Συμπλήρωσαν ακριβώς το μισό της θητείας τους οι δημοτικές διοικήσεις, οι οποίες ανέλαβαν την 1η Ιανουαρίου 2011, καθώς αυτή η δημαρχιακή θητεία είναι κουτσουρεμένη σε σχέση με τις γεμάτες τετραετίες του παρελθόντος.
Οι «γαλάζιοι» μνηστήρες
Στο δήμο Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας έχει εκφράσει δημόσια πολλές φορές την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητά του το 2010 και η συγκρότηση της «Ομάδας Δημιουργίας» δεν ήταν κάτι ευκαιριακό. Μάλιστα το επανέλαβε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου περιστοιχισμένος από το σύνολο της δημοτικής του ομάδας και εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον κ. Μπουτάρη. Στο κάδρο των πιθανών υποψηφίων προβάλλει και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. Μία προσεκτική ανάγνωση των πολιτικών κινήσεών του δείχνει το ενδιαφέρον του για το δήμο Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία συνεδρίαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου μάλιστα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με αφορμή τα ανοικτά ζητήματα δήμου-αντιπεριφέρειας.
Το όνομα του κ. Τζιτζικώστα συνδέεται προφανώς και με τις εξελίξεις στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αυτές με τη σειρά τους με τα δικαστικά θέματα του εν αργία περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Αν η έκβαση είναι τελεσίδικα καταδικαστική και ο κ. Ψωμιάδης τεθεί οριστικά σε αργία, τότε ο κ. Τζιτζικώστας είναι μέσα στα ονόματα του πιθανού διαδόχου που θα αναδείξει η περιφερειακή ομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, αθώωση ή παραγραφή, ο κ. Ψωμιάδης είναι πολύ πιθανό να δηλώσει εκ νέου εκλογικό «παρών». Για την περιφέρεια συζητείται και το όνομα του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος ενδιαφέρεται, ενώ έχει ξεκινήσει θεσμικές περιοδείες στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά το δήμο, το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη είναι πάντα μεταξύ των πιθανών για δημαρχιακή υποψηφιότητα από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο δεν δημιουργούν από τώρα ασφαλές περιβάλλον για επιλογές και πρωτοβουλίες.
Στους περιφερειακούς δήμους
Την προσεχή εβδομάδα η ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλία στο δήμο Καλαμαριάς, καθώς οι σχέσεις της με τον Χάρρυ Κλυνν, τον οποίο είχε στηρίξει το 2006 και στο β’ γύρο το 2010, έχουν διαρραγεί εδώ και έναν χρόνο. Η πρωτοβουλία θα αφορά τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης που προέρχονται από τη ΝΔ, ενώ παράλληλα θα γίνει επαφή και με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Χαραλαμπίδη. Έχει συζητηθεί επίσης για τις επόμενες εκλογές το όνομα της βουλευτού Έλενας Ράπτη.
Στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης και Πυλαίας-Χορτιάτη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τη ΝΔ, καθώς θα υποστηριχθούν οι νυν δήμαρχοι Λάζαρος Κυρίζογλου, Δημήτρης Γαλαμάτης και Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι οποίοι δεν αμφισβητούνται. Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών κινείται εκ νέου ο Δημήτρης Ζιγγερίδης, ενώ στασιμότητα υπάρχει στους δήμους Θέρμης και Παύλου Μελά.
Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου ο δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ένα ενδεχόμενο που απομακρύνεται για τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Χατζηβρέττα. Υποψήφιος θα είναι ξανά ο πρώην αντιδήμαρχος Πέτρος Σούλας, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Καμαρινού.
Στο δήμο Δέλτα ο δήμαρχος Γιώργος Γλώσσης επιθυμεί νέα υποψηφιότητα, αν και υπάρχουν ακόμη ανοικτές οι εσωτερικές πληγές που δημιουργήθηκαν από τη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του εκλιπόντος Νίκου Γιουτίκα.
Στο δήμο Χαλκηδόνας στο τέλος του μήνα ο δήμαρχος Παναγιώτης Δαϊκούδης παραδίδει τη δημαρχία στον Γιάννη Μπίκο στο πλαίσιο της προεκλογικής τους συμφωνίας. Ο κ. Δαϊκούδης βάζει ωστόσο πλώρη για υποψηφιότητα το 2014.
Στο δήμο Ωραιοκάστρου ο Δημήτρης Σαραμάντος θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως και ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τον πρώην δήμαρχο Ωραιοκάστρου Νίκο Μπάτο. Σημαντικός είναι ο ρόλος στις εξελίξεις του πολιτευτή Παντελή Τσακίρη. Στοδήμο Λαγκαδά έχει ακουστεί το όνομα του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη, ενώ υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης. Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.
Στο δήμο Θερμαϊκού ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής θέλει να συνεχίσει, ενώ έχει εσωτερικές απώλειες, όπως από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Για υποψηφιότητα κινείται και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής.
Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι
Στο δήμο Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει εκ νέου τον Γιάννη Μπουτάρη, όπως φυσικά και η Δημοκρατική Αριστερά. Κοντά στην «Πρωτοβουλία» βρίσκονται και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει φυσικά με δικό του συνδυασμό αλλά με άγνωστο ακόμη επικεφαλής, αφού νέα υποψηφιότητα του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θεωρείται μάλλον απίθανη. Αυτόνομο, ενδεχομένως και πάλι με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, θα κατέλθει το ΚΚΕ. Δικό τους συνδυασμό θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι σκέπτονται από τους προσεχείς κιόλας μήνες να αποσχιστούν από την παράταξη του Κώστα Γκιουλέκα με προσωρινή επικεφαλής τη Χρυσούλα Γιαταγάνα. Συνδυασμό θα συγκροτήσει και η Χρυσή Αυγή.
Πέρα από τον κεντρικό δήμο στους υπόλοιπους 13 του νομού Θεσσαλονίκης κινήσεις παρατηρούνται μόνον από τους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ. Στους δήμους Νεάπολης-Συκεών, Καλαμαριάς και Θέρμης, όπου το 2010 εξελέγησαν δήμαρχοι οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, θεωρείται βέβαιο πως αυτοί θα είναι ξανά υποψήφιοι. Ο Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολη-Συκιές) είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, ο Θεοδόσης Μπακογλίδης (Καλαμαριά) πήγε σε δεύτερο γύρο για ελάχιστες ψήφους, ενώ ο Θόδωρος Παπαδόπουλος εξελέγη με το υψηλότερο ποσοστό στο νομό, ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, ο οποίος είχε υποστηριχθεί εκτός των άλλων και από το ΣΥΡΙΖΑ.
Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης το ΠΑΣΟΚ έχει συγκροτήσει νέα δημοτική παράταξη με επικεφαλής το δικηγόρο Γιώργο Κυριλίδη, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος δήμαρχος. Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο αυτό το 2010 το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει τη Βούλα Τεκτονίδου, μετέπειτα βουλευτή. Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου το όνομα που συζητείται περισσότερο είναι του πρώην αντινομάρχη Γιάννη Λεμπετλή.
Στο δήμο Παύλου Μελά το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να μην ταχθεί επισήμως υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων, όπως είχε συμβεί και το 2010. Ωστόσο δεν αποκλείεται ο νυν δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος να λάβει τελικώς επίσημο χρίσμα, καθώς είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις που διαθέτει με το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Υποψήφιος δηλώνει πως θα είναι και αυτή τη φορά ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, ο οποίος μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ.
Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη ο Νίκος Νυφούδης θα είναι ξανά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο δήμο Δέλτα ετοιμάζεται για υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Ουζούνης. Στο δήμο Θερμαϊκού την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ θα έχει και πάλι ο πρώην δήμαρχος Νέας Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης. Στους υπόλοιπους τέσσερις δήμους το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς ακόμη δεν έχουν προκύψει ενδιαφερόμενοι. Συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο αναζητείται λύση αποτελεσματικότερη από αυτήν της Χριστίνας Αλίρη, η οποία δεν τα κατάφερε το 2010. Πρόβλημα υπάρχει και στο δήμο Βόλβης, όπου ο πρώην δήμαρχος Ασπροβάλτας Άγγελος Φραντζής φαίνεται προς το παρόν να μην επιθυμεί νέα υποψηφιότητα. Ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η Χαλκηδόνα, όπου το 2010 το ΠΑΣΟΚ στήριξε το συνδυασμό που πλειοψήφησε, αλλά πολλά θα κριθούν τους επόμενους μήνες, καθώς στο δήμο αυτό από την 1η Νοεμβρίου ο Παναγιώτης Δαϊκούδης παραδίδει στον Γιάννη Μπίκο σε υλοποίηση της προεκλογικής συμφωνίας τους. Τέλος εκκρεμότητα υπάρχει και στον Λαγκαδά, όπου ενδέχεται ο δήμος να «σπάσει» στα δύο, και σε αυτήν την περίπτωση όλα θα σχεδιαστούν εξαρχής.
Οι επόμενες δημοτικές εκλογές ορίστηκαν για τον Ιούνιο του 2014, αφού μετά τον «Καλλικράτη» η θητεία των δημοτικών αρχών θα είναι πενταετής και οι εκλογές θα συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές.
Ήδη πάντως οι δημοτικές παρατάξεις άρχισαν δειλά, δειλά τους εκλογικούς σχεδιασμούς τους, καθώς το 2013 θα είναι...
προεκλογική χρονιά. Μεγάλα προβλήματα ωστόσο στα επιτελεία των παρατάξεων δημιουργεί η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού σε συνδυασμό και με τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ώς τον Ιούνιο του 2014 δεν θα γίνουν ξανά βουλευτικές εκλογές, ενώ στους κύκλους των αιρετών της αυτοδιοίκησης διακινείται ανεπισήμως ως σενάριο πιθανή μετάθεση των δημοτικών εκλογών. Όπως και να έχει πάντως, ο δικομματισμός πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε και το αυτοδιοικητικό πολιτικό τοπίο κατά την περίοδο από το 1982 ώς το 2010 δεν υφίσταται πλέον και αυτό υποχρεώνει τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης σε ανασχεδιασμό από μηδενική βάση. Η εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και η εμφάνιση μικρότερων αλλά υπολογίσιμων κομματικών σχηματισμών διαμορφώνουν ένα παντελώς νέο και συνάμα άγνωστο τοπίο, δυσχεραίνοντας τους προεκλογικούς σχεδιασμούς των αυτοδιοικητικών στελεχών. Ο πλέον αστάθμητος παράγοντας θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ναι μεν διαθέτει ισχυρή εκλογική επιρροή, ωστόσο σε επίπεδο αυτοδιοικητικών στελεχών παρουσιάζει -τουλάχιστον προς το παρόν- ελλείμματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Κουμουνδούρου θα κατεβάσει σε όλους τους δήμους, καθώς και στις 13 αιρετές περιφέρειες, δικούς της συνδυασμούς. Ωστόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει γίνει ακόμη καμία συζήτηση και προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτόνομη κάθοδο, τουλάχιστον σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, θα επιδιώξουν και τα μικρότερα νεοεμφανισθέντα κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Με βάση τα ανωτέρω οι έως τώρα κινήσεις στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης αφορούν κυρίως τους προσκείμενους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αιρετούς.
Οι «γαλάζιοι» μνηστήρες
Στο δήμο Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας έχει εκφράσει δημόσια πολλές φορές την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2014, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητά του το 2010 και η συγκρότηση της «Ομάδας Δημιουργίας» δεν ήταν κάτι ευκαιριακό. Μάλιστα το επανέλαβε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου περιστοιχισμένος από το σύνολο της δημοτικής του ομάδας και εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στον κ. Μπουτάρη. Στο κάδρο των πιθανών υποψηφίων προβάλλει και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. Μία προσεκτική ανάγνωση των πολιτικών κινήσεών του δείχνει το ενδιαφέρον του για το δήμο Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία συνεδρίαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου μάλιστα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με αφορμή τα ανοικτά ζητήματα δήμου-αντιπεριφέρειας.
Το όνομα του κ. Τζιτζικώστα συνδέεται προφανώς και με τις εξελίξεις στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αυτές με τη σειρά τους με τα δικαστικά θέματα του εν αργία περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Αν η έκβαση είναι τελεσίδικα καταδικαστική και ο κ. Ψωμιάδης τεθεί οριστικά σε αργία, τότε ο κ. Τζιτζικώστας είναι μέσα στα ονόματα του πιθανού διαδόχου που θα αναδείξει η περιφερειακή ομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, αθώωση ή παραγραφή, ο κ. Ψωμιάδης είναι πολύ πιθανό να δηλώσει εκ νέου εκλογικό «παρών». Για την περιφέρεια συζητείται και το όνομα του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρου Καράογλου, ο οποίος ενδιαφέρεται, ενώ έχει ξεκινήσει θεσμικές περιοδείες στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά το δήμο, το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη είναι πάντα μεταξύ των πιθανών για δημαρχιακή υποψηφιότητα από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις σε κεντρικό επίπεδο δεν δημιουργούν από τώρα ασφαλές περιβάλλον για επιλογές και πρωτοβουλίες.
Στους περιφερειακούς δήμους
Την προσεχή εβδομάδα η ΝΔ θα αναλάβει πρωτοβουλία στο δήμο Καλαμαριάς, καθώς οι σχέσεις της με τον Χάρρυ Κλυνν, τον οποίο είχε στηρίξει το 2006 και στο β’ γύρο το 2010, έχουν διαρραγεί εδώ και έναν χρόνο. Η πρωτοβουλία θα αφορά τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης που προέρχονται από τη ΝΔ, ενώ παράλληλα θα γίνει επαφή και με τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Χαραλαμπίδη. Έχει συζητηθεί επίσης για τις επόμενες εκλογές το όνομα της βουλευτού Έλενας Ράπτη.
Στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης και Πυλαίας-Χορτιάτη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τη ΝΔ, καθώς θα υποστηριχθούν οι νυν δήμαρχοι Λάζαρος Κυρίζογλου, Δημήτρης Γαλαμάτης και Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι οποίοι δεν αμφισβητούνται. Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών κινείται εκ νέου ο Δημήτρης Ζιγγερίδης, ενώ στασιμότητα υπάρχει στους δήμους Θέρμης και Παύλου Μελά.
Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου ο δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ένα ενδεχόμενο που απομακρύνεται για τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Χατζηβρέττα. Υποψήφιος θα είναι ξανά ο πρώην αντιδήμαρχος Πέτρος Σούλας, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Καμαρινού.
Στο δήμο Δέλτα ο δήμαρχος Γιώργος Γλώσσης επιθυμεί νέα υποψηφιότητα, αν και υπάρχουν ακόμη ανοικτές οι εσωτερικές πληγές που δημιουργήθηκαν από τη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του εκλιπόντος Νίκου Γιουτίκα.
Στο δήμο Χαλκηδόνας στο τέλος του μήνα ο δήμαρχος Παναγιώτης Δαϊκούδης παραδίδει τη δημαρχία στον Γιάννη Μπίκο στο πλαίσιο της προεκλογικής τους συμφωνίας. Ο κ. Δαϊκούδης βάζει ωστόσο πλώρη για υποψηφιότητα το 2014.
Στο δήμο Ωραιοκάστρου ο Δημήτρης Σαραμάντος θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως και ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τον πρώην δήμαρχο Ωραιοκάστρου Νίκο Μπάτο. Σημαντικός είναι ο ρόλος στις εξελίξεις του πολιτευτή Παντελή Τσακίρη. Στοδήμο Λαγκαδά έχει ακουστεί το όνομα του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη, ενώ υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης. Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.
Στο δήμο Θερμαϊκού ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής θέλει να συνεχίσει, ενώ έχει εσωτερικές απώλειες, όπως από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Για υποψηφιότητα κινείται και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Τσαμασλής.
Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι
Στο δήμο Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει εκ νέου τον Γιάννη Μπουτάρη, όπως φυσικά και η Δημοκρατική Αριστερά. Κοντά στην «Πρωτοβουλία» βρίσκονται και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει φυσικά με δικό του συνδυασμό αλλά με άγνωστο ακόμη επικεφαλής, αφού νέα υποψηφιότητα του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θεωρείται μάλλον απίθανη. Αυτόνομο, ενδεχομένως και πάλι με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, θα κατέλθει το ΚΚΕ. Δικό τους συνδυασμό θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι σκέπτονται από τους προσεχείς κιόλας μήνες να αποσχιστούν από την παράταξη του Κώστα Γκιουλέκα με προσωρινή επικεφαλής τη Χρυσούλα Γιαταγάνα. Συνδυασμό θα συγκροτήσει και η Χρυσή Αυγή.
Πέρα από τον κεντρικό δήμο στους υπόλοιπους 13 του νομού Θεσσαλονίκης κινήσεις παρατηρούνται μόνον από τους προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ. Στους δήμους Νεάπολης-Συκεών, Καλαμαριάς και Θέρμης, όπου το 2010 εξελέγησαν δήμαρχοι οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, θεωρείται βέβαιο πως αυτοί θα είναι ξανά υποψήφιοι. Ο Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολη-Συκιές) είχε εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, ο Θεοδόσης Μπακογλίδης (Καλαμαριά) πήγε σε δεύτερο γύρο για ελάχιστες ψήφους, ενώ ο Θόδωρος Παπαδόπουλος εξελέγη με το υψηλότερο ποσοστό στο νομό, ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού, ο οποίος είχε υποστηριχθεί εκτός των άλλων και από το ΣΥΡΙΖΑ.
Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης το ΠΑΣΟΚ έχει συγκροτήσει νέα δημοτική παράταξη με επικεφαλής το δικηγόρο Γιώργο Κυριλίδη, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος δήμαρχος. Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο αυτό το 2010 το ΠΑΣΟΚ είχε υποστηρίξει τη Βούλα Τεκτονίδου, μετέπειτα βουλευτή. Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου το όνομα που συζητείται περισσότερο είναι του πρώην αντινομάρχη Γιάννη Λεμπετλή.
Στο δήμο Παύλου Μελά το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να μην ταχθεί επισήμως υπέρ κάποιου εκ των υποψηφίων, όπως είχε συμβεί και το 2010. Ωστόσο δεν αποκλείεται ο νυν δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος να λάβει τελικώς επίσημο χρίσμα, καθώς είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις που διαθέτει με το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Υποψήφιος δηλώνει πως θα είναι και αυτή τη φορά ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, ο οποίος μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ.
Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη ο Νίκος Νυφούδης θα είναι ξανά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στο δήμο Δέλτα ετοιμάζεται για υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Ουζούνης. Στο δήμο Θερμαϊκού την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ θα έχει και πάλι ο πρώην δήμαρχος Νέας Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης. Στους υπόλοιπους τέσσερις δήμους το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς ακόμη δεν έχουν προκύψει ενδιαφερόμενοι. Συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο αναζητείται λύση αποτελεσματικότερη από αυτήν της Χριστίνας Αλίρη, η οποία δεν τα κατάφερε το 2010. Πρόβλημα υπάρχει και στο δήμο Βόλβης, όπου ο πρώην δήμαρχος Ασπροβάλτας Άγγελος Φραντζής φαίνεται προς το παρόν να μην επιθυμεί νέα υποψηφιότητα. Ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η Χαλκηδόνα, όπου το 2010 το ΠΑΣΟΚ στήριξε το συνδυασμό που πλειοψήφησε, αλλά πολλά θα κριθούν τους επόμενους μήνες, καθώς στο δήμο αυτό από την 1η Νοεμβρίου ο Παναγιώτης Δαϊκούδης παραδίδει στον Γιάννη Μπίκο σε υλοποίηση της προεκλογικής συμφωνίας τους. Τέλος εκκρεμότητα υπάρχει και στον Λαγκαδά, όπου ενδέχεται ο δήμος να «σπάσει» στα δύο, και σε αυτήν την περίπτωση όλα θα σχεδιαστούν εξαρχής.
Των Νίκου Ηλιάδη και Βαγγέλη Πλάκα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου