Μυσταγωγία ψυχών τε και σωμάτων, Αναμνήσεις, Ροζιασμένα χέρια, Νιφάδες ζωής είναι μόνο μερικά από τα κείμενα της συγγραφέως Λυδίας Ψαραδέλλη που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο Διαδίκτυο. Η κα Ψαραδέλλη μιλά αποκλειστικά στο Oraiokastro News για τις μετανεωτερικές προκλήσεις στα γράμματα και τα διακυβεύματα της ζωής με ανάγλυφο λόγο. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «Ο πολιτισμός μας είναι δυνατός και λειτουργεί σαν σωσίβιο» τον καιρό της οικονομικής κρίσης και της ανέχειας. Απολαύστε την.   
 
·         Τα κείμενα που γράφετε είναι βιωματικά ή γεννήματα φαντασίας;

Τάσσομαι υπέρ της συνδυαστικής μεθόδου. Οι καλύτερες ιστορίες βγαίνουν μέσα από την ζωή αλλά τελειοποιούνται όταν σου δίνουν την δυνατότητα να “παίξεις” μαζί τους. Για παράδειγμα, η νουβέλα που γράψαμε με τη πολυαγαπημένη φίλη Μηλέβα Αναστασιάδου, και θα εκδοθεί σύντομα, αντλεί στοιχεία από την απλή ζωή, ενισχυμένα με πολλές δόσεις φαντασίας.

·         Πως ακριβώς ενεργοποιείται η πένα σας για να γράψετε ένα κείμενο; Εξηγήστε μας.

Γράφω καθημερινά ως κειμενογράφος, έτσι κι αλλιώς, αλλά η πηγή έμπνευσης ποικίλλει. Μπορεί να την ενεργοποιήσει μια φωτογραφία, όπως έγινε με την συμμετοχή μου στην ανθολογία “Θρύλοι του Σύμπαντος IV” των εκδόσεων “Συμπαντικές Διαδρομές”, που κυκλοφόρησε μέσα στον προηγούμενο μήνα ή ακόμα και το δελτίο ειδήσεων.

·         Έχουμε δει να δραστηριοποιείστε σε πολλούς τομείς της επικοινωνίας, της δημοσιότητας, της λογοτεχνίας. Ετοιμάζετε κάτι καινούριο για το μέλλον;

Καθημερινά λειτουργώ σε πολλαπλά επίπεδα, με πράγματα που μου επιτρέπουν να ζω στο έπακρο την καθημερινότητά μου, χωρίς να βαριέμαι. Ετοιμάζω πολλά πράγματα. Νέες συνεργασίες και ιστοσελίδες, συγγραφική πλατφόρμα μέσω του lydiapsaradelli.gr (που ξεκίνησε και χαίρομαι γιατί βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο), εκδοτικές δουλειές, ενώ συνεχίζω να αρθρογραφώ στο Digital Art Magazine, “Ανθρώπων Έργα” και να ασχολούμαι καθημερινά με το NewSage.gr.

·         Υπάρχει κάποιος συνάδελφος σας που κάνει την ίδια δουλειά με σάς και τον θαυμάζετε;

Θαυμάζω πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με ό,τι κι εγώ. Δεν θα με χαρακτήριζα “συνάδελφο”. Το δικό μου ταξίδι έχει πολύ δρόμο για να πλησιάσω καν τα βήματα κάποιου εξ αυτών. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πολύ καλά πως θαυμάζω κάθε έναν άνθρωπο που τολμά να ασχολείται με αυτό που αγαπά περισσότερο ό,τι κι αν είναι αυτό: συγγραφή, ποίηση, ζωγραφική. Εύχομαι μόνο να είχα το ταλέντο πολλών εξ αυτών.

·         Πολύ απότομα η καταναλωτική ευδαιμονία κατέρρευσε κι όλοι ασχολούνται με την κατανομή των ευθυνών. Τι έφταιξε; Πόσο ανεπτυγμένη είναι η αυτογνωσία του σημερινού Έλληνα;

Έχω τοποθετηθεί πολλές φορές επί τούτου. Η ουσία είναι ότι δεν καλοπέρασαν όλοι. Το μεγαλύτερο μέρος του λαού, δεν ένιωσε την ευδαιμονία. Αν κρίνω βάσει της ανθρώπινης φύσης, θα σας πω ότι θα ήταν περίεργο να σου δοθούν, τυπικά και άτυπα, προνόμια και να μην τα εκμεταλλευθείς. Είναι μεγάλη συζήτηση και μπορώ να τοποθετηθώ αν θέλετε σε μια επόμενη συζήτησή μας.

·         Η χώρα μας βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση με επακόλουθα τη φτώχεια και την ανεργία. Ποιος ο ρόλος του υπηρέτη των γραμμάτων σε αυτή τη συγκυρία; Η λογοτεχνία έπεται της επιβίωσης ή βοηθά στη λύτρωση του απλού ανθρώπου;

Η λογοτεχνία έχει βοηθήσει πολύ, δημιουργούς και αναγνώστες, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Οι καλύτεροι δημιουργοί “άνθισαν” κάτω από δυσοίωνες, για την ανθρωπότητα, συνθήκες. Ο πολιτισμός μας είναι δυνατός και λειτουργεί σαν σωσίβιο, όχι μόνο για τους δημιουργούς αλλά και για την χώρα μας.

·         Πιστεύετε στο ταλέντο; Τι κάνει ένα συγγραφέα σπουδαίο;

Πιστεύω στο ταλέντο αλλά πιστεύω και στη σκληρή δουλειά. Έχω δει ταλαντούχους ανθρώπους να γράφουν ένα άρτιο κείμενο μέσα σε ελάχιστη ώρα και άλλους να παλεύουν, με τον ίδιο τους τον εαυτό, για να καταφέρουν να τελειοποιηθούν. Υποκειμενικά μπορώ να σας πω ότι ο σπουδαίος συγγραφέας έχει κάτι να μας μάθει, με το ύφος της γραφής και τις γνώσεις του.

·         Με τι όνειρα μεγαλώσατε; Ποια από αυτά πραγματοποιήσατε;

Είχα όνειρα που άλλα πραγματοποιήθηκαν και άλλα τροποποιήθηκαν. Έχω καταφέρει να ζω ευτυχισμένη, και αυτό ήταν το σημαντικότερο.

·         Τι είναι ο έρωτας; ένα απάνεμο λιμάνι ή μια διαρκής τρικυμία;

Ο έρωτας πρέπει να σε συγκλονίζει αλλά και να σε στηρίζει. Δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετικά. Ακόμα καλύτερη είναι η αγάπη που μας θρέφει, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, πιο ολοκληρωμένους, αρκετά δυνατούς ώστε να καταφέρουμε τα πάντα.

·         Τελικά, το ταξίδι της ζωής γίνεται για να δώσουμε απαντήσεις ή για να θέσουμε ερωτήματα;

Μου αρέσει να έχω ερωτήματα και μου αρέσει το ταξίδι της αναζήτησης των απαντήσεων. Αυτό την κάνει τόσο συναρπαστική.

·         Που βρίσκεται για σας ο Θεός; Στον ουρανό ή στη γη;

Υπάρχει και στα πιο απλά πράγματα, στους ανθρώπους, στα συναισθήματα, γύρω μας. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που μας νοιάζεται και προσπαθεί για μας. Πιστεύω, πάντα μέσα σε λογικά όρια και χωρίς υπερβολές.

·         Πιστεύετε στα θαύματα;

Πιστεύω στα θαύματα και στην καλοτυχία. Ένας συγγραφέας πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλος για να έχει υλικό να δουλεύει.

·         Αν ένα παιδί σας ρωτούσε για ποιον λόγο αξίζει κανείς να ζει, τι θα του λέγατε;

Γιατί η ζωή είναι υπέροχη και συναρπαστική, γεμάτη γνώσεις, εικόνες, ανθρώπους και συναισθήματα. Έρωτες και απογοητεύσεις, φιλίες και έχθρες, χαρούμενες στιγμές και πόνους. Γιατί αν δεν την ζήσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις το μεγαλείο της.


Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Λυδία Ψαραδέλλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση και Οικονομία Επιχειρήσεων, Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ενώ εμπλούτισε τις γνώσεις της παρακολουθώντας μαθήματα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανάμεσά τους το Yale University και το Nanyang Technological University of Singapore. Έχει γράψει διηγήματα, άρθρα, κριτικές, σενάρια τηλεοπτικά, θεατρικά έργα, ποίηση και ασχολείται με τον τομέα της ενημέρωσης στην ιστοσελίδα newsage.gr. Άρθρα και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικές ιστοσελίδες και ψηφιακά λογοτεχνικά περιοδικά (Ανθρώπων Έργα - Digital Art Magazine, Φρέαρ, τοβιβλίο.net, 120 λέξεις κ.α.). Έργα της έχουν λάβει τιμητικές διακρίσεις σε διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε πολυσυγγραφικές συνεργασίες. Έχει έναν γιο.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top