Ψηφιακές υπηρεσίες, μέσα από τις οποίες θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται με ένα κλικ για τις τιμές των προϊόντων στο γειτονικό τους σουπερμάρκετ, τις προσφορές καταστημάτων σε ρούχα και αξεσουάρ, για τις θέσεις πάρκιγκ, ακόμη και για την περιβαλλοντική ρύπανση, προωθεί ο δήμος Θέρμης. Το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί άμεσα μέσω της δημοτικής ιστοσελίδας περιλαμβάνει πέντε «έξυπνες εφαρμογές» που φιλοδοξούν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή...



 των πολιτών.
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Με λίγα λόγια, οι χρήστες του διαδικτύου, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα του δήμου www.thermi.gov.gr ακόμη και μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο, θα μπορούν να ενημερώνονται για όλη την αγορά του δήμου Θέρμης, τα καταστήματα και τις προσφορές τους, τις θέσεις στάθμευσης στο δημοτικό υπόγειο πάρκιγκ, ακόμη και για τα αξιοθέατα της περιοχής. Στόχος είναι να τονωθεί συνολικά η αγορά της περιοχής από τους κατοίκους της περιοχής και να βοηθηθούν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Θέρμη.
Το πρόγραμμα «Pepole - Έξυπνα αστικά οικοσυστήματα ανοικτής καινοτομίας για προώθηση μελλοντικών ψηφιακών υπηρεσιών» είναι ένα από τα επτά έργα πρότζεκτ που ενέκρινε η Ε.Ε., η οποία το χρηματοδοτεί κατά 50%. Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις πόλεις, το Μπιλμπάο από την Ισπανία, μια περιοχή του Παρισιού (Γαλλία), η Βρέμη από τη Γερμανία και η Θέρμη από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του γραφείου προγραμματισμού του δήμου Θέρμης Γιάννη Παύλου, «μέχρι τώρα η ΕΕ χρηματοδοτούσε εφαρμογές όπου κάποιος φορέας από το δημόσιο έφτιαχνε την εφαρμογή και την έθετε στη διάθεση του κόσμου». Όμως, όπως είπε, διαπιστώθηκε ότι οι εφαρμογές αυτές ταίριαζαν πολύ λίγο με αυτό που ήθελε ο κόσμος. Το πρόγραμμα του δήμου Θέρμης στηρίζεται στο ότι έγινε διαβούλευση με φορείς, ξενοδόχους, επαγγελματίες, καταστηματάρχες, που κλήθηκαν να συνδιαμορφώσουν από κοινού με τον δήμο τις λειτουργίες του προγράμματος.

Ποιες είναι οι εφαρμογές
Οι πέντε εφαρμογές που θα τεθούν σε λειτουργία μέσω της ιστοσελίδας του δήμου επιλέχθηκαν από τους πολίτες ανάμεσα σε δεκάδες που δόθηκαν στον κόσμο με τη μορφή των ερωτηματολογίων αλλά και σε ψηφοφορία που έγινε στο ίντερνετ.
Οι πέντε λειτουργίες που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες το επόμενο διάστημα είναι:
* Η ηλεκτρονική προώθηση των αιτημάτων των πολιτών. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να μπει στην ιστοσελίδα και να κάνει ένα αίτημα προς τον δήμο για εγκαταλειμμένα σκουπίδια, μια λακκούβα στο δρόμο, έλλειψη φωτισμού κτλ. Το αίτημα θα έρχεται, θα πηγαίνει στον αρμόδιο υπάλληλο, θα απαντάται και θα πιστοποιείται η αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού μηνύματος στον πολίτη. Τα αιτήματα θα τίθενται σε ψηφοφορία για να φαίνεται ποια θέματα θεωρούν οι κάτοικοι σημαντικότερα.
* Η ψηφιακή αγορά θα περιέχει τα στοιχεία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τα προϊόντα και τις προσφορές τους και ένα ηλεκτρονικό καλάθι, μέσω του οποίου θα μπορεί ο καθένας να ψωνίζει, αφού συγκρίνει τιμές και προϊόντα.
* Μέτρηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από διάφορα σημεία της περιοχής.
* Ελεύθερες θέσεις πάρκιγκ.
* Περιήγηση τουριστικής φύσεως σε αρχαιολογικούς χώρους και άλλες φυσικές ομορφιές.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top