«Ταξική μνησικακία» καταλογίζει στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Τόσκα, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή την εξοργιστική δήλωσή του πρώτου σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία χωρίς ίχνος ντροπής διαχώρισε τη Θεσσαλονίκη σε «ακριβή» και «υποβαθμισμένη» περιοχή.
Σε  ερώτησή που κατέθεσε σήμερα το πρωί καλεί την Κυβέρνηση να αποδοκιμάσει τη δήλωση Τόσκα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση σημαίνει ότι την υιοθετεί και ζητά να μάθει εάν η επιλογή του στρατοπέδου «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά, ως κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων, έγινε με κριτήρια την αξία γης ή την καταλληλότητα χώρων και εγκαταστάσεων.
Αμέσως μετά ο κ. Καράογλου δήλωσε τα εξής:
«Ο διαχωρισμός της Θεσσαλονίκης, δια στόματος του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, σε «ακριβές» και «φθηνές-υποβαθμισμένες» περιοχές, αποτελεί προϊόν ταξικής μνησικακίας. Είναι πλέον σαφές ότι με τα νέα αριστερά ήθη οι Θεσσαλονικείς χωριζόμαστε σε πατρικίους και πληβείους.
Παράλληλα δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων των Διαβατών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή που επιλέχθηκε το στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου” ως κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων, βροντοφωνάζουν ότι η περιοχή τους είναι θύμα της άνισης μεταχείρισης από την πλευρά της Πολιτείας.
Η δυτική Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως η… αποθήκη του υπόλοιπου πολεοδομικού συγκροτήματος, στην οποία στοιβάζονται όσα δεν “χωρούν” στις άλλες περιοχές. Καλώ την Κυβέρνηση να αποδοκιμάσει τη δήλωση του κ. Τόσκα, διότι σε διαφορετική περίπτωση την υιοθετεί και άρα απηχεί τις θέσεις της και επίσης της ζητώ να εξηγήσει στους κατοίκους των Διαβατών με ποια κριτήρια επιλέχθηκε το συγκεκριμένο στρατόπεδο».


Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2016

Προς Υπουργό:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ταξικός διαχωρισμός πίσω από την  επιλογή του στρατοπέδου “Αναγνωστοπούλου” στα Διαβατά ως κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων»

Μέγα κοινωνικό ζήτημα προκάλεσε στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης η απίστευτα κυνική δήλωση-ομολογία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαου Τόσκα, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αταίριαστοι», ότι η Κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο «Γ. Μακρή» της Θέρμης, με το αιτιολογικό ότι είναι «η πιο ακριβή περιοχή της Θεσσαλονίκης».
Η παραπάνω εξοργιστική δήλωση πέρα από το γεγονός ότι φανερώνει έναν απροκάλυπτο κοινωνικό διαχωρισμό της Θεσσαλονίκης σε «ακριβές» και «υποβαθμισμένες» περιοχές, εκ μέρους μάλιστα μιας Κυβέρνησης η οποία δηλώνει «Αριστερή», αποτελεί προϊόν ταξικής μνησικακίας σε βάρος της ήδη υποβαθμισμένης και επιβαρυμένης  δυτικής πλευράς της Περιφερειακής μας Ενότητας. Διαχωρίζει, δηλαδή, τους Θεσσαλονικείς σε πατρικίους και πληβείους.  
Ταυτόχρονα, όμως, γεννά εύλογα ερωτήματα σχετικά με τα κοινωνικά και τεχνικά κριτήρια που τέθηκαν από την πλευρά των αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να επιλεγεί το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά ως «κατάλληλος» χώρος για τη λειτουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» επιλέχθηκε ως κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων με κριτήριο την αξία γης ή την καταλληλότητά του από άποψης χώρων και εγκαταστάσεων;

-Η άποψή του κ. Τόσκα απηχεί και τη θέση της Κυβέρνησης;

-Εάν η επιλογή του στρατοπέδου «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά δεν έγινε με ταξικά κριτήρια, τότε γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει αποδοκιμάσει μέχρι σήμερα την απαράδεκτη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη;


    -Ο-
  ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
      


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top