Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου κατά τη διετία 2013-15 υλοποιεί Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius (Πολυμερής Σχολική Σύμπραξη) με τίτλο: ‘Lets discover hidden talents’.
Στις 25 Απριλίου 2015 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ταξίδι της αποστολής του σχολείου μας στο Reus, Catalonia, Ισπανία,  στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί, αλλά ακόμη σπουδαιότερο οι μαθητές, επέστρεψαν γεμάτοι νέες γνώσεις και ενθουσιασμό, έχοντας ζήσει μια σχεδόν εβδομάδα σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα μιας ευρωπαϊκής χώρας αντλώντας εμπειρίες που, χωρίς υπερβολή, κυριολεκτικά θα τους συνοδεύουν για μια ζωή. Έγιναν άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας, του Δήμου και του σχολείου μας, κερδίζοντας κολακευτικά σχόλια από τους Ισπανούς διοργανωτές αλλά και όλη την συμμετέχουσα ευρωπαϊκή κοινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών από χώρες όπως η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ισπανία και  η Τουρκία.
Αυτή η εκπαιδευτική επίσκεψη εκπαιδευτικών και μαθητών έρχεται ως συνέχεια των δύο προηγούμενων επισκέψεων στη Σμύρνη, Τουρκία και στο Alytus, Λιθουανία κατά το προηγούμενο έτος. Απαιτήθηκε πολύς κόπος και αποθέματα υπομονής, ενέργειας, προσωπικού χρόνου και θυσιών τόσο από εμένα προσωπικά όσο και των εκπαιδευτικών του σχολείου για την εύρεση εταίρων, τη σύνταξη και την υποβολή της πρότασης στο Ι.Κ.Υ., όσο και για την διοργάνωση και υλοποίησή της. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους γονείς που αγκάλιασαν από την αρχή το Πρόγραμμα και εμπιστεύτηκαν το σχολείο όσον αφορά τη συμμετοχή των παιδιών τους στα ταξίδια, αλλά και τους γονείς που με χαρά προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν μαθητές από Πολωνία, Τουρκία, Λιθουανία και Ισπανία κατά την επικείμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα και στο σχολείο μας τον Ιούνιο του 2015. Θεωρούμε ότι άξιζε τον κόπο, πρωτίστως για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, αφού αποκόμισαν εμπειρίες από πρώτο χέρι για διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών, έζησαν την πραγματική σχολική ζωή άλλων παιδιών και επικοινώνησαν ουσιαστικά μαζί τους ζώντας πραγματικά την καθημερινότητά τους.
Είναι κοινά αποδεκτό πως αυτού του είδους η πραγματική εξωστρέφεια μας μυεί όλους, και πρωτίστως τα παιδιά μας, σε μια πολυπολιτισμική πραγματικότητα που διδάσκει την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξιοποίηση διαφορετικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών, την διάχυση των ιδεών και των νοοτροπιών και, εντέλει, εξομαλύνει πιθανές παρανοήσεις μεταξύ διαφορετικών κουλτούρων. Επίσης τα παιδιά αναπτύσσουν ποικίλες άλλες δεξιότητες, όπως τη χρήση της αγγλικής γλώσσας (είναι η γλώσσα εργασίας του προγράμματος) και τη χρήση των ΤΠΕ (Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών) για την επικοινωνία με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους και την παραγωγή υλικού. Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επιδιώκουν να αναπτύξουν νέες στρατηγικές διδασκαλίας και να επιτύχουν βελτίωση των δεξιοτήτων τους. Το σχολείο μας εξελίσσεται σε ένα σχολείο που προσφέρει ευκαιρίες οι οποίες ήταν ασύλληπτες στο παρελθόν. Εξάλλου, δεν είναι αυτός ο πραγματικός σκοπός της εκπαίδευσης των παιδιών μας;
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούνιο με την επίσκεψη στον τόπο μας μαθητών και εκπαιδευτικών από την ίδια πολυεθνική κοινότητα που συμμετείχε με εκπροσώπους της στις προηγούμενες επισκέψεις. Ελπίζω και εμείς να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος της αποστολής μας, προσφέροντας τους την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αλλά και ένα γεμάτο πρόγραμμα που θα προβάλλει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το Δήμο και τη χώρα μας. Η ολοκλήρωση του συνολικού προγράμματος θα προσφέρει πολλά και σε πολλαπλά επίπεδα στο σχολείο και στο Δήμο μας. Προσωπικά δεσμεύονται να παρουσιάσω στοιχεία, φωτογραφίες και υλικό από όλες τις επισκέψεις και από κάθε  πτυχή του προγράμματος και του τρόπου που αξιοποιήθηκε, σε ειδική εκδήλωση που θα οργανωθεί για το σκοπό αυτόν στο άμεσο μέλλον.
Προς το παρόν κλείνω ευχαριστώντας από την καρδιά μου όλους όσους συνεργάστηκαν ώστε το πρόγραμμα αυτό να γίνει πραγματικότητα και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου σε εκείνους τους συναδέλφους και τους γονείς που βοήθησαν πραγματικά μέσα από την καρδιά τους, χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό χρόνο, κόπο και έξοδα. Ομολογώ πως είμαστε και πάλι αγχωμένοι συναισθανόμενοι την ευθύνη με όλον τον φόρτο της προετοιμασίας του τελευταίου σκέλους αυτού του μεγάλου ταξιδιού, που καταλήγει στον τόπο μας και στο σχολείο μας, αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ολοκληρωθεί όπως του αξίζει.



Για την ελληνική παιδαγωγική ομάδα
η διευθύντρια του σχολείου

Δρ. Ειρήνη Ιωαννίδου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top