Η συγκεκριμένα θα δοθούν στους αγρότες του Λαγκαδά για να αντικαταστήσουν τα λιπάσματα και τα αρδευτικά συστήματα στα χωράφια γύρω από τη λίμνη.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες τονίζουν ότι «μόνο αυτό δεν φτάνει».
Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν για ένα μήνα περίπου, μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, να καταθέσουν αιτήσεις στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Οι περιοχές παρέμβασης είναι:
◦Το δημοτικό διαμέρισμα Ασσήρου του Δήμου Ασσήρου.
◦Τα δημοτικά διαμερίσματα Ευαγγελισμού και Σχολαρίου του Δήμου Εγνατίας.
◦Τα δημοτικά διαμερίσματα Γερακαρούς, Αγίου Βασιλείου, Βασιλουδίου και Λαγκαδικίων του Δήμου Κορώνειας.
◦Τα δημοτικά διαμερίσματα Λαγκαδά, Ανάληψης, Ηρακλείου, Καβαλαρίου, Κολχικού, Λαγυνών, Περιβολακίου, Χρυσαυγής του Δήμου Λαγκαδά.
◦Τα δημοτικά διαμερίσματα Λητής, Δρυμού και Μελισσοχωρίου του Δήμου Μυγδονίας.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν εκτάσεις που είχαν καλλιεργηθεί και δηλωθεί στην ενιαία δήλωση εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) με αρδευόμενες καλλιέργειες βαμβακιού, αραβοσίτου, κηπευτικών και ζαχαρότευτλων για ένα από τα τρία τελευταία έτη 2008, 2009, 2010.
Το έτος που θα ληφθεί υπόψη για την επιλεξιμότητα της καλλιέργειας θεωρείται έτος αναφοράς.
Οι εκτάσεις αυτές πρέπει να έχουν δηλωθεί το 2010 στην ενιαία δήλωση εκμετάλλευσης.
Η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα δήλωσε ότι «Είναι το πρώτο βασικό και ουσιαστικό βήμα. Δυστυχώς, όμως, ήρθε πολύ αργά και από μόνο του δεν είναι ικανό να διασώσει τη λίμνη στη φάση που βρίσκεται.
Η Κορώνεια σήμερα είναι ένα βούρκος με βάθος λιγότερο από 40 εκατοστά και κυριαρχία των γνωστών τοξικών κυανοβακτήριων. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξαναγίνει λίμνη. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στρέψουμε τα βλέμματά μας στην προστασία της Βόλβης».

Πηγή: econews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top