Κάποια πράγματα είναι υπεράνω εκλογικών αναμετρήσεων και φτηνών εντυπωσιασμών και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα καπηλεύεται. Δυστυχώς, όμως, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα τον προεκλογικό νιτροπόλεμο να κορυφώνεται στις πλάτες των κατοίκων του Δρυμού και της υγείας τους.
O απερχόμενος δήμαρχος που απέκρυπτε το πρόβλημα του νερού για έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία, εμφανίζεται μετά από ενάμιση χρόνο στο Δρυμό για μια καμουφλαρισμένη προεκλογική φιέστα.
Ένας «φρέσκος» υποψήφιος δήμαρχος βγαίνει στα κανάλια αγνοώντας ότι έχει παρέμβει εισαγγελέας για το θέμα του νερού ή ποιός το ανέδειξε.
Και, τέλος, ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας που δεν κατάφερε για 8 χρόνια να λύσει το πρόβλημα, επίσης βγαίνει στα κανάλια να μας δώσει τώρα τη λύση.
Μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης και απουσίας θυμήθηκαν τον ξεχασμένο Δρυμό και επιδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου διαγωνισμό ρήψης προεκλογικών πυροτεχνημάτων στις πλάτες των κατοίκων του. Αντίστροφη όσμωση ο ένας, γεωτρήσεις ο άλλος, ΕΥΑΘ ο τρίτος. Και ο καθένας ελπίζει το δικό του πυροτέχνημα να φτάσει πιο ψηλά από τα άλλα. Φτάνει πια! Σεβαστείτε τη σοβαρότητα του θέματος, αφήστε για λίγο στην άκρη τη μικροπολιτική σας νοοτροπία και επιδείξτε επιτέλους τη σοβαρότητα που απαιτείται.
Οι κάτοικοι του Δρυμού πρέπει να ακούσουν την αλήθεια και όλοι οφείλουμε να μιλάμε για το θέμα με αίσθημα ευθύνης. Η αλήθεια είναι ότι:
Το πρόβλημα μπορεί να εμφανίζεται στην ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού που βγαίνει από τις βρύσες μας, αλλά αφορά το σύνολο του υδροφόρου ορίζοντα, και προκύπτει από τη χρόνια νιτρορίπανση του εδάφους από υπερβολική χρήση χημικών λιπασμάτων στην αγροτική δραστηριότητα.
Η έκταση της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα δεν περιορίζεται στο Δρυμό, ούτε μόνο στη Μυγδονία. Από το 2001 (Αρ. Φύλλου ΦΕΚ 1212, 18/09/01) στον κατάλογο των ευπρόσβλητων ζωνών κατά το σκεπτικό της ΚΥΑ 19652/1906/1999 με θέμα «Προσδιορισμός των νερών που υφίστανται νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης», έχουν προστεθεί «Τα επιφανειακά και υπόγεια νερά του κάμπου Θεσσαλονίκης, Πέλλας-Ημαθίας με τις λεκάνες των ποταμών Αλιάκμονα, Λουδία, Αξιού, Γαλλικού, τις λίμνες Λαγκαδά και Βόλβη, καθώς και της περιοχής του Κιλκίς».  Και προσθέτει ο νομοθέτης σε ύστερη παράγραφο: «Για τη μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης στα νερά που βρίσκονται στις ως άνω ευπρόσβλητες ζώνες, καταρτίζονται προγράμματα δράσης και λαμβάνεται κάθε άλλο συμπληρωματικό μέτρο ή ενισχυμένη δράση σύμφωνα με το άρθρο 5 της υπ’ αριθμ. 16190/1335/1997 ΚΥΑ». Και αφού κάλυψε με νομοθετικά μέσα τα νώτα της, η Πολιτεία περιμένει να την αφυπνίσουμε για να λάβει μέτρα.

Μέσω των αναλύσεων πόσιμου νερού της ΔΕΥΑΜ και μετέπειτα ΔΕΥΑΩ, οι προηγούμενες Δημοτικές Διοικήσεις Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου,  γνωρίζουν εδώ και περίπου 10 χρόνια ότι προοδευτικά η ρύπανση έχει προχωρήσει  στην καρδιά του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτό είναι το πρόβλημα του νερού και οτιδήποτε δε λύνει την αιτία του προβλήματος –εφόσον αυτό είναι δυνατό- δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση.-


Ποιές ενέργειες έκαναν για να αναδείξουν το πρόβλημα στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Υδάτων; Το εν λόγω Δίκτυο είναι το θεσμοθετημένο όργανο για την παρακολούθηση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των υπογείων και επιφανειακών υδάτων, και υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ. Σε πόσες περιπτώσεις έχει ζητηθεί συγκροτημένα και διεκδικητικά η παρέμβαση της Πολιτείας, και ποια ήταν ή έκβαση αυτού του αιτήματος;

Σε τι ωφελεί ο χαρτοπόλεμος των αναλύσεων νερού, που κυκλοφορεί από χέρι σε χέρι στα καφενεία με ευθύνη των υποψηφίων Δημάρχων; Διασταυρώνουν τα ξίφη τους οι  πρώην Δήμαρχοι, για το πότε ήταν χαμηλότερα τα νιτρικά στο νερό. Τί έκαναν όμως  στην κατεύθυνση συνολικής επίλυσης του προβλήματος

Εμείς μετά λόγου γνώσης και με αίσθημα ευθύνης λέμε τα εξής δύο απλά πράγματα:
1.       Για την άμεση αποκατάσταση της ποιότητας του πόσιμου νερού της ύδρευσης Μυγδονίας, θα μεριμνήσουμε να γίνει εμπεριστατωμένη  συγκριτική τεχνο-οικονομική μελέτη, ώστε να αξιολογηθούν οι διάφορες τεχνικές λύσεις (επεξεργασίας του νερού, γεωτρήσεις, αγορά νερού από άλλο Δήμο ή την ΕΥΑΘ) και κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και ενημέρωσης , θα προχωρήσουμε στην πλέον συμφέρουσα λύση.

2.       Για το ουσιαστικό θέμα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, που είναι και η αιτία του ακατάλληλου πόσιμου νερού, θα μεριμνήσουμε για την σύσταση Φορέα Ορθολογικής Αξιοποίησης Υδάτινου Δυναμικού της Λεκάνης Μυγδονίας. Στρατηγικοί στόχοι του είναι η επαναφορά της ισορροπίας του υδατικού ισοζυγίου και ο εντοπισμός και η ανάσχεση της πιθανής ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, μέχρι την ουσιαστική μείωση της. Βασικό εργαλείο στην αναστολή της  ρύπανσης είναι η εφαρμογή συμβουλευτικής λίπανσης για κάθε αγροτεμάχιο καλλιέργειας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την σύνταξη εδαφολογικών χαρτών σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών διαχείρισης γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, χωρίς να διαταραχτεί η αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Οφείλουμε όλοι να είμαστε υπεύθυνοι στην αντιμετώπιση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος και να μην παίζουμε παιχνίδια εντυπώσεων σε βάρος της δημόσιας υγείας. Οφείλουμε να μελετήσουμε την κατάσταση και να δώσουμε το λόγο στην τοπική κοινωνία. Οφείλουμε να διαχειριστούμε με ευθύνη τον φυσικό πόρο που λέγεται πόσιμο νερό. Οφείλουμε να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα και όχι απλά να το μετατοπίσουμε. Γιατί οι εκλογές θα περάσουν. Οι άνθρωποι, όμως, θα συνεχίσουν να ζουν εδώ.

Ομάδα Υποψηφίων Συμβούλων Δρυμού της  ΔΚΠΩ «Αλληλεγγύη-Ανατροπή»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top