ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Έκδοση προσωρινής σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων»
Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να βγουν στη σύνταξη, καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα περισσότερες από 150.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τα δύο χρόνια
Σε ακόμα δυσχερέστερη κατάσταση βρίσκονται οι δικαιούχοι διαδοχικής ασφάλισης, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των ασφαλιστικών φορέων καθυστερεί ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με τον ψηφισθέντα Νόμο 3996/2011, άρθρο 38, (ΦΕΚ 170/Α/5-8-2011) αποσαφηνίζονται οι διαδικασίες έκδοσης σύνταξης και τα χρονικά περιθώρια μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας που δεν ξεπερνούν τους τρεις ή τους έξι μήνες κατά περίπτωση από την προθεσμία υποβολής της αίτησης. Επιπλέον στο άρθρο 38, παράγραφος 3 διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η έκδοση της οριστικής σύνταξης μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια προχωρά διαδικασία για την έκδοση προσωρινής σύνταξης, μέσα σε 45 ημέρες από την υποβολή της αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Στην πράξη, ωστόσο, φαίνεται να προκύπτουν πρακτικά ζητήματα ολοκλήρωσης των διαδικασιών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκδοση των προσωρινών συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία και η δυσχερής οικονομική κατάσταση των δικαιούχων.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών:
- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη άμεσα οι σχετικές ρυθμίσεις για την απόδοση των προσωρινών συντάξεων στους δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους;
2. Στα αζήτητα η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης
Τέλος δεν έχουν οι εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αυτή τη φορά ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Σηφουνάκης, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, αρκέστηκε και πάλι σε αόριστες και θολές εξαγγελίες, αναφορικά με την εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η έκταση εφαρμογής του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης θα περιοριστεί σε στενότερα όρια συγκριτικά με τον αρχικό σχεδιασμό. Σημειωτέον, ότι στην αρχική πρόταση το Ρυθμιστικό Σχέδιο περιελάμβανε ολόκληρους τους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής, ένα τμήμα του νομού Πέλλας και το βόρειο τμήμα του νομού Πιερίας.
Το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει εκτός από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς. Ασαφές παραμένει στο νέο ρυθμιστικό, η χωρική ένταξη της Χαλκιδικής, ενώ φαίνεται ότι δεν θα συμπεριληφθούν τα τμήματα της Πέλλας, της Ημαθίας και της Πιερίας. Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της περιοχής παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά το γεγονός, ότι είχε εξαγγελθεί η θεσμοθέτησή του στις αρχές του 2011. Συνεπώς, εκκρεμεί παρά τις εξαγγελίες του κ. Σηφουνάκη, που αποτελούν επανάληψη των προηγούμενων εξαγγελιών της κας Μπιρμπίλη. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες, που το ίδιο δημιούργησε, αναφορικά με το ρυθμιστικό σχέδιο, που επηρεάζει τις εκφάνσεις στη ζωή της πόλης.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής:
- Πότε προτίθεται να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης και ποιες θα είναι εν τέλει οι εντασσόμενες σε αυτό περιοχές;
3. Σε μαρασμό οδηγείται το στρατόπεδο “Παύλος Μελάς”
Σε πλήρη μαρασμό οδηγείται το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδικασίες παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα η παρέμβαση του οικείου Δήμου Παύλου Μελά να είναι αδύνατη. Μάλιστα, πρόσφατα πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος των εγκαταστάσεών του, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται από ομάδες περιθωριακών ατόμων. Η μη ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης σημαίνει, ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναλάβει δράση για την προστασία των εγκαταστάσεων του παλιού στρατώνα και των σημαντικών, από αρχιτεκτονικής απόψεως, κτιρίων του.
Το στρατόπεδο έπαψε να χρησιμοποιείται από το 2002. Οι μελέτες για την αξιοποίησή του και την ένταξή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα είναι ήδη έτοιμες. Οι καθυστερήσεις, όμως, που παρατηρούνται δημιουργούν πλήθος προβλημάτων με σημαντικότερο αυτό της χρησιμοποίησής του από περιθωριακά άτομα, τοξικομανείς κ.α. Η προστασία και η ανάπλαση των εγκαταστάσεών του είναι επιτακτική ανάγκη και οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης προς τον Δήμο Παύλου Μελά, προκειμένου να ξεκινήσει ο Δήμος την αξιοποίησή του.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας:
- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης του στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στον οικείο δήμο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Γραφείο Τύπου
τηλ.: 2310 525545
φαξ: 2310 525547
www.karaoglou.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου