Επιστολή φίλου της ιστοσελίδας μας και φίλου της πόλης μας
Ανδρεάδης Ανδρέας
Ζευγολατειό
62054 Στρυμονικό
Είναι γνωστό ότι σε πολλούς Δήμους της χώρας μας έχουν ξεκινήσει αξιόλογες προσπάθειες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης συσκευασιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών,
μπαταριών κ.α καθώς και κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων ( χόρτα, φύλλα, χαρτί κουζίνας, περισσεύματα τροφών κ.α ).
Ωστόσο, στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και στη μείωση του όγκου τους μπορούμε και οι πολίτες να συμβάλλουμε σημαντικά, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε πάντα τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή της Πολιτείας.
Για του λόγου του αληθές παρουσιάζω σήμερα την πολύ καλή προσπάθεια τριών συνδημοτών μου ( και φίλων ), που κατοικούν μόνιμα, με τις οικογένειες τους, στο Στρυμονικό. Είναι ο F. Schmidt από το Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, ο Αθανάσιος Μάρκου καθηγητής στο ΤΕΙ Σερρών και ο Γιάννης Στεργίου συνταξιούχος που εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Γερμανία. Παρόμοιες προσπάθειες επιχειρούμε κι άλλοι κάτοικοι της περιοχής, οι αναφερόμενες, ωστόσο, έχουν ξεκινήσει καιρό πριν και είναι καλύτερα οργανωμένες.
Τα οργανικά απορρίμματα που προαναφέραμε τοποθετούνται στους κάδους που βλέπουμε στις φωτογραφίες (οι κάδοι κατασκευάζονται εύκολα και με απλά υλικά ). Μετά από μερικούς μήνες διασπώνται και μετατρέπονται σε ένα ομοιόμορφο υλικό , το οποίο χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό για την ανάπτυξη των λαχανικών, λουλουδιών κ.α.
Έτσι μαζί με την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας που, επίσης, οι παραπάνω συνδημότες επιμελώς εφαρμόζουν, ρίχνοντας στους μπλε κάδους που έχει τοποθετήσει ο Δήμος , ότι δεν τους χρειάζεται και είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, γυαλί, χαρτί και αλουμίνιο, κατάφεραν να μειώσουν σε μεγάλο ποσοστό τα απορρίμματα που ρίχνουν στο συμβατικό κάδο και τα οποία όπως είναι γνωστό καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Η κομποστοποίηση είναι απλή υπόθεση για όσους κατοικούμε σε μονοκατοικίες με αυλή. Αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολυκατοικίες που διαθέτουν πράσινο χώρο, κατόπιν συνεννόησης των συνοίκων. Υπάρχουν επίσης κάδοι στο εμπόριο ( όπως αυτοί της παρακάτω φωτογραφίας ), μερικοί από τους οποίους είναι κατάλληλοι να τοποθετηθούν σε μπαλκόνια.
Η τιμή τους κυμαίνεται από 60-120 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής και το μέγεθος..
Στο Νομό Σερρών υπάρχει υστέρηση στη διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με άλλες περιοχές της πατρίδας μας.. Μια «επίσκεψη» π.χ. στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης ( www.diaamath.gr ) θα βοηθήσει κάποιους να αντιληφθούν τη διαφορετική φιλοσοφία, με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σε γειτονικούς Νομούς.
Προσπάθειες, ωστόσο, γίνονται και στον τόπο μας. Μια απ΄ τις πιο σημαντικές είναι το
έργο του ΧΥΤΥ που υλοποιεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Νομού μας λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παλαιόκαστρο Τοπική Κοινότητα πλέον του νέου Δήμου Ηράκλειας (παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, που ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν ). Για να λειτουργήσει βέβαια θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα παράλληλα έργα, όπως το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης ( ΕΜΑΚ ) ,οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης απορριμμάτων κ.α.
Πρέπει , λοιπόν, τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και οι δημότες του νέου Δήμου Ηράκλειας, ( αλλά και όλου του Νομού ), να συμβάλλουμε στη σωστή λειτουργία αυτού του έργου, μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων που πετάμε και διαχωρίζοντας ανά κατηγορία αυτά που θα καταλήγουν στους κάδους και στη συνέχεια στον ΧΥΤΥ.
Ορισμένα μέτρα, όσον αφορά το παραπάνω θέμα που μπορεί να λάβει η νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή του διευρυμένου Δήμου μας είναι:
- Αύξηση του αριθμού των κάδων ανακύκλωσης, με στόχο να υπάρχει στο μέλλον ένας μπλε κάδος δίπλα σε κάθε συμβατικό.
-Τοποθέτηση κάδων και καλαθιών στο κέντρο της Ηράκλειας, όπου και παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις, μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης.
-Οριοθέτηση χώρων σε Ηράκλεια , Στρυμονικό και Σκοτούσσα για την συγκέντρωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Συνεργασία με την «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ».
-Πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων κομποστοποίησης ξεκινώντας από τα σχολεία που λειτουργούν ως Ολοήμερα. Διοργάνωση Ημερίδας για την Οικιακή Κομποστοποίηση και τα οφέλη της.
-Mέριμνα για τη διαχείριση αποβλήτων από κατασκευές, εκσκαφές και κατεδαφίσεις ( ΑΕΚΚ ), καθώς και των ογκωδών αντικειμένων.
- Διαχείριση απόβλητων ελαιοτριβείων.
-Επαναλειτουργία της Υπηρεσίας καύσης των νεκρών ζώων σε διαδημοτική συνεργασία με όμορους Δήμους.
Υπάρχουν πολλές ακόμα προτάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για να μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη-ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Ας μείνουμε προς το παρόν σ΄ αυτά. Πιστεύουμε ( και θα πιέσουμε ) ώστε η νέα Δημοτική Αρχή του διευρυμένου Δήμου , να δει με τη δέουσα προσοχή το σοβαρό αυτό θέμα που βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και ταλανίζει χρόνια τώρα τις τοπικές κοινωνίες .
Ανδρεάδης Ανδρέας
Δημότης-κάτοικος Στρυμονικού
( Διευρυμένου Δήμου Ηράκλειας )
andr.andreadis@gmail.com
Υ.Γ. Βγαίνοντας εντελώς απ΄ το θέμα και ξεφεύγοντας από το δύσκολο πρόβλημα των σκουπιδιών, θα σταθώ στην πολύ ωραία συλλογή παλιών αντικειμένων, οικιακών σκευών και γεωργικών εργαλείων που διατηρεί ο κ. Γιάννης Στεργίου στο σπίτι του, στο Στρυμονικό. Toν βλέπουμε εδώ με καμάρι να μας την παρουσιάζει. ( υπάρχουν και άλλα που δεν φαίνονται στη φωτογραφία).
Πολλά, ακόμα, τέτοιου είδους μουσειακής αξίας αντικείμενα, σε καλή ή λιγότερο καλή κατάσταση, κρατάμε και άλλοι δημότες στα σπίτια μας, στις αποθήκες μας. Κάποιες φορές τα εκθέσαμε σε ολιγοήμερες εκθέσεις που διοργανώθηκαν σε χωριά του Δήμου μας , στη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στόχος μας, ωστόσο, είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα απ΄ αυτά , για να ιδρυθεί και στο νέο Δήμο μας μια μόνιμη έκθεση, ένα μουσείο, ώστε να μην χαθούν ή καταστραφούν με το πέρασμα του χρόνου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου