ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
         « Γύρω - γύρω όλοι (οι ανευθυνουπεύθυνοι) και στη μέση οι μαθητές»
Επαληθεύτηκαν τελικά οι φόβοι της παράταξής μας όταν στην αρχή του καλοκαιριού ο εκπρόσωπος μας κ. Εδιρνέλης Γρηγόρης, απέστειλε ανοικτή επιστολή στον τότε Δήμαρχο κ. Σαραμάντο με 5 ερωτήματα, ένα εκ των οποίων αφορούσε τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν ούτως ώστε να μην επαναληφθεί και την τρέχουσα σχολική χρονιά (2014-15) το χρόνιο πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών από και προς τα σχολεία τους.
Έτσι το πρωινό της Δευτέρας 15-9-2014 αντιπροσωπεία την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ αποτελούμενη από τους κ.κ. Γρηγόρη Εδιρνέλη (δημοτικό σύμβουλο),  Σπανόπουλο Ιωσήφ, Δαμγκαλή Πέπη και Πατσίδου Δέσποινα επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου κ. Γαβότση, του εξέθεσαν το ήδη πασίγνωστο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει μαθητές και γονείς και ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία της επίλυσής του. Από την παρέμβαση αυτή προέκυψαν ότι: 1) Εκκρεμούν προς εξόφληση οι οφειλές της Περιφέρειας στους λεωφορειούχους της σχολικής περιόδου 2013-2014.  2) Τα απαιτούμενα κονδύλια βρίσκονται ακόμη στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών και είναι άγνωστο πότε θα πάρουν τον δρόμο για την Περιφέρεια μας. 3) εφετινός μειοδότης του διαγωνισμού εκμίσθωσης μεταφοράς μαθητών αναδείχθηκε ο τουριστικός πράκτορας κ. Ζορπίδης ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να ακολουθήσει την πεπατημένη των ΚΤΕΛ (παλαιότερων μειοδοτών) και εάν «δεν δει το χρώμα του χρήματος» δεν πρόκειται να διαθέσει τα λεωφορεία του 4) αποκλειστική αρμοδιότητα στο πρόβλημα αυτό έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία όμως πιέζει «με το βαμβάκι» την κεντρική εξουσία για την χορήγηση των απαιτούμενων πιστώσεων 5) Ο ΟΑΣΘ αρνείται να βάλει πρόσθετο λεωφορείο στις ώρες αιχμής (πλην αυτού της τακτικής συγκοινωνίας) για να διευκολύνει την μετακίνηση των μαθητών, με τραγικό αποτέλεσμα το αστικό των 7.30 – 8 π.μ και των 2.15 το μεσημέρι να θυμίζει λεωφορείο στην Ινδία,  με τους μαθητές παστωμένους και κρεμάμενους από αυτό, την ίδια ώρα που μετακινούνται και μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας. Άλλοι μαθητές πηγαίνουν ή επιστρέφουν οδικώς διανύοντας μεγάλες αποστάσεις σε δρόμους χωρίς πεζοδρόμια και σήμανση, με προφανή κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος ενώ είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες 6) ο Δήμος Ωραιοκάστρου «άμοιρος ευθυνών» σηκώνει τα χέρια, χωρίς όμως ταυτόχρονα να δεσμευτεί σε κάποια μορφή δυναμικής κινητοποίησης για να εξαναγκαστούν Υπουργείο και Περιφέρεια να επιταχύνουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης.
Το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την έμμεση και σταδιακή κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών και ταυτόχρονα την μετακίνηση τους με τον ΟΑΣΘ ή με τα δικά τους μέσα, προς δόξα των περικοπών και του μηδενικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.
Αποτέλεσμα όμως σήμερα, όλων αυτών των εσκεμμένων παραλείψεων είναι να επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς, είτε μεταφέροντας οι ίδιοι τα παιδιά τους στα σχολεία είτε αναγκαζόμενοι να καταβάλλουν ημερησίως το αντίτιμο δύο εισιτήριων, την στιγμή που οι πολλοί από αυτούς είναι άνεργοι ή μισθοσυντήρητοι. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι (εναπομείναντες) εργαζόμενοι γονείς που μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο από τα μαύρα μεσάνυχτα για να είναι έγκαιρα παρόντες στην εργασία τους.
Η αντιπροσωπεία της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ενημέρωσε τον κ. Γαβότση προσωπικά ότι επίκεινται δυναμικές αντιδράσεις από την μεριά των μαθητών προς όλες τις κατευθύνσεις, κάτι που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν είχαν ασκηθεί έγκαιρα πιέσεις στους αρμόδιους. Δυστυχώς η ιστορία των τελευταίων χρόνων διδάσκει ότι το πρόβλημα λύνεται «ως δια μαγείας» αμέσως μετά από πορείες μαθητών, αποκλεισμούς οδικών αρτηριών, καταλήψεις σχολικών κτιρίων, κ.λ.π και αφού όμως πρώτα έχουν χαθεί πολύτιμες διδακτικές ώρες.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ πιστή στις αρχές και τις διακηρύξεις της, δηλώνει πως θα σταθεί αρωγός και συναγωνιστής στο δίκαιο αίτημα της δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από και προς τα σχολεία τους αλλά και σε όλους τους αγώνες μαθητών και εκπαιδευτικών για πραγματικά δωρεάν δημόσια εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, κόντρα στην τακτική των Υπουργείων Παιδείας και των Οικονομικών που απαξιώνει, μηδενίζει και διαλύει τα δημόσια σχολεία, στηρίζοντας με την ασκούμενη αντισυνταγματική πολιτική την ιδιωτική εκπαίδευση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
                                                  Γραφείο Επικοινωνίας



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top