«Τίποτα δεν είχε βρει εύκολο ο Πέτρος στη ζωή του».  Ο ταλαντούχος  συγγραφέας Πέτρος  Κουτσιαμπασάκος, εργαζόταν επί χρόνια στην «Ελευθεροτυπία» (διορθωτής) κι έφυγε πρόωρα  σε ηλικία 48 χρονών.  Άφησε πίσω του τρία βιβλία αλλά δεν πρόλαβε να πάρει στα χέρια του το τελευταίο του («Δρόμοι»), που  εκδόθηκε 1,5 χρόνο μετά τον θάνατό του.
Αυτό το βιβλίο του θα παρουσιαστεί στο Ωραιόκαστρο, στο οποίο μεγάλωσε κι έζησε από τα 7 του χρόνια έως τα 18 που πήγε για σπουδές στην Πάντειο στην Αθήνα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 19:00, στην αίθουσα «ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ» στο Παλαιόκαστρο.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο σύλλογος αποφοίτων παιδουπόλεων, οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και το βιβλιοπωλείο  SCRIPTA
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Γιάννης Ατζάκας και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (Σταυριώτης), ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Β. Κανελλόπουλος.
 «Τίποτα δεν είχε βρει εύκολο ο Πέτρος στη ζωή του. Γι’ αυτό και η γραφή του ήταν δύσκολη, βασανιστική. Από την άλλη, γραφή στερεή μέσα στη λιτότητά της. Με κείμενα που διακρίνονταν για την απλότητα, το κατασταλαγμένο ύφος, αλλά κυρίως για τη βαθιά ανθρωπιά τους». Έγραψε ο συγγραφέας  Κώστας Ζαφείρης και κατέληξε με το ερώτημα
«Τι άλλο θα μας είχε δώσει αν δεν έφευγε άδικα και αιφνίδια από κοντά μας στις 8 του Γενάρη;  Ένας πολύ δυνατός κι ωραίος άνθρωπος κι ένας εργάτης της γραφής. Τον αποχαιρετώ με μια δυνατή, πολύ δυνατή φράση από ένα διήγημά του:  «δεν είναι ζωή Ζωίτσα και θάνατος Θανάση.»
Ο δε  Παύλος  Μεθενίτης έγραψε:  Οι δρόμοι του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου, κυρίες και κύριοι, είναι οι δικοί μας δρόμοι. Είναι οι δρόμοι των πόλεων μας, όπου οι τροχιές μας τέμνονται, όπου αλληλεπιδρούμε σαν υποατομικά σωματίδια. Ένα από αυτά, ένα ξεχωριστό φωτόνιο ονόματι Πέτρος Κουτσιαμπασάκος, ολοκλήρωσε ευδοκίμως την τροχιά του, αφήνοντας πίσω του ό,τι πρέπει: φως και ενέργεια.
 Ο  Πέτρος, ως Άνθρωπος των Γραμμάτων, με το άλφα και το γάμμα κεφαλαία, στον Κάτω Κόσμο,εντελώς ξαφνικά, απολύτως αναπάντεχα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top