ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ολοκληρώνεται το 2011 και η ελληνική κοινωνία ζει τις δικές της συνέπειες του δικού της τυφώνα Κατρίνα ή αλλιώς τις συνέπειες των αδιέξοδων πολιτικών της Κυβέρνησης Παπανδρέου.
Τις δυο προηγούμενες χρονιές τέτοιες μέρες μιλώντας για το ίδιο θέμα είχαμε προειδοποιήσει για τα επερχόμενα αδιέξοδα της πολιτικής του κ. Παπανδρέου. Δυστυχώς, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ χειρότερα και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μας. Δυο χρόνια μετά και δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που να μην έχει πληγεί. Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να μην αναγνωρίζει πόσο μεγάλο κακό συνέβη στη χώρα μας. Οποιαδήποτε χαραμάδα ελπίδας έχει χαθεί. Οι κοινωνικοί δείκτες έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρες, βιώνει αφόρητες καταστάσεις. Τέτοια επιτυχία στην αποτυχία δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ούτε στο χειρότερο εφιάλτη μας.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι ιδιαίτερα σκληρός για τους πολίτες που καλούνται δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος. Τα σενάρια που υιοθετεί ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι τα πλέον αισιόδοξα και θέλει πάρα πολύ δουλειά και πάρα πολύ τύχη για να επιτευχθούν. Για να μπορέσουμε όμως να σχεδιάσουμε για το μέλλον πρέπει πρώτα να δούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ, τι συνέβη στη χρονιά που πέρασε, τι λέγαμε, τι προβλέπαμε και πώς φτάσαμε στο σήμερα.
Κατ’ αρχήν, πρέπει να τονίσω ότι έχει καταντήσει γραφική η συνεχής επίκληση της σωτηρίας μας από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Μας έχει «σώσει» -και βάζω πάντοτε τη λέξη εντός εισαγωγικών- πολλές φορές μέχρι σήμερα, αλλά κατά ένα παράδοξο τρόπο μετά από κάθε τέτοιου είδους σωτηρία είμαστε σε ακόμη χειρότερο σημείο. Μας «έσωσε» πέρυσι το Μάιο του 2010 με την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την παράδοση μας άνευ όρων στην τρόικα. Μας «έσωσε» με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2011. Μας «έσωσε» με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με τους εφαρμοστικούς νόμους, με το πρώτο κούρεμα του χρέους με τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου και τελικά μας «έσωσε» για μια ακόμη φορά με την πρόσφατη απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης της 26ης/27ης Οκτωβρίου. Όμως, παρά τις αλλεπάλληλες «σωτηρίες», ο εξευτελισμός της χώρας μας στο εξωτερικό και η ταπείνωση που δεχόμαστε καθημερινά ως Έλληνες πολίτες έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η παρωδία που εκτυλίχθηκε με το δημοψήφισμα, φαεινή έμπνευση του κ. Παπανδρέου, μας έχει εκθέσει σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, η περίφημη έκτη δόση την οποία θα παίρναμε από τον Αύγουστο του 2011, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού, είναι ακόμη σε αναμονή, με σοβαρές συνέπειες δυστυχώς στη σταθερότητα της οικονομία μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η διαρροή 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκροή καταθέσεων για πληρωμή φόρων, για τη διαβίωση των πολιτών, αλλά κυρίως εξαγωγή προς κάποιο άλλο ασφαλές τραπεζικό καταφύγιο.
Συζητώντας για τον Προϋπολογισμό του 2012, έχει ενδιαφέρον να θυμίσω τις προβλέψεις μας για τον Προϋπολογισμό του 2011, ένα Προϋπολογισμό που ούτε οι ίδιοι οι Υπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θυμούνται πόσες φορές τον αναθεώρησαν. Ενώ, λοιπόν, στο παρελθόν μας μιλούσαν και δημαγωγούσαν περί τριετών προϋπολογισμών, έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο να αναθεωρούνται οι προϋπολογισμοί όχι κάθε εξάμηνο, αλλά κάθε τρίμηνο στην κυριολεξία.
Στην περσινή συζήτηση έγιναν από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου διάφορες προβλέψεις, όπως για παράδειγμα για το περίφημο έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού. Ο Προϋπολογισμός του 2011 προέβλεπε ότι θα πέσει στο 7,1% ή περίπου στα 17 δισεκατομμύρια. Τότε σύσσωμη η Αντιπολίτευση λέγαμε ότι αυτός είναι ένας ευσεβής πόθος που δεν μπορεί να υλοποιηθεί -μακάρι να υλοποιηθεί, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί- και ότι αναγκαστικά θα αναθεωρηθεί. Μετά από τρεις αναθεωρήσεις κατά τη διάρκεια του 2011, σήμερα υπολογίζεται το έλλειμμα περίπου στο 9% του Α.Ε.Π. ή περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα. Ούτε όμως δυστυχώς αυτό θα επιτευχθεί, καθώς το πραγματικό έλλειμμα φοβάμαι ότι θα κινηθεί γύρω στο 10,5% του Α.Ε.Π. ή περίπου γύρω στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά σε σχέση με το έλλειμμα του 2010 και θα τολμούσα να πω πολύ κοντά στο πραγματικό έλλειμμα του 2009, αν δεν ακολουθούσατε την καταστροφική πολιτική του τελευταίου τριμήνου, όταν η Κυβέρνηση Παπανδρέου με δημιουργική λογιστική δεν εισέπραξε προϋπολογισμένα έσοδα, όπως για παράδειγμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2010, όπως για παράδειγμα τα έσοδα από τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και αντίθετα προχώρησε σε ανεξέλεγκτες δαπάνες.
Εδώ και δύο χρόνια, λοιπόν, ο λαός ακολουθεί ένα πρόγραμμα σκληρών, αιματηρών θυσιών και ως τελικό αποτέλεσμα έχουμε σχεδόν μηδενική μείωση του ελλείμματος με ταυτόχρονη αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 70 δισεκατομμύρια περίπου.
Αυτή δε η φαινομενική συγκράτηση του ελλείμματος οφείλεται στην ουσία στην εσωτερική στάση πληρωμών, με απλήρωτες υποχρεώσεις του δημοσίου που αγγίζουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και στην περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.
Ο Προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ, περίπου στα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1 δισεκατομμύρια, υπερβολικά αισιόδοξος στόχος που μακάρι να επιτευχθεί.
Είναι αισιόδοξος, γιατί στηρίζεται σε δύο βασικές παραμέτρους. Πρώτον, στη σοβαρή μείωση των δαπανών για τόκους, τη στιγμή που είμαστε ακόμη στην αρχή της διαπραγμάτευσης για την εφαρμογή του PSI. Δεύτερον, στη δυνατότητα των νοικοκυριών να πληρώνουν κανονικά τους φόρους για τις υποχρεώσεις τους, τη στιγμή που όλοι οι δείκτες οδηγούν, δυστυχώς, στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Έτσι, οι δαπάνες για πληρωμές τόκων έχουν αυξηθεί υπέρογκα και θα ξεπεράσουν τα 16 δισεκατομμύρια το 2011. Χωρίς την εφαρμογή του PSI το 2012 αναμενόταν να κινηθούν γύρω στα 18 δισεκατομμύρια. Τώρα, με την εφαρμογή του PSI και υπό την αίρεση ότι θα συμμετέχουν όλοι οι δανειστές μας, υπάρχει η αρχική εκτίμηση για μείωση περίπου στα 12,5 δισεκατομμύρια. Το ποσό, όμως, αυτό εξακολουθεί να είναι τεράστιο και πραγματικά δυσβάστακτο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, όταν για πρώτη φορά το 2009 το συγκεκριμένο κονδύλι για τους τόκους ξεπέρασε το όριο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, έδωσε ισχυρή δυναμική ώθηση για την αύξηση του χρέους. Ως ποσοστό του ΑΕΠ οι δαπάνες για τόκους θα διαμορφωθούν το 2012 στο 6%, από το 7,5% που ήταν το 2011.
Σ’ όλο αυτό το σκηνικό αβεβαιότητα προσφέρει η απαίτηση των ομολογιούχων για υψηλά επιτόκια στις συμφωνίες για το PSI. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί υπέρμετρα. Φέτος, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα ξεπεράσει τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου και σε ποσοστό το 160% του ΑΕΠ. Για το 2012, το ποσό αυτό θα έφθανε στα 380 δισεκατομμύρια, μία αύξηση δηλαδή του χρέους κατά περίπου 90 δισεκατομμύρια μέσα σε τρία χρόνια.
Ωστόσο, με την εφαρμογή του PSI και με την προϋπόθεση ότι θα είναι επιτυχημένο, το ύψος του δημοσίου χρέους αναμένεται να υποχωρήσει στα 310 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ή στο 145,5% του ΑΕΠ. Αν όλα πάνε καλά, φιλοδοξούμε το 2020 να φθάσουμε στο 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, όσο δηλαδή το βρήκε η Κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009. Χρειάζονται δέκα χρόνια δηλαδή μεγάλων δραματικών θυσιών για όλο τον ελληνικό λαό, αν δεν αλλάξει η πολιτική, για να πετύχουμε αυτό που είχαμε δεδομένο το 2009, να έχουμε δηλαδή το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 120% περίπου.
Η ύφεση που βιώνει η οικονομία μας εξαιτίας της πολιτικής της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι άνευ προηγουμένου. Στην ουσία, η ελληνική οικονομία είναι σε κώμα. Αρχικά, το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για επιστροφή στην ανάπτυξη στο τέλος του 2011. Στην πορεία, μιλούσε για μία ύφεση της τάξης του 3%. Σήμερα, είμαστε στο 5,5% τουλάχιστον και εάν δεν είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού πρόσφατα, θα μιλούσαμε, δυστυχώς, για ύφεση το 2011 πάνω από 7%. Για το 2012 ο Προϋπολογισμός προβλέπει μία ύφεση της τάξης του 2,8% σενάριο μάλλον άκρως αισιόδοξο.
Πώς, όμως, μπορεί να αντέξει μία χώρα –η μοναδική χώρα στην Ευρώπη- που θα βρίσκεται σε ύφεση συνεχώς για πέντε χρόνια; Ποια είναι, αλήθεια, η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη; Τι κάνατε τα δύο τελευταία χρόνια που κυβερνάτε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;
Ανεργία. Η ανεργία καλπάζει. Είναι ο πιο τραγικός δείκτης της σημερινής Ελλάδος. Πέρσι προειδοποιούσαμε ότι με τα συνεχή μέτρα η ανεργία θα ξεπερνούσε το 15%. Δυστυχώς, διαψευστήκαμε και εμείς στις προβλέψεις μας. Τον Αύγουστο του 2011 η ανεργία ξεπέρασε το 18,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να κλείσει η χρονιά, το τρέχον έτος, το 2011, με το πρωτοφανές νούμερο του 1 εκατομμυρίου ανέργων και του 20% ως ποσοστό επί του πληθυσμού.
Ακόμη, το 45% των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 χρονών, είναι άνεργοι και, δυστυχώς, καταφεύγουν στη μετανάστευση. Χιλιάδες νέοι, τα καλύτερα μυαλά της χώρας αναγκάζονται να πάνε μετανάστες στο εξωτερικό. Μέσα σε δύο χρόνια, λοιπόν, έχουμε 550 χιλιάδες επιπλέον ανέργους και αύξηση κατά 110% του σχετικού ποσοστού με όλες τις τεράστιες παρενέργειες, όπως τα επιδόματα ανεργίας και τις κοινωνικές παροχές, ανασφάλεια, εγκληματικότητα, ψυχολογικά προβλήματα και άλλα πολλά. Υπολογίζεται σήμερα ότι περίπου 450 χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς κανέναν εργαζόμενο στο σπίτι.
Για το 2012 ο Προϋπολογισμός εκτιμά ότι η ανεργία θα κυμανθεί στο 17,1%, που για να γίνει πράξη θα πρέπει στην ουσία να συγκρατηθεί η ανεργία, δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει μία άλλη πολιτική για επανεκκίνηση της οικονομίας, θα πρέπει να τρέξει το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα. Επείγει, λοιπόν, να βρούμε λύσεις σήμερα, για να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που έχει η χώρα.
Ο πληθωρισμός, παρά την ύφεση, έμεινε στο 3% αντί για 2,2% που υπήρχε στην αρχική πρόβλεψη του Προϋπολογισμού του 2011. Για το 2012 εκτιμάται ότι θα πέσει στο 0,6%, κυρίως λόγω της ύφεσης.
Τα έσοδα τα υπολογίζατε στα 55,5 δισεκατομμύρια και παρά τα αλλεπάλληλα νέα χαράτσια, με αποκορύφωμα τις έκτακτες εισφορές και το χαράτσι στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, θα εισπραχθούν λιγότερα από 54 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου 1,5 με 2 δισεκατομμύρια λιγότερα απ’ αυτά που είχαμε εισπράξει ακόμα και το 2010.
Όλη αυτή η αφαίμαξη των πολιτών πήγε χαμένη. Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου είναι μειωμένα τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους, παρά τις αυξήσεις σε ΦΠΑ στον καπνό, στο πετρέλαιο κ.λπ.. Έτσι, και έσοδα δεν εισπράξατε και δώσατε ώθηση στην ύφεση.
Θα ήθελα σταθώ στην υπερφορολόγηση των ακινήτων και των εισοδημάτων από την εργασία. Είναι τρομακτικό ότι σε σχέση με το 2009 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν επτά φορές περισσότερους φόρους το 2012, με τη μονιμοποίηση του Έκτακτου Τέλους μέσω της Δ.Ε.Η., με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, με το διπλασιασμό των τεκμηρίων διαβίωσης, φόρους που τους επέβαλε το κόμμα εκείνο που καλούσε τους πολίτες προεκλογικά, το 2009, να μην πληρώσουν το ΕΤΑΚ γιατί θα το καταργούσε. Όντως, οι πολίτες δεν το έχουν πληρώσει ακόμα, λόγω του ότι διαλύσατε το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και σήμερα καλούνται να πληρώσουν φόρους στα ακίνητα στο επταπλάσιο.
Συνολικά σήμερα σαράντα φόροι επιβαρύνουν το ακίνητο, μειώνουν την εμπορική αξία των ακινήτων, την αποτίμηση των προσημειωμένων ακινήτων που έχουν οι τράπεζες, άρα και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, οπότε είναι αναγκασμένο να έρθει το κράτος μετά και να καλύψει αυτή τη ζημία. Μήπως, λοιπόν, πρέπει η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το γεγονός ότι στην προσπάθεια να εισπράξει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια από τα ακίνητα, στο τέλος θα βρεθεί να πληρώνει 10-15 δισεκατομμύρια επιπλέον στις τράπεζες, για να καλύψει πιθανή ζημιά τους;
Τέλος, θα αναφέρω ορισμένα επιμέρους στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του 2011, που καταδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία. Στοχεύατε σε αύξηση του Φόρου Εισοδήματος κατά 560 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει μείωση των εσόδων περίπου στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το ΦΠΑ σκοπεύατε να εισπράξετε 800 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και τελικά θα εισπραχθούν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα.
Υπολογίζατε να εισπράξετε 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους κατανάλωσης και τελικά, θα εισπραχθούν Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης μειωμένοι κατά 10%, γύρω στα 10,4 δισεκατομμύρια, όσο περίπου θα είναι μειωμένα και τα έσοδα των έμμεσων φόρων. Ειδικότερα, οι φόροι από τα καύσιμα, παρά τις συνεχείς αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, θα είναι μειωμένοι κατά 15%.
Υπολογίζατε να εισπράξετε πάνω από 1 δισεκατομμύριο από τα ακίνητα, από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά πώς να εισπραχθούν αυτά, όταν έχει παγώσει εντελώς η αγορά των ακινήτων, όταν έχουν πέσει πάνω από 50% οι οικοδομικές άδειες; Πώς θα εισπράξετε τα ποσά αυτά;
Υπολογίζεται εντός του 2011 να εισπράξετε ένα ποσό γύρω στα 700 εκατομμύρια από τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών, αλλά με τις επιλογές σας μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ και φυσικά ούτε προβλέπεται να εισπραχθεί μέχρι 31/12.
Πώς είναι δυνατόν να ξεχάσουμε τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι θα εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των τότε 31 δισεκατομμυρίων ευρώ που σήμερα όμως έχουν ξεπεράσει τα 63 δισεκατομμύρια ευρώ;
Επίσης, επιχαίρεται ότι έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 1.275.000.000 από τις εφορίες για το 2010, όμως δεν λέτε ότι μέσα στο 2010 εισπράχθηκαν μόλις 29.000.000 ευρώ. Τι θα κάνει η Κυβέρνηση λοιπόν με όλα αυτά τα οφειλόμενα;
Τέλος, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ακόμα ψάχνουμε να τα βρούμε. Έτσι, ενώ ακούγαμε για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις της τάξης των 5 περίπου δισεκατομμυρίων μέσα στο 2011, τελικά με την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη θα εισπραχθούν φέτος γύρω στο 1,7 δισεκατομμύρια, ενώ για το 2012 υπάρχει ένας στόχος στα 6 δισεκατομμύρια, που μακάρι να υλοποιηθεί, με έμφαση βέβαια πάντα στην ουσία των υγιών αποκρατικοποιήσεων. Γιατί πουλάμε, αξιοποιούμε την ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Δεν την ξεπουλάμε όσο όσο.
Στο μέτρο των δαπανών επίσης υπήρξαν πολλές αστοχίες. Στην ουσία, παρά τις σοβαρές θυσίες των πολιτών, παρά τις πολύ σημαντικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι δαπάνες έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα μ’ αυτές του 2010. Δυσάρεστη εξέλιξη σίγουρα είναι η αύξηση των τόκων για το 2011 και η δραματική μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ας εξετάσουμε τώρα το σκέλος των δαπανών του Προϋπολογισμού του 2012. Μειωμένες θα είναι οι δαπάνες και θα διαμορφωθούν στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, μειωμένες κατά 8,3% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων του 2011. Η μείωση αυτή προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της προβλεπόμενης μείωσης των δαπανών για πληρωμή τόκων κατά 3,6 δισ. ευρώ λόγω του PSI αλλά και λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,5 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή η μείωση των δαπανών όμως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνική ζωή του τόπου και στην πραγματική οικονομία, καθώς θα μειωθούν δαπάνες για ανέργους, για ευπαθείς ομάδες, για δημόσια έργα, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Στις δαπάνες ξεχωρίζω τα εξής σημεία:
Στα ασφαλιστικά ταμεία φέτος είχαμε μια αύξηση δαπανών κατά περίπου 7,5% ή 1,3 δισ. ευρώ. Ειδικά για το ΙΚΑ χρειάστηκε η γενναία συνεισφορά του κράτους, καθώς η αλματώδης αύξηση της ανεργίας προκάλεσε μεγάλα ελλείμματα στα έσοδα του ΙΚΑ.
Το 2012 προβλέπεται μία συνολική μείωση 3,1 δισ. ευρώ για τα τέσσερα μεγάλα ταμεία, δηλαδή για τον ΟΓΑ, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας με 1,3 δισ.
Όσον αφορά στον ΟΑΕΔ που κατά το 2011 χρειάστηκε διπλάσια επιχορήγηση λόγω των υπερδιπλάσιων επιδομάτων ανεργίας, φέτος, με βάση τον Προϋπολογισμό, προβλέπεται μεγάλη μείωση. Έτσι από τα 764 εκατομμύρια ευρώ το 2011 προβλέπεται για το 2012 μείωση στα 500 εκατομμύρια, στόχος που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μπορεί να επιτευχθεί, με δεδομένη την αύξηση της ανεργίας.
Το ΕΚΑΣ θα δεχθεί μία μείωση φέτος κατά 175 εκατομμύρια ευρώ καθώς σχεδιάζεται να δοθεί σε περίπου είκοσι χιλιάδες λιγότερους δικαιούχους.
Ακόμα προβλέπονται περικοπές μισθών και επιδομάτων σε δημοσίους υπαλλήλους ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με το νέο μισθολόγιο, μείωση των συμβασιούχων, περιορισμός των προσλήψεων και υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας και απασχόλησης στο Δημόσιο. Οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων θα ανέλθουν σε 19,5 δισ. ευρώ περίπου, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ ή 3,3%, σε σχέση με την εκτίμηση πραγματοποίησης του 2011.
Στις δαπάνες κατά Υπουργείο παρατηρούμε μειώσεις που προκύπτουν από τις μειώσεις μισθών στο προσωπικό. Ωστόσο είναι θέμα το γεγονός ότι θα υποστούν σοβαρές μειώσεις τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, που είναι αρμόδια το μεν πρώτο για τη συγκέντρωση των εσόδων του Δημοσίου και το δεύτερο για να αναδιοργανώσει την κρατική μηχανή. Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά θα συνεχίσουν να είναι μειωμένες οι δαπάνες για την Παιδεία, για την Υγεία, για την εθνική άμυνα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πρωτοφανής. Λάθη και παραλείψεις δεκαετιών και μια καταστροφική διακυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί διετία μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, ένα κόμμα, ένας Πρωθυπουργός που δεν άκουγε κανέναν, γαντζωμένος στην εξουσία, που έκανε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα κι έβαζε πάνω απ’ όλα το κομματικό κι όχι το πατριωτικό συμφέρον, όχι μόνο στη διετία αυτή αλλά κι από την αρχή της κρίσης.
Αποδεχθήκαμε την Κυβέρνηση εθνικού σκοπού, αποδεικνύοντας και πάλι για μια ακόμη φορά ότι υπεράνω όλων είναι η πατρίδα και τα συμφέροντά της. Θα συνεχίσουμε το δρόμο της υπευθυνότητας, όπως πράξαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, και δεν θα αμφισβητήσουμε τον παρόντα Προϋπολογισμό της μεταβατικής Κυβέρνησης Παπαδήμου.
Παράλληλα, θα εντατικοποιήσουμε τον αγώνα μας για αλλαγή της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για μια άλλη πολιτική, σύμφωνα με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, τις προτάσεις του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά, που θα επιτρέψει μελλοντικά άλλους προϋπολογισμούς, προϋπολογισμούς ανάπτυξης, προοπτικής, ελπίδας για τη χώρα και για τους Έλληνες πολίτες.
Σας ευχαριστώ.
Video Ομιλίας:
http://www.karaoglou.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2530&Itemid=39
Γραφείο Τύπου
τηλ.: 2310 525545
φαξ: 2310 525547
www.karaoglou.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου