...αισθάνονται αδικημένοι, καθώς περιμένουν  ακόμη να πάρουν το οικονομικό βοήθημα παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του είχε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου 2015. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ολιγωρίας που παρατηρείται  στη διαδικασία των πληρωμών από την πλευρά της Κυβέρνησης.
                
                    
Με ερώτηση που καταθέσαμε προς τους Υπουργούς Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνο Σκουρλέτη και Οικονιμικών  κ. Γιάννη Βαρουφάκη , 33 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας , φέρνουμε στη Βουλή το θέμα της καθυστέρησης στην καταβολή  δόσεων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Οι κ.κ. Υπουργοί καλούνται να μας ενημερώσουν γιατί δεν πληρώθηκαν όλες οι δόσεις  στους  χιλιάδες δικαιούχους, πότε πρόκειται να πληρωθούν και εάν εξετάζεται από την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο εφαρμογής του προγράμματος  πανελλαδικά». 
ΕΡΩΤΗΣΗ-Αριθμ.3041
Προς:

1. Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνο Σκουρλέτη
2.   Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη

Θέμα: Καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Την αίσθηση της αδικίας αισθάνονται χιλιάδες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα λάβει όλες τις δόσεις, παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του είχε ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 (εφαρμόστηκε από την 1η Νοεμβρίου του 2014), εξαιτίας της ολιγωρίας που παρατηρείται στη διαδικασία των πληρωμών.
Οι δικαιούχοι απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που τους διευκόλυναν στην υποβολή των αιτήσεων, για να λάβουν την απάντηση ότι είναι αναρμόδιες για τη διευθέτηση του ζητήματος, παραπέμποντάς τους στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο με τη σειρά του μετακυλύει τις ευθύνες στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα, άλλωστε, και με τις απαντήσεις που έχει δώσει  η αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου, ότι δηλαδή: «έχει υπογράψει όλες τις δόσεις» και κατά συνέπεια οι οικονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν στις δέουσες ενέργειες για την εκταμίευσή των δόσεων.
Δυστυχώς, σε κάθε περίπτωση στη μέση βρίσκονται οι δικαιούχοι, οι οποίοι διαβιούν στα όρια της φτώχειας, περιμένοντας να λάβουν το οικονομικό βοήθημα και κατ’ επέκταση την υλοποίηση των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων,  παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της κας Φωτίου, ότι «ο σχεδιασμός της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να παίρνουν οι δικαιούχοι τα επιδόματα εγκαίρως».   
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή, που θα έπρεπε να εξετάζεται η επέκταση της  εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά σε 13 δήμους και προβλέπει την εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών και την υποστήριξη των δικαιούχων, προκειμένου να ενταχθούν ή να επανενταχθούν  στην εργασία.
Να σημειωθεί δε ότι  το επόμενο διάστημα αναμένεται η αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος. Συγκεκριμένα,  η αξιολόγηση των 5 από τους 13 δήμους θα γίνεται  από την Παγκόσμια Τράπεζα και οι υπόλοιποι 8 δήμοι θα αξιολογηθούν από  το Εθνικό Ίδρυμα Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί:
1.      Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες πληρωμής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στο σύνολο των δικαιούχων και να καταβληθούν «εγκαίρως» οι δόσεις;

2.      Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά στην πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top