Σημαντικές ανατροπές όσον αφορά τα χρέη των δήμων φέρνει ο «Καλλικράτης». Άλλοι δήμοι, κυρίως αυτοί οι οποίοι ήταν υπερχρεωμένοι και συνενώνονται με δήμους που είχαν μικρά ή και μηδενικά χρέη, βγαίνουν ευνοημένοι, αφού ο επιμερισμός του χρέους θα αφορά πολλαπλάσιο πληθυσμό και ενδεχομένως καλύτερους όρους επαναδιαπραγμάτευσης με τις τράπεζες.
.Του Νίκου Ηλιάδη
Υπάρχουν όμως και δήμοι νοικοκυρεμένοι, που μετά την Πρωτοχρονιά θα βρεθούν με σημαντικά χρέη στις πλάτες τους, τα οποία θα κληρονομήσουν από γειτονικούς δήμους με τους οποίους πλέον θα «συστεγάζονται».
Ενδεικτικό του δυσβάστακτου οικονομικού βάρους που θα αναλάβουν οι νέες δημοτικές διοικήσεις είναι το γεγονός ότι μόνον προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΚΔ) οι έως τώρα 45 και από την Πρωτοχρονιά 14 δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης οφείλουν άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ (με βάση στοιχεία του περασμένου Ιουνίου από την Τράπεζα της Ελλάδας). Εάν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα διαπιστωμένα χρέη προς τρίτους (προμηθευτές, κατασκευαστές, απαλλοτριώσεις, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.ά.) αλλά και τα «κρυφά» χρέη κυρίως των «αμαρτωλών» δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση, τότε το συνολικό χρέος υπερβαίνει πιθανότατα τα 200 και πλέον εκατομμύρια ευρώ.
Χαμένη η Τριανδρία
Πρωταθλητής στα χρέη τόσο λόγω μεγέθους όσο κυρίως λόγω της χρόνιας κακοδιοίκησης είναι βεβαίως ο δήμος Θεσσαλονίκης. Οι δανειακές υποχρεώσεις του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας προς τράπεζες και ΤΠΚΔ ανέρχονται σε 42.677.741 ευρώ, επίδοση η οποία αποτελεί την πέμπτη χειρότερη μεταξύ όλων των δήμων της χώρας. Βεβαίως το «άνοιγμα» του δήμου Θεσσαλονίκης είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, αν εκτός των δανείων υπολογίσει κανείς τα περίπου 50 εκατ. ευρώ λόγω της υπεξαίρεσης (κλαπέντα, χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία), καθώς και τα σημαντικά ποσά -άγνωστα πόσα- που οφείλονται και προς άλλες κατευθύνσεις (προμηθευτές, εργολάβους, ΔΕΚΟ κ.λπ.). Χαμένοι της υπόθεσης είναι οι κάτοικοι της Τριανδρίας, η οποία συνενώθηκε με τον κεντρικό δήμο. Το χρέος που μεταφέρει η Τριανδρία είναι μόλις 117.190 ευρώ, ήτοι 10,3 ευρώ ανά κάτοικο, το οποίο μετά τη συνένωση με το δήμο Θεσσαλονίκης αναμένεται να υπερβεί ακόμη και τα 500 ευρώ ανά κάτοικο.
Ωφελημένος ο Λαχανάς
Τη χειρότερη επίδοση στο νομό Θεσσαλονίκης είχε ο δήμος Λαχανά, ο οποίος, παρότι εισπράττει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3 εκατ. ευρώ ετησίως ως αντισταθμιστικό όφελος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, κατόρθωσε να χρωστά στις τράπεζες 4.678.398 ευρώ, παρουσιάζοντας το υψηλότερο κατά κεφαλή χρέος στην Ελλάδα (1.261,8 ευρώ κατ’ άτομο, όταν στον πλέον υπερχρεωμένο δήμο Πειραιά το αντίστοιχο ποσό είναι 746 ευρώ). Μετά τον «Καλλικράτη» όμως ο Λαχανάς συνενώνεται με Λαγκαδά, Άσσηρο, Σοχό, Καλλοίνδια, Κορώνεια και Βερτίσκο, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος να ανέρχεται στα 8.851.067 ευρώ, αλλά το κατά κεφαλήν χρέος να επιμερίζεται σε 207,8 ευρώ.
Δεύτερος ο δήμος Ωραιοκάστρου
Δεύτερος περισσότερο χρεωμένος δήμος έπειτα από αυτόν της Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται ο δήμος Ωραιοκάστρου με 10.724.046 ευρώ, καθώς και οι τρεις συνενούμενοι δήμοι ήταν αρκετά «φορτωμένοι» στα χρέη με κορυφαίο το δήμο Μυγδονίας, που οφείλει στις τράπεζες περίπου 5,5 εκατ. ευρώ ή 767,2 ευρώ ανά κάτοικο. Μετά τον «Καλλικράτη» το κατά κεφαλήν χρέος ανέρχεται στα 425 ευρώ, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των δεκατεσσάρων νέων δήμων του νομού.
Στην τρίτη θέση του καταλόγου βρίσκεται ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου με περίπου 10 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των υπέρογκων χρεών του Ευόσμου (8,5 εκατ.).
Οι χαμένοι του «Καλλικράτη»
Μεγαλύτεροι χαμένοι των συνενώσεων είναι οι κάτοικοι των έξι δήμων του νομού οι οποίοι δεν είχαν καμία δανειακή υποχρέωση. Πρόκειται για τους δήμους Συκεών, Αρέθουσας, Εγνατίας, Ευκαρπίας, Μαδύτου και Πεύκων. Εξ αυτών Συκιές και Πεύκα συνενούμενοι με Νεάπολη και Άγιο Παύλο αποκτούν χρέος περίπου 4 εκατ. ευρώ. Με ανάλογο χρέος βρίσκονται αντιμέτωποι και οι δήμοι Μαδύτου, Αρέθουσας και Εγνατίας, οι οποίοι υπαγόμενοι στο δήμο Βόλβης πλέον φορτώνονται τα χρέη κυρίως της Απολλωνίας (2,1 εκατ.) και του Αγίου Γεωργίου.
Στους χαμένους και ο Βερτίσκος, όπου το χρέος ήταν μόλις 90.056 ευρώ και η ανά κάτοικο οφειλή 26,8 ευρώ. Μετά τη συνένωση με το Λαγκαδά η ανά κάτοικο οφειλή διαμορφώνεται στα 207,8 ευρώ..
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου