Αστοχίες και καθυστερημένη αντίδραση καταλογίζει στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ο κ. Θεόδωρος Καράογλου,  με αφορμή τη δημοπράτηση της επιτύμβιας στήλης «Δωριά Ποσειδωνίου» του 4ου αιώνα π.Χ. η οποία αφαιρέθηκε παράνομα από το αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας και πωλήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Λονδίνο, έπειτα από δημοπρασία του οίκου “Christies”, στην τιμή των 128.020 ευρώ και έχοντας ως τιμή εκκίνησης 40.000 ευρώ.
Με αφορμή το παραπάνω γεγονός ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε σήμερα ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό με την οποία τον ρωτά: Α) Σε ποιες ενέργειες προέβη προκειμένου να αποσυρθεί η επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα π.Χ. από τη δημοπρασία Β) Γιατί το αρμόδιο Υπουργείο δεν προσπάθησε να συμμετάσχει άμεσα ή μέσω τρίτων Ελλήνων δωρητών στη δημοπρασία, ώστε να μην ξεπουληθεί το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα και Γ) Ποια είναι η πολιτική του σχετικά με τη διαφύλαξη των πολιτιστικών αγαθών και μνημείων της χώρας μας;

Στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ο κ. Καράογλου επισημαίνει τα εξής: «Είναι πρωτοφανής η αδιαφορία και η απραξία που επέδειξε το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο απλώς ζήτησε από τον οίκο δημοπρασιών να αποσύρει το δημοπρατούμενο αντικείμενο. Αντί η Κυβέρνηση να περιφρουρήσει την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας και να διαφυλάξει το σύνολο των πολιτιστικών αγαθών και μνημείων, επιδεικνύει μια πρωτοφανή αδράνεια, η οποία προκαλεί οργή. Οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ενεργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι οίκοι δημοπρασιών θα διακινούν πολιτιστικά αγαθά παρανόμως, χωρίς να ενοχλούνται από τους αρμοδίους».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top