΗ στις σύγχρονες τσιμεντουπόλεις. Η παραχώρησή τους στις Τοπικές Κοινωνίες είναι ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ! Η μη οικοδόμησή τους πρέπει να προστατευθεί σαν κόρη οφθαλμού! Η αξιοποίησή τους αποκλειστικά και μόνον σαν Πνεύμονες Ζωής – Οάσεις Αναψυχής, είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης των πολιτών, στοιχειώδες δικαίωμα κάθε παιδιού, κάθε μητέρας, κάθε απόμαχου της ζωής, που συνθλίβονται από τους όγκους του μπετόν, την ασφυξία και την παντελή στέρηση χώρων περιπάτου, άθλησης και αναψυχής.
Οι αγώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πολιτών έφεραν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα απόδοσης των πρώην στρατοπέδων στους φυσικούς τους δικαιούχους, στις Τοπικές Κοινωνίες. Και χάρη σ’ αυτούς τους αγώνες παραχωρήθηκαν στους Δήμους ορισμένες εκτάσεις σε κάποια πρώην στρατόπεδα, θεσπίστηκε ο νόμος 3883 / 2010 που προβλέπει «παραχώρηση στρατοπέδων στην Τ.Α. και χωρίς ανταλλάγματα», ενώ για το πρώην στρατόπεδο ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ τον Απρίλη του 2011 εκδόθηκε απόφαση του ΤΕΘΑ για...




 παραχώρηση ολόκληρου του πρώην στρατοπέδου στο Δήμο ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ!
Η AΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ 2011
• Με την απόφαση του ΤΕΘΑ το 2011 παραχωρούνταν, «σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν.3883 / 2010», στο Δήμο ολόκληρο το πρώην στρατόπεδο για 30 χρόνια!
• ο υφιστάμενος ιστορικός Ναός της Αγίας Βαρβάρας με τον απολύτως αναγκαίο περιβάλλοντα χώρο δύο στρεμμάτων, παραχωρείται κατά χρήση στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως…
• Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει κατά χρήση στο ΤΕΘΑ έκταση 30 στρεμμάτων σε άλλο σημείο της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου…»
Ο Δήμαρχος του νέου Δήμου Παύλου Μελά Δ.Παπαδόπουλος, που ανέλαβε τη Διοίκηση του Δήμου τον Ιανουάριο του 2011, πανηγύριζε! Πανηγύριζε για την παραχώρηση ολόκληρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, παρουσιάζοντάς την μάλιστα σαν επιτυχία δική του! Και αντί να αξιοποιήσει την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία και να διευρύνει την επιτυχία εκείνη, παραμερίζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο μπλέχτηκε σε μυστικές διαβουλεύσεις με τη στρατιωτική ηγεσία του Γ΄ Σώματος Στρατού, που επέμενε στην … οικοπεδοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά! Και ο Δήμαρχος, άβουλος και μοιραίος, δέχθηκε τους νέους – απαράδεκτους όρους «παραχώρησης» που κατατεμαχίζουν, οικοπεδοποιούν – τσιμεντοποιούν μεγάλο μέρος του πνεύμονα πρασίνου! Και χωρίς να φέρει το θέμα για διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατέληξε σε συμφωνία με την ηγεσία του Γ΄ Σώματος Στρατού την οποία επικύρωσε η … δημαρχιακή πλειοψηφία! Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΠΡΟΔΟΣΙΑ που ανατρέπει την απόφαση του 2011, προβλέπει:
• Παραχωρείται στο Δήμο όχι ολόκληρο το πρώην στρατόπεδο, αλλά μόνον έκταση 283.940 τ.μ. για 49 χρόνια!
• Το ΤΕΘΑ έχει στη διάθεσή του 52.360 τ.μ. τα οποία έχει υποχρέωση ο Δήμος να τα εντάξει στο Σχέδιο Πόλης με χρήση γενικής κατοικίας και πολεοδομικούς συντελεστές σύμφωνα με τους ισχύοντες της όμορης περιοχής, δηλ. Σ.Δ. 2,4!
• Παραχωρείται στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ο υφιστάμενος Ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας με περιβάλλοντα χώρο έκτασης 8.000 τ.μ.!
• Εάν πρόκειται να αναπτυχθούν από το Δήμο εμπορικές – οικονομικές δραστηριότητες, απαιτείται ειδική άδεια από το ΤΕΘΑ, και συμφωνία για ανταποδοτική διασφάλιση της συμμετοχής του ΤΕΘΑ στη δραστηριότητα αυτή…
Οι Πολίτες – Δεσμώτες στα κελιά των σύγχρονων πόλεων – φυλακών, οι «ελεύθεροι φυλακισμένοι» πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά και ιδιαίτερα η Νεολαία και οι πολίτες του πρώην Δήμου Σταυρούπολης, που πρωτοστάτησαν στον Αγώνα για την απόδοση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στο Δήμο, νοιώθουν απογοητευμένοι, αγανακτισμένοι, προδομένοι με τη νέα συμφωνία. Αλλά ο Δήμαρχος Δ.Παπαδόπουλος πανηγυρίζει και πάλι! Πανηγυρίζει για τη συμφωνία που προβλέπει την Τσιμεντοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, που προοιωνίζεται την «αξιοποίηση» του ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ., και που προδιαγράφει την ίδια μοίρα για όλα τα πρώην στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας ολόκληρης! Η Απόδοση – Αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων, ξανά στο προσκήνιο!


Πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, γρηγορείτε!
Πολίτες της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, ξεσηκωθείτε!
Σάββας Σερασίδης, πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top