«Τα Μνημόνια πέτυχαν ορισμένους από τους στόχους τους αλλά δεν μπορούν να φέρουν τον απεγκλωβισμό της χώρας από την Ύφεση». Αυτό υπογράμμισε σε σημερινή συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9» και στους δημοσιογράφους Α. Χατζηγεωργίου και Κ. Παπαδάκη ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Οικονομικών επιστημών του ΔΠΘ Θεόδωρος Κουτρούκης.
Ειδικότερα, κατά την πρώτη επταετία των Μνημονίων αποφεύχθηκε μια άτακτη χρεωκοπία, εκμηδενίστηκαν το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού και το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Εξωτερικών Συναλλαγών, προωθήθηκαν μερικές μεταρρυθμίσεις και αναδιατάχτηκε το πιστωτικό σύστημα.
Μολαταύτα, συνέχισε ο πανεπιστημιακός,  η χώρα δεν έχει καταφέρει ακόμη να ξεφύγει από την Ύφεση καθώς η εντεινόμενη αβεβαιότητα λόγω των γεωπολιτικών ανισορροπιών στην περιοχή, του προσφυγικού ζητήματος και της καθυστέρησης στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις προοπτικές για γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη.

Κλειδιά για την ανάκαμψη της χώρας θα αποτελέσουν η αύξηση της διαχειριστικής αποτελεσματικότητάς της χώρας, η κινητροδότηση για επενδύσεις, η δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, ο προσδιορισμός ρεαλιστικών στόχων για την ελληνική οικονομία καθώς και η πολιτική και κοινωνική συναίνεση σε ένα σχέδιο εξόδου από την Ύφεση, κατέληξε ο κ. Κουτρούκης     

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top