Της Φανής Σοβιτσλή

Fsovitsli@makthes.gr

Σε πολλούς δήμους τα παζαρέματα για τις θέσεις εξουσίας δίνουν και παίρνουν, αν και οι δήμαρχοι προς το παρόν κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με τα πρόσωπα που θα επιλέξουν. Με δεδομένο ωστόσο ότι ο “Καλλικράτης” θα φέρει δυσκολίες και ανατροπές καθεστώτων στους δήμους, οι αιρετοί υποστηρίζουν ότι οι επιλογές των αντιδημάρχων θα γίνουν με γνώμονα την εμπειρία αλλά και τη δυνατότητα τα πρόσωπα αυτά να είναι ταχείας αποτελεσματικότητας στους δύσκολους καιρούς που έρχονται. Αλλά, πάνω από όλα, οι δήμαρχοι έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν στελέχη που θα δουλεύουν “χωρίς ωράριο”, προκειμένου οι πολίτες να εξυπηρετούνται το ίδιο καλά όπως στον... παλιό δήμο. “Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο και οι αντιδήμαρχοι που θα αναλάβουν θα πρέπει να το ξέρουν αυτό εκ των προτέρων. Αυτά που ήξεραν κάποιοι ας τα ξεχάσουν, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι πέτρινα χρόνια για την αυτοδιοίκηση”, σχολίασε στη “Μ” νεοεκλεγείς δήμαρχος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μια θέση στις νέες διοικήσεις των δήμων διεκδικούν οι απερχόμενοι δήμαρχοι που έκαναν πίσω και συμπορεύτηκαν με αυτούς που εκλέχθηκαν. Εξάλλου είναι αυτοί που αποτέλεσαν το εχέγγυο για τα νικηφόρα ψηφοδέλτια, κατακτώντας τις πρώτες θέσεις.

Στη Θέρμη

Στον νέο καλλικρατικό δήμο Θέρμης (που συμπεριλαμβάνει τη Μίκρα και τα Βασιλικά) οι αντιδημαρχίες θα είναι πέντε και σε αυτές, όπως όλα δείχνουν, θα έχουν από μια θέση ο απερχόμενος δήμαρχος Μίκρας Θεόδωρος Γκουστίλης και ο πρώην δήμαρχος Βασιλικών Απόστολος Τσολάκης. Για τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο η επιλογή θα είναι δύσκολη, καθώς επιθυμεί να αξιοποιήσει και άλλα στελέχη, ειδικά αυτά που είναι δοκιμασμένα και έμπειρα, όπως τον Σωκράτη Φάμελο, νυν πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμο, ο οποίος εκλέχθηκε στην πρώτη δεκάδα. Επίσης τα σενάρια κάνουν λόγο για αξιοποίηση των Παναγιώτη Πονερίδη, Σταύρου Κουγιουμτζίδη και Παύλου Χρυσοχόου.

Σε δήμος Πυλαία-Χορτιάτη

Στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη ο επανεκλεγείς δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σκοπεύει να ανοίξει τις διαδικασίες για την ανάθεση των έξι αντιδημαρχιών μετά τις 2 Ιανουαρίου, οπότε θα εκλεγεί το προεδρείο του νέου δημοτικού συμβουλίου. Πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο δήμαρχος, αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο στη νέα διοίκηση θα αναλάβει ο απερχόμενος δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος στις εκλογές συμπορεύτηκε με τον κ. Καϊτεζίδη. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αξιοποιηθούν και πρόσωπα από την νυν παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Πυλαίας Βασίλη Καρτάλη, όπως ο γιος του τελευταίου, που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στην Πυλαία. Στις έξι επίμαχες θέσεις ο κ. Καϊτεζίδης δηλώνει ότι θα αξιοποιηθούν σταδιακά και με τον κατάλληλο τρόπο όλα τα μέλη της νέας δημοτικής ομάδας που θα εκπροσωπείται στο δημοτικό συμβούλιο από τις αρχές του χρόνου.

Σε Αμπελόκηπους-Μενεμένη

Εφτασφράγιστο μυστικό κρατά προς το παρόν τα ονόματα των έξι νέων αντιδημάρχων και του προέδρου του νέου δημοτικού συμβουλίου ο επανεκλεγείς δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου. Αρνείται να δεχθεί τα σενάρια που συζητούνται τον τελευταίο καιρό, ενώ δεν επιβεβαιώνει ούτε τα ονόματα των πρώτων σε σταυρούς δημοτικών συμβούλων. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μια θέση αντιδημάρχου διεκδικούν ο απερχόμενος δήμαρχος Μενεμένης Γιώργος Ακτσελής, που στις εκλογές συμπορεύτηκε με τον κ. Κυρίζογλου, και ο Αλέξανδρος Κουσενίδης.

Σε Κορδελιό-Εύοσμο

Κοντός ψαλμός αλληλούια για τους νέους αντιδημάρχους στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, αφού ο επανεκλεγείς δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης σκοπεύει να ανακοινώσει τα ονόματα των έξι αντιδημάρχων μετά τις 19 Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως τελεστεί η ορκωμοσία του. Ο ίδιος δηλώνει ότι θα αξιοποιηθούν στελέχη και από τις δύο περιοχές (Κορδελιό, Εύοσμος) και βέβαια ότι οι πρωτιές στο ψηφοδέλτιο δεν θα μετρήσουν όσο η ουσία και η εμπειρία κάποιων στελεχών. Πρώτος σε σταυρούς στο Κορδελιό εκλέχθηκε ο Νίκος Φουρκιώτης (νυν αντιδήμαρχος), ενώ στον Εύοσμο πρωτιές κατέκτησαν δύο γυναίκες, η Αβρόρα Σαββίδου και η Ξανθούλα Τσαρτσάρη.

Σε δήμο Νεάπολη-Συκιές

Στον νέο δήμο Νεάπολης-Συκεών ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τηρεί σιγήν ιχθύος για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις αντιδημαρχίες, ωστόσο τα σενάρια για τα ονόματα που θα αναλάβουν μια θέση στη νέα διοίκηση δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με αυτά, ο επανεκλεγείς δήμαρχος σκέφτεται να επενδύσει στις πρωτιές, στα πρόσωπα δηλαδή που εξελέγησαν πρώτα σε σταυρούς. Πρόκειται για τον Δημήτρη Απατσίδη στη Νεάπολη, την Κατερίνα Τσουκαλά στις Συκιές, τον απερχόμενο δήμαρχο Αγίου Παύλου Νίκο Βαρσάμη και τον Αλέκο Σημιτόπουλο στα Πεύκα. Συνολικά θα συσταθούν έξι αντιδημαρχίες, ενώ απομένει ο δήμαρχος να αποφασίσει ποιος θα καταλάβει τη θέση του προέδρου του νέου δημοτικού συμβουλίου. Ιδιαίτερης εκτίμησης χαίρει ο νυν πρόεδρος και επανεκλεγείς σύμβουλος στο διαμέρισμα των Συκεών Αντώνης Σαουλίδης. Παίζουν ακόμη και τα ονόματα του Στέλιου Γκατζέ και του Νίκου Φασφαλή.

Στον Παύλο Μελά

Στον καλλικράτειο δήμο Παύλου Μελά ο νεοκλεγείς δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος έχει αποφασίσει να ανακοινώσει τα ονόματα των έξι αντιδημάρχων ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα, μαζί με το όνομα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Πληροφορίες θέλουν σε μια θέση αντιδημάρχου τον Δημήτρη Φερενίδη, απερχόμενο επικεφαλής αντιπολιτευόμενης παράταξης στον δήμο Πολίχνης, ο οποίος συμπορεύτηκε με τον κ. Παπαδόπουλο. Επίσης ο νέος δήμαρχος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αξιοποιήσει έμπειρα στελέχη που θα είναι διατεθειμένα να εργαστούν σκληρά και χωρίς ωράριο, σκέφτεται να αξιοποιήσει και πρόσωπα όπως ο Γιώργος Μαγειρόπουλος, ο Γιάνης Κασιούλας, ο Θανάσης Λάμπρου, ο Μάκης Δαμάσκος και ο Γιάννης Πορτουλίδης.

Στον Θερμαϊκό

Στον νέο δήμο Θερμαϊκού ο επανεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής σκοπεύει να αξιοποιήσει κατάλληλα πολλά από τα στελέχη της νέας δημοτικής ομάδας του, πρόσωπα που προέρχονται και από τη Μηχανιώνα και από την Επανομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος σκέφτεται να επενδύσει, μεταξύ άλλων, στους Κωνσταντίνο Κουτούκα, πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας, Κυριάκο Στεφανίδη, επίσης από τη Μηχανιώνα, και Κωνσταντίνο Τροκανά, από το διαμέρισμα της Περαίας.

Στη Χαλκηδόνα

Στον δήμο Χαλκηδόνας, με δεδομένο ότι ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Δαϊκούδης θα μοιραστεί τη θητεία του με τον εκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Μπίκο, βάσει συμφωνίας που έγινε προεκλογικά, μοιραία θα αναθέσει μία από τις πέντε νευραλγικές αντιδημαρχίες στον πρώην αντινομάρχη. Επιθυμία και του δημάρχου Χαλκηδόνας είναι να ανακοινώσει τα ονόματα των πέντε αντιδημάρχων αμέσως μετά τις 2 Ιανουαρίου, οπότε θα εκλεγεί το νέο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δαϊκούδης σκέφτεται να αξιοποιήσει και τους Κωνσταντίνο Πλαγάκο και Αθανάσιο Νικόπουλο.

Στο Ωραιόκαστρο


Στον δήμο Ωραιοκάστρου ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι από μία θέση θα καταλάβουν δύο πρωτοπαλίκαρα της παράταξης, στενοί συνεργάτες του, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης και ο Σταύρος Μαραμαρίδης, οι οποίοι εκλέγονται στο διαμέρισμα της Καλλιθέας. Επίσης ο δήμαρχος σκέφτεται να επενδύσει και στον απερχόμενο επικεφαλής παράταξης στο Ωραιόκαστρο Ανέστη Πολυχρονίδη, ο οποίος συμπορεύτηκε με τον κ. Σαραμάντο.

Στον Λαγκαδά

Στον πολυπληθή νέο καλλικράτειο δήμο Λαγκαδά (συγκροτείται από επτά δήμους) η στελέχωση των αντιδημαρχιών σαφώς αποτελεί γρίφο, καθώς ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να φροντίσει να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των διαμερισμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης εξετάζει να αξιοποιήσει την πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλο Μαρία Γραικού από το διαμέρισμα του Λαγκαδά, τον Ιωάννη Ταχμετζίδη από την Κορώνεια, τον Γιώργο Σεπιάδη από τον Σοχό και τον Κωνσταντίνο Τσαγκαλίδη επίσης από το Λαγκαδά.

Στο Δέλτα και τη Βόλβη

Στον νέο δήμο Βόλβης ο δήμαρχος Δημήτρης Γαλαμάτης δηλώνει πως δεν έχει καταλήξει ακόμη στα ονόματα των αντιδημάρχων και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο φέρεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει τους πρώτους το ψηφοδελτίου, όπως ο πρώην δήμαρχος Ρεντίνας Διαμαντής Λιάμας και οι Θεόδωρος Ιορδανίδης και Νίκος Θωμάς.
Την ίδια τακτική φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και ο νέος δήμαρχος του δήμου Δέλτα Νίκος Γιουτίκας. Ως εκ τούτου σκέφτεται να αξιοποιήσει τους Θεόδωρο Δαλακούρα από τη Χαλάστρα και Χρυσόστομο Τσιφλιτζή και Ιωάννη Ζήση, επίσης από την περιοχή της Χαλάστρας, οι οποίοι κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο ψηφοδέλτιο.

Τα φαβορί της Καλαμαριάς

Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος διατήρησε την αυτοτέλειά του στον αυτοδιοικητικό χάρτη του νομού, ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης θα πρέπει να επιλέξει πέντε πρόσωπα για τις αντιδημαρχίες και ένα ακόμη για τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να ανανεώσει τη θητεία ορισμένων από τους υφιστάμενους: του Δημοσθένη Σαρηγιάννη που εξελέγη πρώτος σε σταυρούς, της Ολυμπίας Αντωνούδη, της Αναστασίας Φακίρη, του Γιάννη Αβραμίδη και του Στέλιου Φωτόπουλου. Τα σενάρια θέλουν στο κάδρο και τους Γιάννη Ιωσηφίδη, που εκλέχθηκε σε καλή σειρά, και Σταύρο Ζαμπέτογλου, πρώην αντιδήμαρχο.

.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top