Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα: την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική αναταραχή, σημειώνει το ινστιτούτο Stratfor σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομική πορεία το 2016.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το Stratfor, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει για ακόμη μία χρονιά αμελητέα ανάπτυξη και εξαιρετικά υψηλή ανεργία. Αυτό θα οδηγήσει σε επανειλημμένες διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της θα αναγκάσει τη Βουλή να επιβραδύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.
Η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή ο Αλ. Τσίπρας κατέχει μόνο μια πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, οπότε ακόμη και αν έπεφτε, θα υπήρχε αντικατάστασή της από μια τεχνοκρατική κυβέρνηση συνασπισμού που θα εξακολουθούσε να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις.
Το 2016, η κύρια απειλή  για την Ελλάδα θα είναι κοινωνική αναταραχή, και όχι η αποπληρωμή του χρέους, συνεχίζει στην ανάλυσή του το Stratfor. Μια επανάληψη της κρίσης του 2015 φαίνεται απίθανη, διότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικές προθεσμίες για την εξόφληση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή εξόδου από την ευρωζώνη είναι χαμηλότερη από ό, τι το 2015. 
Αλλά η επιμονή της Γερμανίας και της αντίστασης στην Ελλάδα θα κάνουν κάθε διαδικασία αξιολόγησης "έντονη" και οι διαπραγματεύσεις για την πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα καθυστερήσει μέχρι τα τέλη του 2016. 
"Δεν περιμένουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά των πολιτών, αλλά και των πολιτικών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα για ακόμη μία φορά στη σύγκρουση με τους πιστωτές της" καταλήγει στην ανάλυσή του το Stratfor.

http://www.capital.gr/story/3091780