ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Τεράστια η οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια».

Ιδιαίτερα επιβαρημένη είναι η λίμνη Κορώνεια, που βρίσκεται στην επαρχία Λαγκαδά στον νομό Θεσσαλονίκης. Από σχετικές επιστημονικές έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, αιτία της τεράστιας οικολογικής καταστροφής είναι η ανεξέλεγκτη ρύπανση των υδάτων της λίμνης από τον ανθρώπινο παράγοντα (παροχέτευση λυμάτων από τους γύρω οικισμούς, λύματα από βιομηχανίες, χρήση φυτοφαρμάκων στους καλλιεργούμενους αγρούς παρά τη λίμνη).
Πριν τις σοβαρές απώλειες υδάτων, η λίμνη καταλάμβανε έκταση 42,5 τ.χλμ. και ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η έκτασή της μειώθηκε σε 10.000 στρέμματα και μέσο βάθος 0,5-1 μέτρο, ενώ κατά τους θερινούς μήνες του έτους 2007 πέθαναν 30.000 πουλιά.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, και για πρώτη φορά μετά το έτος 2004, η περιοχή παρότι παραμένει περιβαλλοντικά επιβαρυμένη, έχει μετατραπεί σε ενδιάμεσο σταθμό για εκατοντάδες μεταναστευτικά πουλιά. Σύμφωνα όμως με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, το γεγονός αυτό δεν συνδέεται με την περιβαλλοντική αναβάθμιση της λίμνης, η οποία παραμένει σε κακή κατάσταση από πλευράς ποιότητας υδάτων. Υπενθυμίζεται ότι η λίμνη έγινε υγρός τάφος για χιλιάδες πουλιά σε δύο περιβαλλοντικά επεισόδια, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια και αποδόθηκαν σε δηλητηρίαση από τοξίνες.
Σήμερα, η χώρα μας λόγω της μη λήψης των αναγκαίων προστατευτικών μέτρων στη λίμνη Κορώνεια, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της επιβολής βαρέος προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων, λόγω υποβάθμισης της ζώνης ενεργού πολεοδομίας της περιοχής, εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων, της άρδευσης και της απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή Οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, λόγω της μη ολοκλήρωσης του δικτύου αποχέτευσης και της επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λαγκαδά.
Επιπλέον, η Κομισιόν εκτιμά, ότι στη χώρα μας δεν προχώρησε η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για αλατούχα απόβλητα, η σύνταξη μελέτης έργων κατασκευής αρδευτικών δικτύων, η δημιουργία έργων λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης και το κλείσιμο των παράνομων γεωτρήσεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.              Δεδομένης της έκτασης της οικολογικής καταστροφής στη λίμνη Κορώνεια και δεδομένου του κινδύνου επιβολής προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα μας, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα προκειμένου: α. να αντιμετωπισθεί η τεράστια οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια; β. να εξασφαλισθεί η απορρύπανση του οικοσυστήματος της εν λόγω περιοχής;
2.              Θα καταλογισθούν ευθύνες και πρόστιμα στους υπεύθυνους αυτής της οικολογικής καταστροφής, και ποια είναι αυτά;
18.11.11


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top