Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εξελέγη πρώτος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αλλά όχι με πανηγυρικό τρόπο. Τη μεγαλύτερη φθορά υπέστη κυρίως στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου και στο δεύτερο γύρο κατέγραψε τα χαμηλότερα ποσοστά του, χάνοντας μάλιστα περίπου 26.000 ψήφους από την πρώτη Κυριακή

Της Μαρούλας Πλήκα




Η ανατροπή δεν έγινε αλλά για πολλούς, ακόμη και εντός της ΝΔ, το φαινόμενο Ψωμιάδη αρχίζει να ξεθωριάζει. Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμά του. Οι συνεργάτες του και ο ίδιος μίλησαν για άνετη νίκη, την οποία, όπως τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, «δεν τη χαρίζω σε κανέναν επώνυμο», υπονοώντας προφανώς τον Αντώνη Σαμαρά. Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καρφώνει τον πρόεδρο της ΝΔ, με τον οποίο, όπως έχει πει δημόσια, έχει να κλείσει τους λογαριασμούς για την υπόθεση του αδελφού του Διονύση. Στελέχη της Ρηγίλλης στάθηκαν ιδιαίτερα και σε μία άλλη φράση του κ. Ψωμιάδη, η οποία δεν μεταδόθηκε αρχικά από τα τηλεοπτικά κανάλια και απαλείφθηκε από τη γραπτή ανακοίνωση που διανεμήθηκε στη συνέχεια από το επιτελείο του. Λίγο πριν να αποχαιρετήσει τους συγκεντρωμένους στο εκλογικό του κέντρο, υπογράμμισε: «Σήμερα γιορτάζουμε. Από αύριο ξεκινάμε τον αγώνα, το νέο μας αγώνα για την άλλη εκλογική αναμέτρηση…».

"Απάντηση στη λάσπη"
Μόλις οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έσπευσε με το χαρακτηριστικό τρόπο του να μιλήσει για προσωπική δικαίωσή του απέναντι στη λάσπη που δέχτηκε. Ωστόσο δεν προσδιόρισε εάν η λάσπη προέρχεται μόνο από τα στρατόπεδα των αντιπάλων του στην περιφέρεια. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα απάντηση στη «λάσπη από όπου και αν προέρχεται», αφήνοντας αιχμές και για τη Ρηγίλλης. «Ο σοφός λαός μάς δικαίωσε. Σήμερα η Μακεδονία μίλησε, η Μακεδονία ψήφισε περιφερειάρχη όλων των Μακεδόνων. Η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει, γιατί το φως διέλυσε την ομίχλη. Γιατί η αλήθεια, το ήθος, η αξιοπρέπεια νίκησαν το ψέμα, τη συκοφαντία, την αθλιότητα. Ιδιαίτερα νίκησαν τη λάσπη από όπου κι αν προέρχεται και φυσικά έγιναν και λάθη». «Σήμερα οι Μακεδόνες ψήφισαν το Μακεδόνα της καρδιάς τους, γύρισαν την πλάτη σ’ αυτούς που έκαναν εμπόριο ελπίδας, ψήφισαν το τεράστιο έργο που κάναμε όλοι μαζί!», επισήμανε, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη μεγάλη αποχή. «Πήραμε το μήνυμα της αποχής. Προσωπικά, στο βαθμό που με αφορά, ζητώ συγγνώμη, αν κάπου έφταιξα». Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, την οικογένειά του και με δάκρυα στα μάτια αναφέρθηκε στα πρόσωπα της οικογένειάς του που απεβίωσαν, ευχαριστώντας στη συνέχεια «τον αδελφό μου Διονύση, τους φίλους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ».

Χλιαρή ατμόσφαιρα στο εκλογικό κέντρο
Στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Δύναμη για τη Μακεδονία», αν και από νωρίς ήταν εμφανές ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θα είναι ο νικητής, δεν προσέτρεξαν παρά μόνο περί τα 200 άτομα, για να πανηγυρίσουν. Η ατμόσφαιρα δεν ήταν ιδιαίτερα θερμή παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του επιτελείου του κ. Ψωμιάδη να δημιουργήσει κλίμα θριάμβου, μοιράζοντας ελληνικές σημαιούλες και παίζοντας ποντιακούς σκοπούς. Όταν ο νικητής της βραδιάς έφτασε στο εκλογικό του κέντρο, τον υποδέχτηκε ο εκλεγμένος από χθες αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. Νωρίτερα από εκεί είχαν περάσει ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης ο Π. Ψωμιάδης ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενώ στους δήμους Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Λαγκαδά και Κορδελιού-Ευόσμου οι υποψήφιοι που στήριξε το στρατόπεδο Ψωμιάδη έχασαν -και μάλιστα με διαφορά- από τους αντιπάλους τους, ανεξάρτητα αν και εκείνοι ανήκαν στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο.

Έχασε χιλιάδες ψήφους
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης χθες όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ παρά την υποστήριξη του Γιώργου Καρατζαφέρη, αλλά δεν μπόρεσε ούτε καν να συγκρατήσει τις ψήφους που συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή. Ο "γαλάζιος" εκλεγμένος περιφερειάρχης μεταξύ των δύο γύρων έχασε περίπου 17.000 ψήφους, κυρίως από το νομό Θεσσαλονίκης. Αντίθετα ο Μάρκος Μπόλαρης, που μπήκε στη μάχη του δεύτερου γύρου με μειονέκτημα 122.000 ψήφων, κατάφερε να κερδίσει χθες σχεδόν 65.000. Από πού τις κέρδισε; Ο «πράσινος» διεκδικητής της περιφέρειας πρέπει να κέρδισε το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο τα ψηφοδέλτια του Μιχάλη Τρεμόπουλου και της Ασημίνας Ξηροτύρη, που αθροιστικά είχαν φτάσει τις 50.000. Κέρδη φαίνεται πως είχε ο Μάρκος Μπόλαρης και από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" -το πιθανότερο από ψηφοφόρους που μετακινούνται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ από τις εθνικές εκλογές του 2007- και σε πολύ μικρότερο βαθμό από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως βασική επιλογή των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και του ΛΑΟΣ ήταν η αποχή -που έκανε άλμα 13 μονάδων- μιας και μεταξύ των δύο γύρων χάθηκαν από τις κάλπες 220.000 ψήφοι. Σε σχέση με την πρώτη Κυριακή χθες τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν αυξημένα κατά μιάμιση μονάδα..

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top