Η εικόνα αρχίζει να ξεκαθαρίζει, ιδίως στα πανηγύρια με τις επιλογές των κατοίκων, ως προς το πιο τραπέζι του κάθε υποψηφίου δημάρχου να καθίσουν. Το πρώτο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι σε αυτό το περίπλοκο προεκλογικό σκηνικό των φανερών και κρυφών συναντήσεων και των διαβουλεύσεων απουσίαζε επί της ουσίας, η ενασχόληση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος δήμος και οι πολιτικές επίλυσης τους.


Πρώτα – πρώτα ας αρχίσουμε με το δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Ν. Μπάτο, που έδειξε να αιφνιδιάζεται με την υποβολή της υποψηφιότητας του δημάρχου Καλλιθέας Δ. Σαραμάντο για το νέο δήμο και στην προσπάθειά του να απαντήσει, λειτούργησε βιαστικά, αδικαιολόγητα για την εμπειρία του. Προσέγγισε έναν πρώην δήμαρχο της περιοχής Καλλιθέας. Ήταν μια απέλπιδα κίνηση, που έστελνε πανταχόθεν το μήνυμα αυτού που λέει ο λαός, ότι «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Όταν συνήλθε ο Μπάτος ήταν πια αργά. Την ζημιά την είχε κάνει από μόνος του. Έχασε με την μια την «έξωθεν καλή μαρτυρία» στην προσπάθειά προσέγγισης των κατοίκων του δήμου Καλλιθέας και προκάλεσε χωρίς λόγο επιπλέον αντιπαλότητες. Στη συνέχεια στράφηκε στον άλλο δήμο, της Μυγδονίας. Εδώ είχε να αντιμετωπίσει την υποψηφιότητα του γιατρού Γαβότση, ο οποίος είχε καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στην έδρα του Μπάτου, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία του με τον πρώην αντιδήμαρχο και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Ωραιοκάστρου Καρασαββίδη. Για τη Μυγδονία, ο Μπάτος επιφύλασσε ένα πιο μελετημένο «χτύπημα», με το οποίο σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον απαντούσε στο χτύπημα του γιατρού. Προσέγγισε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Μυγδονίας, Γαλάνη Χ. Αν και αυτή η κίνηση ήταν πιο αποτελεσματική και επιτυχημένη από την αντίστοιχη της Καλλιθέας, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, πέραν των πρώτων θετικών εντυπώσεων, αφού δεν εμφάνισε και το απαιτούμενο βάθος, μιας και δόθηκε η εντύπωση ότι, ότι έγινε, έγινε σε ατομικό επίπεδο και πέραν αυτού ουδέν. Αρνητικές ήταν επίσης και οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν, από τις επίσης βεβιασμένες κινήσεις προσέγγισης με άλλους «πρώην» από το Δρυμό, με πολιτικά «βεβαρημένο» παρελθόν. Αντίθετα θετική θεωρείται η προσέγγιση στο Μελισσοχώρι. Ο Μπάτος επέδειξε μεν την μεγαλύτερη κινητικότητα, σε αυτή τη πρώτη προεκλογική φάση, αλλά με πολύ αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων του Ωραιοκάστρου, στην Καλλιθέα, ο Σαραμάντος, παρά τη μεθοδικότητα που τον διακρίνει στις κινήσεις του, δεν μπόρεσε να πετύχει την μεγάλη κίνηση στο Ωραιόκαστρο. Περιορίστηκε μέχρι τώρα στην απόσπαση υποψήφιας δημοτικού συμβούλου από το ψηφοδέλτιο του Μπάτου. Στο Ωραιόκαστρο συνομιλούσε επίσης με δύο δημοτικούς συμβούλους, της αντιπολίτευσης. Οι συνομιλίες με τον ανεξάρτητο πλέον δημοτικό σύμβουλο Παντελή Τσακίρη, που θα του άνοιγε την πόρτα του Ωραιοκάστρου, δεν είχαν αίσια κατάληξη. Αναμένεται η κατάληξη με τον έτερο δημοτικό σύμβουλο, που το βεληνεκές του όμως είναι πολύ περιορισμένο, για τη μεγάλη μάχη με αληθινά πυρά που αναμένεται να δοθεί στις δημοτικές εκλογές. Στη Μυγδονία αντίθετα και συγκεκριμένα στο Δρυμό, οι κινήσεις του Σαραμάντου επέφεραν καλύτερα αποτελέσματα. Και εάν στην πρώτη φάση, δείχνει να υστέρησε στο παιχνίδι των εντυπώσεων, παραμένει ένας σημαντικός παίκτης και ικανός για όλα. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ο Σαραμάντος, έχει δείξει ότι ξέρει να νικάει. Όσοι τον υποτίμησαν κατά το παρελθόν σήμερα είναι στα αζήτητα.

Πάμε τώρα από την άλλη μεριά του βουνού, στη Μυγδονία. Ο Γαβότσης, που άρχισε πρώτος τα εντυπωσιακά «χτυπήματα», φαίνεται να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στον ίδιο το δήμο του. Στο γνωστό πρόβλημα που είχε στο Δρυμό, με τα τοπικιστικά κριτήρια, έρχεται να προστεθεί και το Μελισσοχώρι. Διεύρυνε όμως το άνοιγμα που πέτυχε στο Ωραιόκαστρο και με δεύτερο εντυπωσιακό «χτύπημα». Με την απόσπαση εκλεγμένου, αυτή τη φορά δημοτικό σύμβουλο από την παράταξη του Μπάτου. Ο Μπάτος βέβαια εδώ είχε προνοήσει και κάλυψε έγκαιρα το κενό με την προσχώρηση δημοτικού συμβούλου από την παράταξη του Ανέστη Πολυχρονίδη. Ο γιατρός, όμως επειδή ξέρει από «γεννητούρια» ετοιμάζει ακόμη μια προσχώρηση, η οποία θα γίνει έστω και με «καισαρική» και η οποία όπως λένε, θα είναι ικανή να αλλάξει τα δεδομένα.


Τέλος η κομματική υποψηφιότητα από το ΠΑΣΟΚ, της Αλίρη Χ., προορίζεται και περιορίζεται εκ των πραγμάτων, στο κομματικά όρια και μάλιστα με πολύ περιορισμένη ανταπόκριση, με μια μικρή εξαίρεση στο Δρυμό.

http://www.oraiokastro.net/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top