ΑΠΘ: Λογοτεχνικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη Wikipedia

Οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), γράφουν λήμματα στην Wikipedia, για τους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και συνδέουν τα έργα τους με σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης με την επικόλληση QR codes.

Το Γεντί Κουλέ, η Μητροπόλεως (πρώην Ρούζβλετ), το Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ, η Χρυσοστόμου Σμύρνης, η Φυσικομαθηματική ΑΠΘ, η Καμάρα, η Αρετσού, η Κατούνη και πολλά άλλα σημεία της πόλης που αναφέρονται σε μυθιστορήματα και ποιήματα και σχετίζονται με τη ζωή ποιητών και συγγραφέων της Θεσσαλονίκης, συνθέτουν ένα λογοτεχνικό περίπατο που συνδέει τον πολιτιστικό με τον αστικό ιστό.
Το Εργαστήριο λημματογράφησης Wikipedia θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου και ώρες 9.30 με 16.00, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.
Θα δημιουργηθούν και θα γίνει επεξεργασία λημμάτων λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης ενώ θα συνδεθούν οι αναφορές σε περιοχές και μνημεία με το έργο των παρακάτω συγγραφέων όπου η Θεσσαλονίκη έχει ισχυρή παρουσία:
1. Μανόλης Αναγνωστάκης
2. Γιώργος Ιωάννου
3. Τόλης Καζαντζής
4. Ζωή Καρέλλη
5. Μαρία Κέντρου – Αγαθοπούλου
6. Κλείτος Κύρου
7. Νίκος Μπακόλας
8. Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης
9. Περικλής Σφυρίδης
10. Ντίνος Χριστιανόπουλος
Οι αναφορές θα ενσωματωθούν σε διαδραστικούς χάρτες που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο, ενώ θα επιχειρηθεί σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία της πόλης η επικόλληση QR codes. Η δράση αποτελεί μόνο την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας που θα έχει συνέχεια. Ήδη έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον από Τμήματα ξένων γλωσσών και φιλολογιών του ΑΠΘ να μεταφράσουν αυτό το συλλογικό έργο.

Ο Χάρτης της Θεσσαλονίκης με τα σημεία της πόλης όπου διαδραματίζεται το έργο των συγγραφέων.
Το έργο υλοποιείται και στηρίζεται από περισσότερους από 100 φοιτητές, 6 εθελοντές Kαθηγητές και την ομάδα υλοποίησης του έργου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και Πληροφόρησης του ΑΠΘ.
Συγκεκριμένα συμμετέχουν εθελοντικά οι Καθηγητές του ΑΠΘ:
-Λάμπρος Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας,
-Τιτίκα Δημητρούλια, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
-Τάσος Καπλάνης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας
-Δημήτρης Κόκορης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Παιδαγωγικής και Φιλοσοφίας
-Μιχαήλ Μπακογιάννης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας
-Σωτηρία Σταυρακοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας
Πανοραμική άποψη του κέντρου της πόλης, από τα βυζαντινά τείχη.
Η ιδιαιτερότητα της δράσης συνίσταται στη χρήση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας από τους Καθηγητές, όπως λογοτεχνικές αναφορές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την ταυτόχρονη εθελοντική συμμετοχή των φοιτητών. Η διάθεση του υλικού είναι για ελεύθερη χρήση, μέσω της Wikipedia.
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ και του thesswiki που διοργανώνεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ και την Ελληνική Κοινότητα Χρηστών της Wikipedia.
http://thessalonication.gr/apth-logotechnikos-peripatos-sti-thessaloniki-mesa-apo-ti-wikipedia/
Πηγή: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top