Εν μέσω της εορταστικής περιόδου, εν μέσω αναγγελίας νέων φόρων και νέων μέτρων, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που μαστίζει τους Έλληνες πολίτες, θα περίμενε κανείς κάποια σχετική σοβαρότητα στον τρόπο που λειτουργεί το Υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, τα «περίεργα» περιστατικά, οι αποτυχίες και τα έντονα ερωτηματικά διαδέχονται το ένα μετά το άλλο.
Η τεράστια αστοχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, με την εκτόξευση του ελλείμματος, με την εκτίναξη της ανεργίας και με την ύφεση σε εφιαλτικά νούμερα, είναι η μία θλιβερή πλευρά της λειτουργίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Η άλλη είναι η ασυνεννοησία, η έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες και τους θεσμούς, καθώς και οι οσμές σκανδάλων.
Αρχικά υπήρξε το σκάνδαλο με τα παραποιημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Τότε είχαμε την απόλυση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής που διαφώνησαν με την αυθαιρεσία του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου, που όλως τυχαίως παραμένει υπάλληλος του ΔΝΤ και «εργάζεται» με άνευ αποδοχών άδεια στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών απασχολεί ξανά την επικαιρότητα με την υπόθεση των καταγγελιών για το σκάνδαλο με τη λίστα των φοροφυγάδων που εξαφανίστηκε, όπως είχε καταγγείλει ο τέως υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.
Έπειτα είχαμε το προσχέδιο νόμου για την κατάργηση του θεσμού των οικονομικών εισαγγελέων. Ένας θεσμός που κατά κοινή ομολογία είναι πετυχημένος και απέδωσε στους λίγους μήνες που λειτουργεί κερδίζοντας την αποδοχή της κοινής γνώμης. Αναρωτιέται, λοιπόν, ο πολίτης γιατί επιχειρείται η κατάργηση του θεσμού και η απομάκρυνση των λειτουργών του παρά την αντίθετη γνώμη των προϊστάμενων δικαστικών αρχών; Τιμωρούνται επειδή πέτυχαν;
Τώρα προκύπτει η υπόθεση του εκλεκτού φίλου του κ. Παπακωνσταντίνου, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη για την αναστολή είσπραξης φόρων και προστίμων από το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Ξαφνικά αλλάζει η διαδικασία, που σημαίνει διακοπή των διαδικασιών που είχαν ξεκινήσει και οδηγούμαστε σε καθυστερήσεις αυτών των εξαιρετικά σημαντικών δικαστικών υποθέσεων.
Τοποθετήθηκαν αρχικά δύο ευσυνείδητοι εισαγγελείς ώστε να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κυκλώματα της διαπλοκής, της διαφθοράς και αντί αυτοί να στηριχθούν, αναγκάσθηκαν να οδηγηθούν στην παραίτηση. Ήταν γνωστό στους δικαστικούς κύκλους, ότι σε κάποιες από τις υποθέσεις που χειρίζονταν οι κ.κ. Μουζακίτης και Πεπόνης επρόκειτο να ασκηθούν διώξεις και είχαν δρομολογηθεί τα εντάλματα σύλληψης. Κάποιους τους ενόχλησε το ενδεχόμενο αυτό, αρχής γενομένης από τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος σαφέστατα έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες.
Σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Γ. Γ. Πληροφοριακών συστημάτων κ. Σπινέλλη, ο οποίος αφενός κατήγγειλε την ύπαρξη «παραμηχανισμού» εντός του Υπουργείου Οικονομικών, αφετέρου δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του γιατί επιβληθέντα πρόστιμα παρέμεναν ανείσπρακτα.
Είναι ολοφάνερο λοιπόν σε όλους, ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο «Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Η όλη εικόνα της λειτουργίας του πιο κρίσιμου υπουργείου αυτή την περίοδο, προκαλεί θλίψη, απογοήτευση και οργή στους Έλληνες πολίτες. Οφείλει, λοιπόν, ο λαλίστατος Υπουργός Οικονομικών να δώσει άμεσα πειστικές απαντήσεις στον Ελληνικό λαό ή αν έχει επιλέξει άλλες προτεραιότητες στις πολιτικές του δραστηριότητες (ηγεσία του ΠΑΣΟΚ), να οδηγηθεί άμεσα σε έξοδο από το Υπουργείο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου