ΟΧΙ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Νέος κύκλος αντιδράσεων για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ξεσπάσει με σημείο αναφοράς το εργοστάσιο ενεργειακής... αξιοποίησης απορριμμάτων δυτικού τομέα που έχει χωροθετηθεί στην περιοχή της Μαυροράχης, εντός του χώρου του ΧΥΤΑ.
Ήδη, πριν από λίγες ημέρες, ο περιβαλλοντικός σύλλογος Ασσήρου «Φίλοι της Γης» διοργάνωσε εκδήλωση στα Λουτρά Λαγκαδά με την υποστήριξη του ομώνυμου δήμου, κατά την οποία εκφράστηκε η αντίθεση κατοίκων και φορέων της περιοχής στη δημιουργία του εργοστασίου που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει και την καύση απορριμμάτων.
Ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι είναι έτοιμοι «να φτάσουν στα άκρα».
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνει το εργοστάσιο. Θα γίνουμε Κερατέα», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Γης», Κώστας Κυνηγός.
Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης τοποθετήθηκε αρνητικά επί της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία της μονάδας. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο των γνωμοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς και την αυτοδιοίκηση, ενώ το τελικό «πράσινο φως» αναμένεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης
Σε ό,τι αφορά στα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ζουρνάς, επισημαίνει ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ευρύτατα στο εξωτερικό και εξηγεί: «Είμαι αντίθετος με την καύση του σύμμικτου σκουπιδιού, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη διαδικασία διαλογής και ανακύκλωσης, αλλά όλες οι άλλες τεχνολογίες είναι ανοιχτές. Οποιαδήποτε τεχνολογία προκριθεί θα πληροί την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά γράμμα και θα υπάρχει on line δημοσιοποίηση στοιχείων μεταξύ της μονάδας διαχείρισης του οικείου δήμου, του φορέα διαχείρισης και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Έτσι, σε περίπτωση που έστω και ένας ρύπος υπερβεί το όριο επιφυλακής, θα σταματά η λειτουργία του εργοστασίου».
Από την άλλη πλευρά, οι επιφυλάξεις όσων διαφωνούν με τη λογική των εργοστασίων καύσης εστιάζονται στον τρόπο λειτουργίας τους. «Η καύση έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς αποδεσμεύονται δηλητηριώδεις ουσίες στο περιβάλλον. Παράλληλα καταργείται, ουσιαστικά, η ανακύκλωση καθώς απαιτούνται ολοένα και περισσότερες ποσότητες σκουπιδιών για να συντηρηθεί το εργοστάσιο», σημειώνει ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τρεμόπουλος υπογραμμίζει ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία να «περάσει» σε εναλλακτικές μορφές διαχείρισης απορριμμάτων όπως η ανακύκλωση, ώστε να οδηγείται ένα μικρό μέρος υπολειμμάτων στους χώρους υγειονομικής τους ταφής.
Σημειώνεται ότι τον προσεχή Ιούνιο λήγει η προθεσμία που είχε λάβει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις λειτουργίας ανεξέλεγκτων χωματερών. Από το καλοκαίρι, οι δήμοι που έχουν στα όριά τους χωματερές κινδυνεύουν με πρόστιμα ύψους 34.000 ευρώ ημερησίως.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου