Για άλλη μια φορά το Ωραιόκαστρο πρωταγωνιστεί στο διαδίκτυο για λόγους που δεν μας κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανους.Μιλάμε για το βίντεο που ανάρτησε η τοπική ιστοσελίδα ΠΟΛΙΤΕΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ  και αναφέρετε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, με θέμα την δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου».Το THESTIVAL είναι μια από τις πάμπολλες ιστοσελίδες που ανάρτησαν το θέμα.

------------------------------------------------------------------------------------------
Σε πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων μετατράπηκε το έκτακτο κάλεσμα φορέων, βουλευτών και δημοτικών συμβούλων στο Ωραιόκαστρο, με αντικείμενο το θέμα δημιουργίας κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», μεταξύ των Διαβατών και του Ωραιοκάστρου.
Το οργισμένο ξέσπασμα του δημάρχου Ωραιοκάστρου Αστέριου Γαβότση, φαίνεται να πυροδότησε η στάση που κράτησε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα στην αρχή για την ώρα συνάντησης (21:30), ενώ στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, καταλόγισε βαριές ευθύνες στον κ Γαβότση για τη στάση που κράτησε έως τώρα απέναντι στο θέμα του στρατοπέδου, κατηγορώντας τον μάλιστα κάποια στιγμή και για πολιτική ανεπάρκεια.
Η συνέχεια έφερε το απίστευτο ξέσπασμα του δημάρχου με βαριές εκφράσεις, τις οποίες μπορείτε να ακούσετα στα βίντεο που δημοσιεύουν οι Politesoraiokastrou.gr.
Με αφορμή την αντιπαράθεση, ο δήμαρχος, Αστέριος Γαβότσης, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης: "Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η ελάσσων αντιπολίτευση του δήμου Ωραιοκάστρου προσπαθεί – εντελώς ανεπιτυχώς- να εκμεταλλευτεί το θέμα προσδοκώντας μικροπολιτικές και μικροπαραταξιακές ωφέλειες, υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση του δήμου δεν έχει κάνει τίποτα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος". Ο κ. Γαβότσης παραθέτει επίσης την επιστολή που έστειλε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, σχετικά με το θέμα του Κέντρου Μετεγκατάστασης και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "δεν αποδεχόμαστε τη λήψη αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης ερήμην των Ο.Τ.Α.".
Η επιστολή του δημάρχου Ωραιοκάστρου προς την ΚΕΔΕ:
"Με την επιστολή μου αυτή σας παρακαλώ να συγκαλέσετε άμεσα την ολομέλεια της Κ.Ε.Δ.Ε. με αποκλειστικό θέμα την κατασκευή χώρου δεύτερης υποδοχής και μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation center) στο πρώην στρατόπεδο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ή 1090 επί της συμμαχικής οδού Ωραιοκάστρου – Διαβατών.
Η για άλλη μια φορά αγνόηση και ο παραγκωνισμός των Ο.Τ.Α σ ένα τόσο σημαντικό θέμα και η μονομερής από πλευράς κυβέρνησης επιλογή κι οριοθέτηση του συγκεκριμένου χώρου – κακέκτυπου της Αμυγδαλέζας – μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει.
Δεν αποδεχόμαστε τη λήψη αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης ερήμην των Ο.Τ.Α.
Το Ωραιόκαστρο, πόλη σήμερα – χωριό χθες – δημιουργήθηκε και οικίστηκε από πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής. Ως εκ τούτου έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα. Και είμαστε μπροστάρηδες σε κάθε μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της ίσης κατανομής βαρών κι ευθυνών.
Το προσφυγικό δεν είναι θέμα τοπικό, πολύ περισσότερο αποκλειστικά εθνικό. Είναι θέμα πανευρωπαϊκό και παραπέρα παγκόσμιο. Και με γνώμονα αυτή την παραδοχή θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του κι όχι με απειλές περί εξόδου της χώρας μας απ' τη συνθήκη Σένγκεν.
Η Δυτική Θεσσαλονίκη είναι ήδη βεβαρημένη με κάθε είδους ρυπογόνες κι επιβλαβείς δραστηριότητες (διϋλιστήριο, βιολογικός καθαρισμός, ΧΥΤΑ, ΤΙΤΑΝ ενώ η Βιομηχανική Περιοχή παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης κλπ). Είναι καιρός πλέον όλοι να αναλάβουν ισομερώς κάθε νέα επιβάρυνση.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να εξεταστούν συμπληρωματικά κι άλλες εκτάσεις, όπως επιγραμματικά σας αναφέρω παρακάτω:
1) Στην οδό Θέρμης – Τριαδίου, ακριβώς απέναντι απ το κλειστό γυμναστήριο, υπάρχει μια πολύ μεγάλη έκταση εφαπτόμενη της περίφραξης του στρατοπέδου ΜΑΚΡΗ (πρώην 561 ΤΠ) ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
2) Το στρατόπεδο ΜΑΚΡΗ (πρώην 561 ΤΠ) μεταξύ Θέρμης και Ν. Ραιδεστού.
3) Τα λουτρά της Ν. Ραιδεστού.
4) Το στρατόπεδο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΟΔΡΑ στην Καλαμαριά.
5) Το στρατόπεδο στις παρυφές του Πανοράματος.
6) Το στρατόπεδο Καρατάσιου στη Σταυρούπολη.
7) Το στρατόπεδο Π. ΜΕΛΑ στη Σταυρούπολη.
8) Το στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Μενεμένη.
9) Τα δυο στρατόπεδα στον Πεντάλοφο του δήμου μας.
10) Η περιοχή κεραιών στην Περαία.
11) Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και το λιμάνι που δημιουργήθηκε για τον ελλιμενισμό μεγάλων σκαφών στην περιοχή του Λιτοχώρου για τις ανάγκες της KFOR.
Από τον προπαρατεθέντα ενδεικτικό κατάλογο προσφορότερη κρίνω την τελευταία περίπτωση, αφού οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να προωθούνται εκεί απ ευθείας απ τα νησιά με πλοία .
Υιοθετώντας αυτή τη λύση πιστεύω πως αποφεύγονται μια σειρά ενδεχόμενα προβλήματα, όπως της ασφάλειας των πολιτών, της τήρησης των υγειονομικών κανονισμών και διατάξεων και της αποφυγής της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού στις κατοικημένες περιοχές.
Επίσης με τη λύση αυτή διασφαλίζεται η ελάχιστη απόσταση των 100 χιλ. από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας".
 

THESTIVAL

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top