Στο θέμα των οικονομικών προβλημάτων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης επανέρχεται με νέα επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου.
Η επίκαιρη ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Συνεχίζονται τα προβλήματα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, που καλύπτει το 50% της κίνησης της 3ης ΥΠΕ και εξυπηρετεί 400.000 ασθενείς το χρόνο, καταρρέει υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων, για τα οποία ελάχιστα έχει κάνει το υπουργείο σας. Ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, είχα επισημάνει τα προβλήματα αυτά με την υπ' αρ. 102/10-11-2015 επίκαιρη ερώτησή μου η οποία δεν συζητήθηκε λόγω κωλύματός σας, αλλά και την υπ' αρ. 1731/28-12-2015 ερώτησή μου.
Δυστυχώς, από τότε, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό:
- Για το έτος 2015, το νοσοκομείο έλαβε κρατική επιχορήγηση για τη μισθοδοσία του προσωπικού που υπολειπόταν του πραγματικού ύψους της κατά 2 εκ. ευρώ ενώ για το 2016 η εγκεκριμένη επιχορήγηση υπολείπεται και πάλι κατά 1,5 εκ. ευρώ,
- Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία, το Παπαγεωργίου δεν έλαβε καμία επιχορήγηση το 2015 για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς πάσης φύσεως προμηθευτές οι οποίες ανέρχονται στα 75 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
- Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων προς το Νοσοκομείο για παρασχεθείσες υπηρεσίες υγείας ανέρχονται σε πάνω από 200 εκ. Ευρώ περίπου. Η τελευταία καταβολή 3 εκ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, δεδομένου ότι το νοσοκομείο τιμολογεί νοσήλια ασφαλισμένων του Οργανισμού 7 εκ. ευρώ το μήνα.
- Το προσωπικό σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την πλήρη ανάπτυξη των κλινών και υπηρεσιών του νοσοκομείου ενώ δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις για το νοσοκομείο, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες, κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες.
Όλα τα παραπάνω που σας έχουν επισημανθεί από καιρό και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οδήγησαν τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης να σας απευθύνουν πρόσφατα ψήφισμα για την ανάγκη να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου, το οποίο, παρά τα προβλήματά του, εξακολουθεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
Προτίθεστε επιτέλους να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και την ομαλή αποπληρωμή των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top