Στο περιθώριο, και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση, φαίνεται ότι έβαλαν οι ψηφοφόροι το “καθεστώς” που διαμόρφωσαν δήμαρχοι με πολλές θητείες σε κατά τόπους δήμους της Θεσσαλονίκης.


Της Φανής Σοβιτσλή

Fsovitsli@makthes.gr

Η “ακτινογραφία” των αποτελεσμάτων αποδεικνύει αφενός ότι οι νικητές του πρώτου γύρου των εκλογών ήταν το κατεστημένο που ανατράπηκε, αφετέρου ότι οι εκπλήξεις ήρθαν από αντάρτες που πήγαν κόντρα στην παράταξη με την οποία είχαν εκλεγεί.
Πώς έγιναν οι ανατροπές
•Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου η ανατροπή ήταν μεγάλη, καθώς ο Στάθης Λαφαζανίδης, που εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία έναντι του Δημήτρη Χατζηβρέττα, ήταν ο μεγάλος χαμένος του πρώτου γύρου. Ο νέος δήμαρχος αύξησε σημαντικά τα ποσοστά του στον δεύτερο γύρο και από 29,9% έλαβε τελικά 57,08%. Την επανεκλογή του στήριξε μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι είναι πιο κοντά αλλά και το ότι όλα αυτά τα χρόνια κράτησε χαμηλό προφίλ.
•Στον δήμο Παύλου Μελά ο ηττημένος, Κώστας Θεοδωρίδης, θεωρητικά πλήρωσε τα “σπασμένα”, την κόντρα δηλαδή των τριών σημερινών δημάρχων (Σταυρούπολης, Πολίχνης Ευκαρπίας) να καταλήξουν εξαρχής σε κοινό επικεφαλής του συνδυασμού που θα ηγούνταν του ψηφοδελτίου. Αποτέλεσμα ήταν να κατέλθει αυτόνομος και ο νυν δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης (ΠΑΣΟΚ), που αποκλείστηκε στον α’ γύρο. Όλη αυτή η κόντρα όμως δικαίωσε τον Διαμαντή Παπαδόπουλο, πρώην δήμαρχο Σταυρούπολης, που έδωσε τη μάχη ως ανεξάρτητος, παρότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, και κατόρθωσε να βγει νικητής έστω και με μικρή διαφορά από τον κ. Θεοδωρίδη.
•Στον δήμο Χαλκηδόνας ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Δαϊκούδης, αντάρτης της γαλάζιας παράταξης στον δήμο Κουφαλίων, κατάφερε να κερδίσει τη μάχη, υποστηριζόμενος επίσημα από το ΠΑΣΟΚ στον β’ γύρο. Οι ψηφοφόροι απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στο “καθεστώς” του έτερου γαλάζιου Αριστείδη Αραμπατζή (εκλέγεται δύο θητείες), γεγονός που είχε φανεί και από τον πρώτο γύρο.
•Κόντρα στο καθεστώς του Νίκου Μπάτου, που προηγήθηκε στον α’ γύρο, πήγαν και οι ψηφοφόροι του δήμου Ωραιοκάστρου. Οι πολίτες έκριναν ότι... κουβαλά τη φθορά και επέλεξαν να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στον Δημήτρη Σαραμάντο (νυν δήμαρχο Καλλιθέας), που κατόρθωσε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του στον β’ γύρο, από 23,72% σε 53,74%.
•Μεγάλη ήταν η ανατροπή και στον δήμο Λαγκαδά, όπου ο επί δώδεκα χρόνια δήμαρχος, Γιάννης Καραγιάννης, που πρόσκειται στη ΝΔ, έχασε με διαφορά από τον γαλάζιο αντάρτη Ιωάννη Αναστασιάδη. Ο τελευταίος υποστηρίχθηκε επίσημα από το ΠΑΣΟΚ στον β’ γύρο, από μερίδα ψηφοφόρων του Δημήτρη Ράβναλη (δήμαρχος Ασσήρου) και του Γιώργου Ρόκου. Εκτιμήθηκε δε από τους πολίτες ότι ο κ. Καραγιάννης δημιούργησε ένα κατεστημένο, γεγονός που τους ώθησε να στηρίξουν μια θεωρητικά ανεξάρτητη υποψηφιότητα.
•Στον δήμο Θερμαϊκού η πολυδιάσπαση προσώπων από τον ίδιο κομματικό χώρο οδήγησε στην ήττα του Γιάννη Μαυρομάτη (δήμαρχος Μηχανιώνας). Ο κ. Μαυρομάτης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ όπως και ο έτερος υποψήφιος Απόστολος Οικονομίδης (Επανομή), ενώ η στήριξή του από τον Ν. Παράσχου, επίσης υποψήφιο του α’ γύρου, δεν έφτασε για να κοντράρει τον Γιάννη Αλεξανδρή, που εξελέγη με μικρή διαφορά από τον κ. Μαυρομάτη.
Αναμενόμενη νίκη
Στους δήμους Καλαμαριάς και Δέλτα η νίκη θεωρήθηκε δεδομένη για τους Θεοδόση Μπακογλίδη και Νίκο Γιουτίκα. Στην πρώτη περίπτωση ο κ. Μπακογλίδης είχε διαδεχθεί τον Χρ. Οικονομίδη ενώ εξελέγη και στις εσωπαραταξιακές εκλογές του περασμένου χειμώνα. Η νίκη του κ. Μπακογλίδη ήταν σαρωτική, καθώς φρόντισε να κρατήσει ενωμένη την παράταξη, παρά τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Στον δήμο Δέλτα ο ηττημένος Σπύρος Σταματάκης (ΠΑΣΟΚ) δεν υποστηρίχθηκε τελικά από τους ψηφοφόρους του Γρ. Ουζούνη στη Χαλάστρα, όπως αναμενόταν. Αντιθέτως ο κ. Σταματάκης εισέπραξε την άρνηση των πολιτών, που θεώρησαν ότι είναι το alter ego του πρώην δημάρχου και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδη. Αποτέλεσμα ήταν να εκλεγεί με διαφορά ο Νίκος Γιουτίκας (ΝΔ).
Στον δήμο Βόλβης η μάχη κρίθηκε στο νήμα, με τους πολίτες να στηρίζουν τελικώς το πρόσωπο του Δημήτρη Γαλαμάτη έναντι του παλιού δημάρχου Άγγελου Φραντζή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top