Οι ξένοι δεν αγοράζουν στη Θεσσαλονίκη ενώ οι κάτοικοι της πόλης δεν εγκαταλείπουν το πολεοδομικό συγκρότημα.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη


fkoutsamparis@makthes.gr
Οι περιοχές του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Παύλου είναι οι δημοφιλέστερες σε όσους αναζητούν να αγοράσουν κατοικία και προέρχονται από όλη την Ελλάδα, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης. Αντίθετα για την περιοχή του δήμου Πανοράματος, παρά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, το ενδιαφέρον των ίδιων αγοραστών είναι μηδενικό.

Όσοι αγοραστές ακινήτων προέρχονται εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, δηλαδή από δήμους της περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης, προτιμούν ως επί το πλείστον το Ωραιόκαστρο και την Πολίχνη και δείχνουν εντελώς αδιάφοροι για την περιοχή της Νεάπολης. Οι περισσότερες μετακινήσεις πληθυσμού, πάντως, με την αγορά νέας κατοικίας, γίνονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδεικνύει αφενός ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης δύσκολα εγκαταλείπουν το συγκρότημα, αφετέρου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορές από επενδυτές της υπόλοιπης Ελλάδας ή ξένων.

Τα στοιχεία για το ενδιαφέρον μετακίνησης αγοραστών προκύπτουν από μελέτη που έκανε η αλυσίδα μεσιτικών γραφείων Parthenon Real Estate με βάση τις ζητήσεις πλέον των 22.000 αγοραστών. Η αλυσίδα μελέτησε τα στοιχεία των ενδιαφερομένων αγοραστών ξεχωριστά σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο και διαπίστωσε σε τι ποσοστό αυτοί οι αγοραστές προέρχονται από το πολεοδομικό συγκρότημα, πόσοι είναι από δήμους της περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης και πόσοι είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες στα πλαίσια του Money Show στο ξενοδοχείο Χάγιατ στη Θεσσαλονίκη. “Το γεγονός που κάνει εντύπωση είναι ότι έχουμε ως επί το πλείστον εσωτερικές μετακινήσεις και δεν προσελκύουμε αγοραστές ακινήτων εκτός των συνόρων του νομού και της χώρας”, αναφέρει στη “ΜτΚ” ο κ. Κώστας Γεωργάκος, γενικός διευθυντής της Parthenon και εξηγεί ότι “στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας αγοράζουν ακίνητα ως επί το πλείστον ξένοι, κατά 80% και 20% ντόπιοι όπως και στη Σόφια το 60% των αγοραστών είναι ξένοι. Εμείς δεν καταφέραμε, όπως φαίνεται, να κάνουμε ελκυστική την πόλη μας σε ξένους, όχι μόνο για να αγοράσουν κατοικία αλλά και για την αγορά επαγγελματικής στέγης, κι αυτό είναι αρνητικό δεδομένο για την οικονομία μας”.

Από τα συμπεράσματα της μελέτης προκύπτει ότι: 1. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με έντονο το στοιχείο της εσωστρέφειας χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον από άλλους νομούς ή και χώρες. 2. Οι περισσότεροι δήμοι παρουσιάζουν εσωτερική μετανάστευση σε περίπου ίδιο ποσοστό. 3. Διαφορά έχουν μόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης και Αγίου Παύλου, κυρίως λόγω της ύπαρξης του πανεπιστημίου. 4. Το Πανόραμα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εσωτερικής μετανάστευσης. 5. Το Ωραιόκαστρο έχει το μεγαλύτερο ποσοστιαίο ενδιαφέρον μετανάστευσης από το νομό Θεσσαλονίκης.


Το ενδιαφέρον ανά δήμο

Ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης είναι πρώτος στις προτιμήσεις αγοραστών ακινήτου που προέρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα, κερδίζοντας ποσοστό ενδιαφέρον της τάξης του 16,73%. Το 81,06% που αγόραζαν σπίτι τα τελευταία χρόνια στο κέντρο ήταν κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και το 2,21% κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης.

Ένα ποσοστό 15% από την υπόλοιπη Ελλάδα ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει ακίνητο στον Άγιο Παύλο, 82,50% των ενδιαφερόμενων για σπίτι στην ίδια περιοχή προερχόταν από το πολεοδομικό συγκρότημα και 2,5% από το νομό Θεσσαλονίκης. Στον πρώην δήμο Ωραιοκάστρου θέλει να μετακινηθεί ένα ποσοστό 10,47% των αγοραστών που προέρχονται από το νομό Θεσσαλονίκης, 3,9% από την υπόλοιπη Ελλάδα και 85,61% από το πολεοδομικό συγκρότημα.

Μηδενικό είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών από το νομό Θεσσαλονίκης για αγορά ακινήτου στον πρώην δήμο Νεάπολης ενώ, αντίθετα, ένα μεγάλο ποσοστό 91,18% όσων ζήτησαν να αγοράσουν σπίτι στην Νεάπολη προερχόταν μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα και 8,82% από την υπόλοιπη Ελλάδα. Μικρό είναι και το ενδιαφέρον των αγοραστών από το νομό Θεσσαλονίκης (1,76%) για τον δήμο Καλαμαριάς, ποσοστό 7,47% των ενδιαφερόμενων για αγορά σπιτιού στην ίδια περιοχή προερχόταν από την υπόλοιπη Ελλάδα και 90,77% μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα.

Μόνο Θεσσαλονικείς στο Πανόραμα

Κανένας ενδιαφερόμενος από την υπόλοιπη Ελλάδα δεν εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει ακίνητο στο Πανόραμα. Το 93,42% των αγοραστών που επιθυμούσαν να μετακινηθούν στην περιοχή αυτή είχαν κατοικία εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ το 6,58% είχε σπίτι στο νομό Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για μετακίνηση στον πρώην δήμο Πεύκων (92,28%) ήταν από το πολεοδομικό συγκρότημα, ένα ποσοστό 5,11% από το νομό Θεσσαλονίκης και 2,61% από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ελάχιστοι από τους ενδιαφερόμενους για αγορά ακινήτου στον πρώην δήμο Πολίχνης (0,80%) προέρχονταν από την περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 2,80% από την υπόλοιπη Ελλάδα και το 96,40% ήταν κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος. Λιγότεροι ενδιαφερόμενοι από το νομό Θεσσαλονίκης (0,46%) ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν ακίνητο στον πρώην δήμο Πυλαίας ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό (94,63%) ήταν κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και το 4,91% προερχόταν από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Έντονο, σχετικά με άλλες περιοχές, είναι το ενδιαφέρον από κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης να μεταναστεύσουν στον πρώην δήμο Χορτιάτη (7,91%), σε 89,18% είναι το ποσοστό των ενδιαφερόμενων από το πολεοδομικό συγκρότημα και 2,91% των αγοραστών προέρχεται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο πρώην δήμος Συκεών παρουσιάζει ενδιαφέρον σε ποσοστό 7,49% επενδυτών από την υπόλοιπη Ελλάδα, 1,15% αγοραστών από το νομό Θεσσαλονίκης και 91,35% προερχόμενων από το πολεοδομικό συγκρότημα. Δυτικά, ο Εύοσμος προσέλκυσε επενδυτές ακινήτων σε ποσοστό 4,04% από την υπόλοιπη Ελλάδα, 1,48% από το νομό Θεσσαλονίκης και 94,48% από το πολεοδομικό συγκρότημα.

.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top