Αναμνηστική φωτογραφία από την Παιδόπολη Αγριάς
Οι παλιοί φίλοι θα ξαναβρεθούν στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» στην Αγριά
Μνήμες του παρελθόντος που παραμένουν ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου και έντονη συγκινησιακή φόρτιση συνθέτουν κάθε πανελλήνια συνάντηση των αποφοίτων παιδοπόλεων, που πραγματοποιείται με τη φροντίδα του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων. Η έκτη κατά σειρά συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 27 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» στην Αγριά, με τη συμμετοχή τριακοσίων περίπου παιδοπολιτών, οι οποίοι ζουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Απόφοιτοι που πλέον διαμένουν στην Αμερική, την Αυστραλία, τη Γερμανία και σε πολλά μέρη της Ελλάδας, καταφθάνουν στην περιοχή μας, συνδυάζοντας το αντάμωμα με τους παλιούς τους φίλους, με ολιγοήμερες διακοπές στη Μαγνησία.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Οι συναντήσεις που ξεκίνησαν το 2001, αποτελούν πλέον θεσμό με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους παιδοπολίτες, οι οποίοι συναντιούνται μετά από πενήντα και πλέον χρόνια, για να μοιραστούν μνήμες και σκέψεις που σφράγισαν ανεξίτηλα τη ζωή τους.
Με πρωτοβουλία της «ψυχής» και μόνιμης προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, Πάτρας Τσακίρη - Χατζηαγγέλου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» στην Αγριά.
Οι απόφοιτοι βρέθηκαν πραγματικά προ μεγάλων εκπληκτικών απροόπτων αλλά και πολύ συγκινητικών και συναισθηματικών στιγμών! Και τούτο γιατί συνάντησαν και αντίκρισαν απέναντί τους πρόσωπα, συντρόφους, φίλους και φίλες, συμμαθητές και συμμαθήτριες από τα παλιά, μετά από 40, 45 και 50 ακόμη χρόνια!
Οι απόφοιτοι των παιδοπόλεων στη συνάντηση του 2001 και αργότερα του 2003 πάλι στο Βόλο, επικοινώνησαν με φίλους, ορισμένους απ’ τους οποίους είχαν να συναντήσουν ακόμα τότε που είχαν χωρίσει το 1950, σε ηλικία 10 ετών (Παιδόπολη Λάρισας), με άλλους την ηλικία των 14 ετών, το 1954 (Παιδόπολη Φιλιππιάδας) και με άλλους το 1960, είκοσι ετών περίπου (Παιδόπολη Αγίου Δημητρίου και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης). Ανάλογα συναισθήματα εμπεριείχαν και οι επόμενες συναντήσεις που ακολούθησαν.
Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό η κ. Χατζηαγγέλου «στην Παιδόπολη ζήσαμε με ασφάλεια και σιγουριά. Κι όσα παιδιά από μας δεν είχαμε οικογένεια, φρόντισε η Παιδόπολη για την αποκατάστασή μας. Εμένα με φρόντισε ως το τέλος. Εγώ, το παιδί χωρίς οικογένεια, έκανα τη δική μου οικογένεια κι έμαθα πόση μεγάλη σημασία κρύβει η λέξη «οικογένεια» που μέχρι τότε δε γνώριζα».
O αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Καράτσαλος, αναφέρει από την πλευρά του ότι η παιδόπολη ήταν για τον ίδιο «σχολείο, μια μεγάλη αγκαλιά, η οικογένειά μου, που μου έδωσε εφόδια ζωής». Η κάθε συνάντηση είναι, κατά συνέπεια, ιδιαίτερα σημαντική για τον ίδιο, διότι «νιώθουμε όλοι μας ότι είμαστε αδέλφια, μέλη της ίδιας οικογένειας, που ξανασυναντιούνται, για να μοιραστούν τις εμπειρίες, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά τους» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Κάθε απόφοιτος της παιδόπολης, έχει κρύψει βαθιά στην ψυχή του συγκινητικές ιστορίες ζωής και αναμνήσεις που παραμένουν ανεξίτηλες στο χρόνο. Χαρακτηριστική είναι στο σημείο αυτό η δήλωση του Νίκου Τσούκα, γενικού γραμματέα του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων «η παιδόπολη ήταν για μας ένα πολύμορφο σχολείο, το οποίο άνοιξε τους ορίζοντές μας. Δεν παίρναμε μόνο εγκυκλοπαιδική γνώση αλλά αξίες ζωής, πολιτισμού, μας δίνονταν κίνητρα για να κάνουμε καλά πράγματα, αποκτήσαμε αξίες ζωής».

Συγκινητικές στιγμές
Οι συναντήσεις των αποφοίτων των παιδοπόλεων συνεχιστήκαν και το 2005, ενώ το καλοκαίρι του 2007 αποφασίστηκε και η ίδρυση του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων, που συγκεντρώνει στους κόλπους του περί τα 250 μέλη, που συναντιούνται κάθε φορά, με συναισθήματα χαράς και συγκίνησης.
Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν ως βασικό στόχο το αντάμωμα και την επανασύνδεση των αποφοίτων των παιδοπόλεων. Στο πρόγραμμά τους συμπεριλάμβαναν εκδρομές, συναντήσεις στις εγκαταστάσεις της παιδόπολης «Αγία Σοφία» και διασκέδαση (φαγητό, χορός). Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ενισχύθηκε η προσδοκία δημιουργίας του συλλόγου, που πήρε σάρκα και οστά, διαγράφοντας αξιόλογη πορεία στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Σκοπός της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Αποφοίτων Παιδοπόλεων που θα πραγματοποιηθεί, μετά από απαίτηση των Αποφοίτων στο χώρο της Παιδόπολης «Αγία Σοφία», στην Αγριά Βόλου, το ερχόμενο Σάββατο, εκτός από την ενίσχυση των σχέσεων που δημιουργήθηκαν και άντεξαν στο χρόνο, είναι το περαιτέρω άνοιγμα του Συλλόγου Αποφοίτων Παιδοπόλεων στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της.
Πάνω απ’ όλα όμως, στόχος της συνάντησης είναι η επικοινωνία των παλιών αποφοίτων σ’ ένα χώρο οικείο κι αγαπημένο, τις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης «Αγία Σοφία» που από το τέλος του 1958, αποτέλεσε «σπουδαία πτυχή της κοινωνικής ιστορίας της περιοχής μας και πολλών άλλων περιοχών της χώρας» όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Τσούκας. Ο γραμματέας του Συλλόγου αποφοίτων παιδοπόλεων επισημαίνει ότι «χιλιάδες τρόφιμοι από όλα τα μέρη της Ελλάδος φιλοξενήθηκαν στην παιδόπολη, φοίτησαν στα σχολεία του Βόλου ή έμαθαν διάφορες τέχνες» για να προσθέσει ότι οι παιδοπόλεις «αποτέλεσαν θερμοκήπιο καλλιέργειας ορθού λόγου, συμπεριφοράς, αγωγής και μάθησης».
Οι παλιοί απόφοιτοι μοιράζονται μνήμες νοσταλγικές, οι οποίες αποτέλεσαν πυξίδα ζωής για τους ίδιους, δίνοντάς τους κατευθύνσεις και αξίες που αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο της κατοπινής τους πορείας. Κατά γενική ομολογία, η παιδόπολη πρόσφερε μια φιλόξενη αγκαλιά σε χιλιάδες παιδιά, τα οποία είναι σήμερα καταξιωμένοι επαγγελματίες, επιστήμονες και επίλεκτα μέλη της τοπικής κοινωνίας, δίνοντάς τους κατευθύνσεις ζωής, καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία τους.
Αναμνηστική φωτογραφία από την Παιδόπολη Αγριάς
Αναμνηστική φωτογραφία από την Παιδόπολη Αγριάς
Τα παιδιά συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες
Τα παιδιά συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες
Εξωτερική άποψη των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης
Εξωτερική άποψη των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης

http://www.taxydromos.gr/%CE%A4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC/180422-%CE%9C%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF-~-%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%AF%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%89%CE%BD.html#.VYf2E3ORjR4.facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top