Καλλικράτης, ο περίφημος αρχιτέκτων της αρχαιότητος που με το έργο του σφράγισε αλλά και έδωσε σφρίγος στον «χρυσούν αιώνα» του Περικλέους.
Πρόγραμμα Καλλικράτης, ο νόμος 3852/10 με τον οποίο σφραγίζεται η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και μπαίνει σε νέα τροχιά υλοποίησης αυτό που προβλεπόταν στο Σύνταγμα μας εδώ και δεκαετίες αλλά στην ουσία ποτέ δεν έλαβε σάρκα και οστά, η Αποκέντρωση σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντ.
Η εξουσία περνάει πλέον στον πολίτη ο οποίος εκμεταλλευόμενος τις διατάξεις του νέου νόμου λαμβάνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στα κοινά από ένα διαφορετικό και πιο ενισχυμένο μετερίζι. Γίνεται συνδιαμορφωτής της πολιτικής που τον αφορά σε τοπικό επίπεδο και παύει η μοιρολατρία του παρελθόντος περί ξένων και απομακρυσμένων κέντρων που καθορίζουν τις τύχες του τόπου ενάντια στη βούληση των κατοίκων του.
Η νέα αρχιτεκτονική της δημόσιας διοίκησης θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στην περιφέρεια μέσω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών της διοίκησης λόγω συνενώσεων και καταργήσεων αχρείαστων και ζημιογόνων δημοτικών οργανισμών που το μόνο που έκαναν ήταν να παράγουν ελλείμματα αλλά και την απορρόφηση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως επίσης και την παροχή από το κράτος μεριδίου από κρατικούς φόρους (ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος, φόρο ακίνητης περιουσίας).
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη αλλάζουν όλα. Το μοντέλο της κεντρικής διοίκησης εντός ενός κλειστού γραφείου στην πρωτεύουσα δίχως την ειδικευμένη γνώση της περιφέρειας και της κάθε περιοχής συγκεκριμένα τελειώνει. Πλέον, στην κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδιασμού λαμβάνονται υπόψη τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.
Κυοφορείται λοιπόν μια επανάσταση στην πολιτεία και στην πολιτική, στη σχέση του πολίτη με το κράτος. Μετά από δεκαετίες καχεξίας μιζέριας και μειονεξίας έφθασε επιτέλους η εποχή όπου κάθε περιοχή της χώρας, όσο απομακρυσμένη και αν είναι από το κέντρο, θα μπορεί να αναδεικνύει αυτά που έχει, να προσελκύει το ενδιαφέρον για αυτό που θα αξίζει και που θα μπορεί να προσφέρει και όχι μέσω πελατειακών σχέσεων εξάρτησης, ρουσφετιού και διαπλοκής.
Κάθε κυοφορία έχει και τις ωδίνες της και κάθε αλλαγή έχει την οδύνη της. Δεν θα είναι δίχως προβλήματα η μετάβαση από τη φεουδαρχικού τύπου κατακερματισμένη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και καλλικράτεια σύγχρονη και ευρωπαϊκή διοίκηση. Οι φορείς της αλλαγής αυτής είναι οι άνθρωποι που θα σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης, εκείνοι που θα στελεχώσουν το νέο θεσμό.
Στις εκλογές λοιπόν της 7ης Νοεμβρίου ο πολίτης πρέπει να πάρει τη δύναμη στα χέρια του, να αναδείξει στελέχη της τοπικής κοινωνίας που θα αποτελέσουν την πρώτη μαγιά αυτού του νέου αυτοδιοικητικού εγχειρήματος.
Η νέα γενιά είναι εδώ και θα δώσει το βροντερό παρόν. Πέρα από αγκυλώσεις και εξαρτήσεις του παρελθόντος, πέρα από μίζερες κοντόθωρες πρακτικές και όντας απογαλακτισμένη από αρνητικά πρότυπα του χθες που δυστυχώς μέχρι του παρόντος κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, θα στελεχώσει τη νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας.
Στόχος είναι η σύζευξη του παλιού με το νέο. Όταν όμως λέμε παλαιό δεν εννοούμε το φθαρμένο. Αυτό που μας έχει οδηγήσει σε ατραπούς ανίερες και ιδιοτελείς. Όπως επίσης όταν λέμε νέο δεν εννοούμε μονάχα το καινοφανές αυτό που είναι ηλικιακά καινό αλλά ταυτοχρόνως κενό περιεχομένου. Νέες αντιλήψεις είναι αυτές που χρειάζονται, αυτές που πρεσβεύουμε οι νέοι του τόπου μας.
Στις εκλογές του Νοέμβρη ας δώσουμε όλοι μαζί την ώθηση να πάει μπροστά ο τόπος δίνοντας φωνή σε ανθρώπους που μπορούν να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών, που μπορούν να ορθώσουν ανάστημα, που μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις αυτά που το παρελθόν οφείλει στο μέλλον.
Σταμάτης Παπουλίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ωραιοκάστρου
με την παράταξη ʽʼΚοινωνία Πολιτώνʼʼ της Χ.Αλίρη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου