Στις σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία που ήδη ξεκίνησαν από τη φετινή χρονιά και θα συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ωραιόκαστρο.
«Τα επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση που πήραμε θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι  «Η μεγάλη αλλαγή θα προκύψει μέσα από τον διάλογο»
Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τόνισε ότι όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις του  ΣΥΡΙΖΑ θα τηρηθούν και πρόσθεσε ότι οι πόρτες του υπουργείου  είναι ανοικτές σε όλους. «Επειδή έχουμε εκλεγεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα κάνουμε και όλα σωστά, χρειάζεται συλλογική δράση»
Ο αναπληρωτής υπουργός Α. Κουράκης, θύμισε ότι «όλες οι κοινωνιολογικές έρευνες για τη σχολική διαρροή και την επίδοση, αποδίδουν τα αίτια σε παράγοντες έξω απ’ το σχολείο κι όχι σε παράγοντες μέσα στο σχολείο».
Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητες οι μεταβατικές διατάξεις, ειδικά για το θέμα των εξετάσεων, καθώς μέριμνα του υπουργείου είναι «να μην αιφνιδιάσουμε τα παιδιά». Επίσης, αναφορικά με την προσθήκη ενός επιπλέον μαθήματος επιλογής στη διαδικασία εξετάσεων, ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο αίρεται μια αδυναμία του υπάρχοντος συστήματος, καθώς οι υποψήφιοι στερούνταν ευρύτερου πεδίου επιλογής και αναφέρθηκε στην  κατάργηση  της  «Τράπεζας θεμάτων» και στις  πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Α’ και την Β΄ Λυκείου
Για το ζήτημα της επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση, ο Α. Κουράκης τόνισε ότι η συνέντευξη, η οποία έχει «εξαιρετικά υποκειμενικό» χαρακτήρα, αφαιρέθηκε, ώστε να εισαχθεί η ψήφος των διδασκόντων, μέτρο που χαρακτήρισε επίσης μεταβατικό.«Διαδικασίες που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των επιλογών, την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και την ανεξαρτησία απ’ τις κομματικές παρεμβάσεις».
Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι η αποτελεσματικότητα, με το να βρίσκονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και λιγότεροι σε διοικητικές θέσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στις επαναπροσλήψειςδιοικητικών  υπαλλήλων  των πανεπιστημίων των  καθηγητών  της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων και  των  σχολικών  φυλάκων  που απολύθηκαν.
Υπενθύμισε τις θέσεις  του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενάντια στις ελαστικές μορφές απασχόλησης στην εκπαίδευση που οδηγούν  σε πολύχρονη πολιτική ομηρία  αναπληρωτές και  ωρομίσθιους και σε εργασιακή ανασφάλεια
Τέλος σημείωσε ότι θα γίνει αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων και θα γραφτούν νέα βιβλία για τα σχολεία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  πολλοί εκπαιδευτικοί, αφού βρήκαν μια ευκαιρία να εκθέσουν και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ειδικότητες στον αναπληρωτή υπουργό.  Εκτός απο το δήμαρχο παραβρέθηκαν  και οι  δημοτικοί   σύμβουλοι  Γ. Παπακωνσταντίνου,   Α. Πολυχρονίδης, Θ. Καρύδης,  Χατζηαντωνίου και  Γ. Εδιρνέλης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top