Υπερχρεωμένοι στις τράπεζες αποδεικνύεται ότι είναι αρκετοί δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, με τους δημότες τους να επιβαρύνονται με χρέη έως 1.237 ευρώ ανά κάτοικο.
Πρωταθλητής μεταξύ των 45 δήμων του νομού αναδεικνύεται ο δήμος Λαχανά, σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν τραπεζικό χρέος. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων η Τράπεζα της Ελλάδος, με πληθυσμό 3.770 κατοίκους ο δήμος χρωστά 4,678 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 1.237 ευρώ ανά κάτοικο. Μάλιστα, το εν λόγω ποσό αποτελεί το έκτο μεγαλύτερο μεταξύ των χρεών των 45 δήμων του νομού.
Τον δήμο Λαχανά ακολουθεί ο δήμος Μυγδονίας με πληθυσμό 7.239 κατοίκους και κατά κεφαλήν τραπεζικό χρέος 767 ευρώ. Συνολικά ο δήμος χρωστά 5,55 εκατ. ευρώ σε δάνεια και αναδεικνύεται τέταρτος από πλευράς ύψους τραπεζικών οφειλών.
Τρίτος στη σειρά ως προς το κατά κεφαλήν χρέος είναι ο δήμος Απολλωνίας, με 4.137 κατοίκους. Οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις του είναι 2,158 εκατ. ευρώ, με 522 ευρώ ανά κάτοικο.
Υψηλότερο υπόλοιπο δανείων προς τράπεζες παρουσιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης (42,67 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν ο δήμος Ευόσμου με 8,55 εκατ. ευρώ και ο δήμος Αμπελοκήπων με 6,66 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, μεταξύ άλλων, και των ΟΤΑ. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν κάνουν λόγο για οφειλές 333,5 εκατ. ευρώ, αν και είναι σαφώς ελλιπή, αφού από τους 1.034 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης μόνο οι 481 ανταποκρίθηκαν και απέστειλαν τα σχετικά στοιχεία.
Οι δήμοι με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα δανείων
Σε περίπου 11,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη του δήμου Ευόσμου, σύμφωνα με τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Χατζηβρέττα, εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια και τα 3 εκατ. ευρώ προμηθευτές.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κάνει λόγο για συνολικά χρέη που υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ, καθώς τα δάνεια διαμορφώνονται σε 12 εκατ. ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και υποψήφιο δήμαρχο στον νέο καλλικρατικό δήμο Ευόσμου - Κορδελιού Πέτρο Σούλα, 1,5 εκατ. ευρώ χρωστά ο δήμος στους εργαζομένους που είναι 17 μήνες απλήρωτοι. Τα υπόλοιπα τα χρωστά σε προμηθευτές και εργολάβους. Για 13 εκατ. δανεισμό κάνει λόγο ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Απόστολος Καφαρίδης.
Περίπου 6 εκατ. ευρώ χρωστά στις τράπεζες ο δήμος Αμπελοκήπων, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου, εκ των οποίων τα 4,67 εκατ. αφορούν δάνεια που έλαβαν οι προηγούμενες διοικήσεις και τα 1,265 εκατ. δάνειο που εξασφαλίστηκε για την αγορά του ακινήτου “Αναστασιάδη”, “που αποτελεί σημαντική επένδυση”.
Όπως λέει ο δήμαρχος, εκ του ισολογισμού του 2009 προκύπτει ότι ο δήμος Αμπελοκήπων πέρυσι παρουσίασε πλεόνασμα 750.000 ευρώ, ενώ, όταν ανέλαβε δήμαρχος το 2003, παρέλαβε χρέη ύψους 7 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δήμαρχος στον καλλικρατικό δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Κυριακή Τεκτονίδου κάνει λόγο για χρέη 6,8 εκατ. ευρώ σε δάνεια, προμηθευτές και ελλείμματα προηγούμενων χρήσεων.
Οι μαύρες τρύπες του δήμου Θεσσαλονίκης
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κακοδιαχείρισης, χρεών και υπεξαιρέσεων αποτελεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος χρωστά σε τράπεζες περίπου 42,677 εκατ. ευρώ, ενώ 28 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του προς προμηθευτές. Όπως υποστηρίζουν από την αντιδημαρχία Οικονομικών, ο δήμος έχει λαμβάνειν από το δημόσιο περίπου 42 εκατ. ευρώ.
Η υπεξαίρεση, καθώς και όλο το φάσμα της κακοδιαχείρισης στον δήμο Θεσσαλονίκης, είχαν αρχίσει να αποκαλύπτονται από το φθινόπωρο του 2007. Η πρώτη υπόθεση που βγήκε στον αέρα ήταν το έλλειμμα στην πάγια καταβολή του δήμου, η οποία, σύμφωνα με το αποτέλεσμα των ερευνών που ακολούθησαν, ξεπέρασε τα 500.000 ευρώ.
Το μεγάλο μπαμ έγινε με την υπεξαίρεση-μαμούθ, γνωστή και ως υπόθεση “Σαξώνη”. Στα χέρια του ειδικού ανακριτή αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι εκθέσεις της επιθεωρήτριας με τις προσωρινές διαπιστώσεις της, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η προ ημερών επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στο νέο δημαρχείο δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία. Στόχος της είναι να ξεσκονίσει τα οικονομικά του δήμου και να ελέγξει τα στοιχεία που αφορούν τις μαύρες τρύπες στα ταμεία του.
•Οι πιο νοικοκυρεμένοι δήμοι. Στον αντίποδα, επτά δήμοι παρουσιάζονται πιο “νοικοκυρεμένοι”, καθώς διαθέτουν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Ο δήμος Συκεών, για παράδειγμα, παρότι αποτελεί έναν μεγάλο δήμο με 41.726 κατοίκους σήμερα, δεν παρουσιάζει οφειλές προς τράπεζες. Μηδενικό τραπεζικό δανεισμό παρουσιάζουν και οι δήμοι Αρέθουσας, Εγνατίας, Μαδύτου, Ευκαρπίας και Πεύκων.
Τι λέει ο δήμαρχος Λαχανά Παντελής Πάσχος
“Ο δήμος Λαχανά το 2006 σύναψε δάνειο ύψους 4,67 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς ώστε να ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου ‘Δίκτυα αποχέτευσης και μεταφοράς ακαθάρτων υδάτων’, καθώς και να ενταχθεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Ξυλούπολης στα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Ως αποπληρωμή του δανείου δεσμεύτηκε μέρος των αντισταθμιστικών που παίρνει ο δήμος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στα διοικητικά του όρια. Εάν ο δήμος δεν έπαιρνε αυτό το δάνειο, δεν θα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει στην υλοποίηση έργων. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει ταμείο 3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό το διάστημα δημοπρατεί έργα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ”.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου