Είκοσι ένα άτομα, μεταξύ των οποίων οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, περιλαμβάνονται στον κατάλογο όσων εμπλέκονται στις πολύκροτες υποθέσεις της παράνομης ανάθεσης και εκτέλεσης έργων της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Οι 21 εγκαλούνται ως ύποπτοι για τρία σοβαρά αδικήματα: για απιστία κατά του ελληνικού δημοσίου, παράβαση καθήκοντος και ψευδή βεβαίωση.
Η όλη ιστορία άρχισε την άνοιξη του 2010, όταν με αφορμή ...
εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» ο αρμόδιος εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Το δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας των αδελφών Ψωμιάδη και κυρίως στο διάστημα μετά το 2005 είχε στηθεί στη νομαρχία μία πρωτοφανής γραμμή παραγωγής έργων, τα λεγόμενα «45άρια», έργα δηλαδή τα οποία δίνονταν μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, με απευθείας αναθέσεις σε ένα κλειστό κύκλωμα έμπιστων και «ημέτερων» εργολάβων. Η συνήθης έκπτωση που εξασφάλιζε η νομαρχία στα «45άρια» ήταν της τάξης του 2% με 3%, όταν στα υπόλοιπα έργα, τα οποία γίνονταν μέσω κανονικών διαγωνισμών, οι εκπτώσεις κυμαίνονταν μεταξύ 25% και 45%.
Στο στάδιο της προκαταρκτικής διερεύνησης ωστόσο διαπιστώθηκε ότι εκτός από «45άρια» στη νομαρχία Θεσσαλονίκης λειτουργούσε και μία δεύτερη γραμμή εκτέλεσης υποτιθέμενων έργων, τα οποία, παρότι είχαν προϋπολογισμό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, κατατεμαχίζονταν και εκτελούνταν υπό μορφή μίσθωσης έργου με απευθείας ανάθεση.
Τα πρώτα δύο ανύπαρκτα έργα αφορούν:
1. «Την ταξινόμηση, αρχειοθέτηση και καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή των αδειών κυκλοφορίας γεωργικών μηχανημάτων, αδειών εκτέλεσης έργων υδροληψίας και χρήσης υπογείου νερού για αγροτική, αγροτοβιομηχανική, αγροτουριστική χρήση, καθώς και των πτυχίων χειριστών γεωργικών μηχανημάτων που έχουν χορηγηθεί από την υπηρεσία». Αν και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 675.000 ευρώ, ο νομάρχης το «έσπασε» σε 50(!) επιμέρους συμβάσεις, με αμοιβή 13.500 έκαστη, προκειμένου να το δώσει με απευθείας ανάθεση.
2. «Τη διάνοιξη και διαμόρφωση οδών, καθαρισμό και κατασκευή ρείθρων, οδοστρωσία με αμμοχάλικο και άσφαλτο, καθαρισμό τεχνικών και σήμανση οδών». Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 164.000 ευρώ και ανατέθηκε σε συνολικά δώδεκα άτομα (οι οκτώ πήραν από 15.000 ευρώ και οι άλλοι τέσσερις από 11.000).
Το τρίτο έργο-μαϊμού3. Το τρίτο ανύπαρκτο έργο φαίνεται να εκτελέστηκε στη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Υποτίθεται πως αφορούσε τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις στο νομό Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του ήταν 310.500 και «έσπασε» σε 23 άτομα (13.500 στον καθένα). Μόνον που και αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο δεν βρέθηκε πουθενά.
Όπως παραδέχτηκε και δημοσίως ο κ. Ψωμιάδης, στη διάρκεια της θητείας του εκτέλεσε περί τα 1.000 «45άρια».
Πληροφορίες: Εφημερίδα Θεσσαλονίκη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου