ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΝΙΤΑ ΣΤΙΒΑΚΤΑΚΗ

Πιο... σφιχτός γίνεται ο «Καλλικράτης» στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης. Αν και τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας έως τώρα μιλούσαν για εννέα έως έντεκα δήμους στη Β' Θεσσαλονίκης, με επικρατέστερους τους δέκα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Εσωτερικών «κλειδώνει» ο σχεδιασμός για συνενώσεις ευρείας κλίμακας που σημαίνει πρακτικά ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα δημιουργηθούν εννέα δήμοι, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους 31 που υπάρχουν σήμερα σε αυτήν την περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μεγάλες αλλαγές γίνονται στην επαρχία Λαγκαδά, όπου αναμένονται, άλλωστε, και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις. Μια πρόγευση δίνουν ήδη σήμερα οι δήμοι Μυγδονίας, Ασσήρου και Λαχανά με δίωρο προειδοποιητικό αποκλεισμό του ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη. Πάντως, με βάση τα όσα γίνονται γνωστά, πρόθεση του υπουργείου είναι να δημιουργήσει τρεις τελικά, κι όχι τέσσερις, ΟΤΑ στην επαρχία Λαγκαδά και τις παραθαλάσσιες περιοχές γύρω από το Στρυμονικό κόλπο. Ο προγραμματισμός αυτός που έχει τεθεί υπόψη και των κυβερνητικών βουλευτών προϋποθέτει τη συγκρότηση δύο μεγάλων δήμων με τη συνένωση πέντε και έξι σημερινών ΟΤΑ αντίστοιχα, ενώ δημιουργείται ένας μικρός δήμος στον ορεινό όγκο, από τη συνένωση του Σοχού με την Αρέθουσα.
Από τα Καλλίνδοια ώς τη θάλασσα...
Ενδιαφέρον εμφανίζει ο μεγάλος δήμος που θα φτάνει ώς τη θάλασσα. Το σχέδιο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει η ηγεσία του υπουργείου περιλαμβάνει σε ένα ενιαίο διοικητικό σχήμα τους σημερινούς δήμους Καλλινδοίων - Απολλωνίας - Μαδύτου - Αγίου Γεωργίου και Ρεντίνας. «Μπορούμε να δεχτούμε όλες τις άλλες ρυθμίσεις, γιατί αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα και τη σημασία ύπαρξης ενός ισχυρού δήμου, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τα Καλλίνδοια στο νέο δήμο», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αγίου Γεωργίου, Αγγελος Φραντζής. Για πολύ πρακτικούς λόγους, όπως εξηγεί. « Ο δήμος Καλλινδοίων απέχει 75 χιλιόμετρα από εμάς, για να φτάσεις εκεί περνάς από δύο βουνά και αυτά μόνο τα στοιχεία μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα στη βιωσιμότητα του νεοσύστατου ΟΤΑ», σημειώνει ο κ. Φραντζής.
Δήμος 100.000 κατοίκων
Ενστάσεις έχει και ο δήμαρχος Κορώνειας, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, για τον επόμενο μεγάλο δήμο στην περιοχή που θα απαρτίζουν οι Λαχανάς - Ασσηρος - Βερτίσκος - Λαγκαδάς - Κορώνεια - Εγνατία. «Μιλάνε για ένα δήμο των 100 χιλιάδων κατοίκων! Εμείς έχουμε λάβει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο εδώ και χρόνια με την οποία αποδεχόμαστε την ένταξή μας σε ένα δήμο μαζί με τα Καλλίνδοια, την Απολλωνία και την Εγνατία», τονίζει. Οπως συμπληρώνει, έχουν κοινά χαρακτηριστικά και «μπορούν να αποτελέσουν, παρά τη σημερινή φτώχεια τους, έναν ισχυρό δήμο».
Στάση αναμονής κρατά ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Σαραμάντος, και παρά τις αντιρρήσεις του, τοποθετείται προσεκτικά επί των πληροφοριών που φέρουν το δήμο του να ενώνεται με τη Μυγδονία και το Ωραιόκαστρο. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Δεν το βρίσκω αρνητικό να μπει η Μυγδονία, αν και στη δική μας προτεραιότητα είναι να αποτελέσουν ένα δήμο η Καλλιθέα με το Ωραιοκάστρο, ενώ σε δεύτερο χρόνο δε θα λέγαμε όχι στην ένταξη και του Εχεδώρου στον ίδιο δήμο», τονίζει ο κ. Σαραμάντος.
Ο δήμος Εχεδώρου
Από την άλλη, ο δήμαρχος Εχεδώρου , Σπύρος Σταματάκης, επιμένει στη διατήρηση του δήμου του στα σημερινά του όρια. Η πρόβλεψη που υπάρχει είναι να συνενωθεί με τη Χαλάστρα και το δήμο Αξιού, αλλά ο δήμαρχος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις, εφόσον προκριθεί αυτό το σχέδιο. «Αυτά τα μεγέθη δεν είναι βιώσιμα από οικονομικής άποψης, αλλά και σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες υποδομές. Πρόκειται για δήμο των 60.000 κατοίκων και των 350.000 στρεμμάτων. Ο δήμος Εχεδώρου πρέπει να μείνει μόνος του. Περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, πριν από τις αντιδράσεις...», λέει
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top