Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. Τα μέτρα αυτά στρέφονται ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Η συγκυβέρνηση αναλαμβάνει την επιτάχυνση έργων για τη δημιουργία, αλλά και τη λειτουργία των «κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών» (hot spots). Αυτό συμβαίνει στα πέντε νησιά Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, καθώς και με την παραχώρηση δύο στρατοπέδων στο δήμο Δέλτα (Διαβατά) και στο Σχιστό για τη δημιουργία «κέντρων μετεγκατάστασης » (relocation camp).
            Είναι καθαρό ότι οι περιοχές που λειτουργούν τα hotspots έχουν ήδη μετατραπεί σε μια πρώτη ζώνη εγκλωβισμού και συγκέντρωσης των προσφύγων. Από εκεί οι πιο ισχυρές χώρες της Ε.Ε. θα επιλέγουν να απορροφήσουν ελάχιστους πρόσφυγες, μόνο όσους χρειάζονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.
            Η απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και στο Σχιστό Αττικής, χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών και προϋποθέσεων για φιλοξενία των χιλιάδων προσφύγων, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
            Τόσο η ανυπαρξία των απαραίτητων υποδομών, όσο και η πολιτική και πρακτική της Ε.Ε., θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή των χώρων αυτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.
            Οι κινητοποιήσεις κατοίκων της περιοχής των Διαβατών, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης, πρέπει να στοχεύουν στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης και όχι να βάζουν απέναντι τους πρόσφυγες.  Να  βάλουν στην άκρη τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που προσπαθούν να αξιοποιήσουν το προσφυγικό πρόβλημα για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους. Να απομονώσουν τα ναζιστικά τέρατα της Χ.Α. που δεν λένε κουβέντα για τις ευθύνες των αφεντικών τους, που πριν παραπεμφθούν σε δίκη, εκμεταλλεύονταν πακιστανούς μετανάστες.
             Οι ροές των προσφύγων και των μεταναστών οφείλονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς. Είναι οι ίδιοι (ΕΕ, ΝΑΤΟ), που σήμερα προσπαθούν με τις “λύσεις” που επιβάλλουν, να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για τα δικά τους συμφέροντα.
            Είναι μεγάλες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη βαθύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, τη συνεργασία με τις ΜΚΟ, τη συμβολή της στην ένταση της καταστολής, την εμπλοκή της Frontex και των ομάδων ταχείας επέμβασης. Την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τις επεμβάσεις και τους σοβαρούς κινδύνους που αυτά φέρνουν. Ήδη, με αφορμή το Προσφυγικό, έχει τεθεί ξανά θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στα σύνορά της από την ίδια την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
            Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει :
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
  • Όχι στα hot-spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών-μελών της Ε.Ε. που θα τους επιλέξουν.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
  • Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση-υποδοχή-περίθαλψη-φιλοξενία-μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Καμία παρουσία τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
  • Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
  • Έξω η Frontex και οι μηχανισμοί της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ από τη φύλαξη των συνόρων.


                               Το Γραφείο Τύπου
                                της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top