Εδώ και 15 χρόνια ακούει ιστορίες απόγνωσης.
Προσπαθεί να βοηθήσει. Κάποιες φορές τα καταφέρνει. Αλλες όχι. Ερχεται συχνά αντιµέτωπος µε τη γραφειοκρατία ή την αδιαφορία του ∆ηµοσίου.
Και η οικονοµική κρίση επηρεάζει το έργο του.
Ο Νίκος Γαβαλάς είναι ιδρυτικό µέλος της ΑΡΣΙΣ, µιας κοινωνικής οργάνωσης υποστήριξης νέων µε βασική έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οπως λέει, οι δυσκολίες που αντιµετωπίζει στο έργο του δεν τον θλίβουν, ούτε τον κάνουν πιο θυµωµένο.
Του δίνουν κίνητρο για να συνεχίσει.
1 Πόσα πρόσωπα στηρίζει η ΑΡΣΙΣ;
Πάνω από 100 άνθρωποι επωφελούνται καθηµερινά από τις υπηρεσίες µας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κοζάνη και Βόλο.
2 Η οικονοµική κρίση έχει επηρεάσει το έργο σας;
Η κρίση διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια. Παράλληλα όµως µας έχει βάλει σε µια φάση υποχρηµατοδότησης.
3 Πώς χρηµατοδοτείται η οργάνωση;
Από τακτικούς πόρους του υπουργείου Υγείας, από άλλους φορείς του ∆ηµοσίου, από κοινοτικά προγράµµατα και δωρεές.
4 Πώς έχει εξελιχθεί το φαινόµενο της επαιτείας;
Εχει ενταθεί η επαιτεία, κυρίως από ανθρώπους προερχόµενους από τη Ρουµανία και τη Βουλγαρία. Πρόσφατα, σε συνεργασία µε την οργάνωση Terre Des Hommes κάναµε µια καταγραφή στον δρόµο και εντοπίσαµε 60 διαφορετικές περιπτώσεις.
5 Εχετε διαπιστώσει λειτουργία κυκλωµάτων trafficking στην επαιτεία;
Υπάρχουν κυκλώµατα που διακινούν ανηλίκους ή νεαρές µητέρες µε µωρά. Σε πολλές περιπτώσεις τα κορίτσια που χρησιµοποιούνται αρχικά για την επαιτεία στη συνέχεια πέφτουν θύµατα κυκλωµάτων µαστροπείας. 6 Εχετε προχωρήσει σε εθελοντικούς επαναπατρισµούς ανηλίκων;
Μόνο έναν 19χρονο από το Αφγανιστάν που φιλοξενούσαµε σε ξενώνα µας βοηθήσαµε να επιστρέψει στην πατρίδα του.
7 Πόσους ανηλίκους φιλοξενείτε σε ξενώνες;
Εχουµε δύο ξενώνες για ασυνόδευτους ανηλίκους που έρχονται στην Ελλάδα (στη Μακρινίτσα όπου µένουν 30 και στο Ωραιόκαστρο όπου βρίσκονται 25) και έναν για παραµεληµένα ή κακοποιηµένα παιδιά στο Ωραιόκαστρο που φιλοξενεί δέκα.
8 Τι συµβαίνει µε τον θεσµό της αναδοχής;
Είναι η πιο σοβαρή και αξιόπιστη λύση για τα παιδιά.
Υπάρχουν στη χώρα µας αρκετές οικογένειες και ευαισθητοποιηµένοι άνθρωποι που θα ήθελαν. ∆εν υπάρχει όµως ένα οργανωµένο σύστηµα για την ανάπτυξη της αναδοχής, µια κρατική υπηρεσία που θα συντονίζει τη διαδικασία. Με εµάς συνεργάζονται οικογένειες, σε µια µορφή προσωρινής αναδοχής, που συµµετέχουν σε δραστηριότητες µε τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα.
9 Εχετε δεχθεί παιδιά λόγω οικονοµικής κρίσης;
Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων σε απόγνωση οι οποίοι µας προσεγγίζουν. Αλλά εµείς στηρίζουµε την παραµονή του παιδιού στην οικογένεια όταν δεν υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης ή παραµέλησης.
10 Πόσο καιρό µένουν στους ξενώνες τα παιδιά;
Εως και έξι µήνες. Επειτα είτε επιστρέφουν στην οικογένεια – εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες – είτε οδηγούνται σε άλλους ξενώνες. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι παραµένουν µέχρι την ενηλικίωσή τους, ενώ τους εξασφαλίζουµε ό,τι χρειάζονται για να ενταχθούν στην κοινωνία.
11 Πώς προχωρά η ένταξη;
∆ύσκολα. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτά τα παιδιά, ως ενήλικοι πλέον, βρίσκονται σε µια µεταβατική κατάσταση. Τους βοηθάµε όσο µπορούµε, αν και ο ξενώνας δεν είναι πλέον γι’ αυτούς.
12 Τι τους δυσκολεύει;
Η εποχή. ∆εν µπορούν να βρουν εύκολα δουλειά για να σταθούν στα πόδια τους.
13 Στις οµάδες αστέγων που βοηθάτε βρίσκονται και παιδιά;
Υπάρχουν οικογένειες (κυρίως Ροµά) που µαζί µε τα παιδιά τους ζουν σε άθλιες συνθήκες.
∆εν είναι άστεγοι, αλλά ζουν στα όρια.
14 Πόσοι εθελοντές σάς βοηθούν;
Περίπου 70 εθελοντές σε σταθερή βάση κάθε χρόνο.
15 Τι σηµαίνει η ενασχόληση µε την ΑΡΣΙΣ;
Είναι σαν να ασχολούµαι µε τα παιδιά µου και παράλληλα ένας τρόπος να συµµετάσχω στα κοινά.
16 Υπήρξαν περιπτώσεις που δεν µπορέσατε να βοηθήσετε κάποιο παιδί;
Πολλές που δεν βοηθήσαµε όσο θα θέλαµε ή δεν είχαµε τα αποτελέσµατα τα οποία προσδοκούσαµε σε σχέση µε την προσπάθεια που καταβάλαµε.
17 Οι δυσκολίες;
Η απάθεια και η γραφειοκρατία της δηµόσιας διοίκησης. Για παράδειγµα, ένα κορίτσι 16 ετών που το εκµεταλλευόταν η οικογένειά του για επαιτεία, συνελήφθη για µικροκλοπή και ο εισαγγελέας διέταξε τη φυλάκισή του. Θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερος συντονισµός των αρχών, άλλη αντιµετώπιση. Αυτό το κορίτσι έγινε θύµα και από την Πολιτεία.
18 Οι ιστορίες που ακούτε σας κάνουν πιο δυστυχή ή πιο θυµωµένο;
Τίποτα από τα δύο. Αυτό που κάνω δεν έχει σχέση τόσο µε το συναίσθηµα όσο µε τη λειτουργία µου ως πολίτη. Ούτε το κουράγιο µε εγκαταλείπει ούτε θυµώνω. Προσπαθώ να βοηθήσω. 19 Η δράση σας στα Τίρανα;
Εκεί συναντάς πολλά παιδιά που κοιµούνται και δουλεύουν στους δρόµους. Εχουµε ένα κέντρο ηµέρας που τα στηρίζει. Αλλά δυστυχώς συνεχίζει το έργο του δύσκολα, χωρίς την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών.
20 Μελλοντικά σχέδια;
Να βγούµε και πάλι στους δρόµους. Με ειδικά προγράµµατα που θα προσεγγίσουν το πρόβληµα στη ρίζα του.
TA NEA
Home
»
»Unlabelled
» Κυκλώµατα trafficking δρουν και στην επαιτεία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου