Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 Ρ.Σ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 102 FM στην  εκπομπή «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ»  με τους Βασίλη Πεκλάρη και Δημήτρη Καραμαούνα.

Τροπολογία για τις offshore. Αφού όλοι συμφωνούν γιατί δεν προχωράει μία ρύθμιση που απαγορεύει τα πάντα.

Σάββας Αναστασιάδης: Η ρύθμιση που απαγόρευε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους να συμμετέχουν σε offshore Εταιρείες είχε ψηφιστεί το 2003,  αν θυμάμαι καλά.
Τώρα ήρθε μία διάταξη η οποία ανοίγει ένα παράθυρο , όπως το γνωρίζετε και εσείς , και δίνει το δικαίωμα σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους να συμμετέχουν σε offshore Εταιρείες , όταν αυτές είναι σε Χώρες που συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα.
Είναι μία διάταξη συγκεκαλυμμένη αλλά σαφής που απευθύνεται. Προσωπική μου εκτίμηση είναι  ότι αυτό φωτογραφίζει  κάποιους.
 Διότι δεν είναι δυνατόν να ήρθε έτσι ξαφνικά η θεία επιφοίτηση στο μυαλό της κυβέρνησης  να φέρει αυτό το θέμα  ,  μιας αριστερής κυβέρνησης η οποία προβάλλει το ηθικό της πλεονέκτημα στην Ελληνική κοινωνία.
 Το τελευταίο διάστημα  αποδεικνύεται ότι αυτό το πλεονέκτημα δεν υπήρχε ποτέ, υπήρχε μόνο ρητορικά και αποδομείται βήμα- βήμα στη συνείδηση της κοινωνίας.
Η ρύθμιση αυτή είναι ντροπή για το πολιτικό σύστημα, διότι τη  ίδια στιγμή που γίνονται έρευνες και  καταδικάζονται  πρόσωπα που έχουνε offshore Εταιρείες  σε διάφορες  Χώρες , η κυβέρνηση, φέρνει  αυτή τη  ρύθμιση.
Θυμίζω ότι στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου  ο Εφοπλιστής κ. Βερνίκος είχε πάρει μία κυβερνητική θέση του Υφυπουργού  Ναυτιλίας, από την οποία  παραιτήθηκε όταν διέρρευσε ότι είχε offshore Εταιρείες.

Υπάρχουν Υπουργοί της Κυβέρνησης που έχουν συμμετοχή σε τέτοιες Εταιρείες κ. Αναστασιάδη;
Σάββας Αναστασιάδης: Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης  οι οποίοι διατείνονταν ότι είναι προλετάριοι και νοιάζονται για τον φτωχό λαό, όπως ξέρετε εσείς και ξέρουμε όλοι πλέον , είναι αρκετά εύποροι και πλούσιοι, και μάλιστα όλοι έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Δεν είναι καθόλου απίθανο να συμμετέχουν σε offshore Εταιρείες.
Όσο αφορά εμένα είμαι κάθετος στο θέμα αυτό. Και το κόμμα μου γνωρίζετε ότι πήρε σαφή θέση στο θέμα αυτό, αλλά και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης .

Θα αντιδράσετε οι Βουλευτές; 
Σάββας Αναστασιάδης: Αν η στάση της κυβέρνησης παραμένει η ίδια ,  πολύ έντονα και με τρόπο διερευνητικό θα ρωτήσουμε γιατί  το φέρνει η κυβέρνηση και ποιους θέλει  με αυτόν τον τρόπο να ευνοήσει;

Τσακαλώτος και capital controls.
Σάββας Αναστασιάδης: Ακούγαμε χθες τον κ. Τσακαλώτο να λέει,  ότι πρέπει όσοι  Έλληνες  έχουν  τα χρήματά τους εκτός Τράπεζας, να τα φέρουν και να τα καταθέσουν  για να αρθούν γρηγορότερα τα capital controls . Αυτό  είναι σωστό  ως αρχή, αλλά δεν μπορεί να το λέει ένας άνθρωπος που έχει τα χρήματά του στην ασφάλεια των Τραπεζών του εξωτερικού.
Είναι Υπουργός  των Οικονομικών, έχει  τα χρήματά του στο εξωτερικό ο ίδιος  και ζητάει από  τους Έλληνες  πολίτες που έχουν τα χρήματά τους στο σπίτι ή σε τράπεζες του εξωτερικού να τα φέρουν στις Ελληνικές Τράπεζες.
Μήπως  θα έπρεπε να κάνει  ο ίδιος πρώτα το βήμα και να φέρει τα  δικά του χρήματα στις Ελληνικές Τράπεζες , να δώσει το καλό παράδειγμα και μετά να ακολουθήσουν οι Έλληνες  πολίτες;

Αξιολόγηση:
Σάββας Αναστασιάδης: Η Ν.Δ. από τον Νοέμβριο ζητούσε από την κυβέρνηση να κλείσει η αξιολόγηση,  γιατί η καθυστέρηση φέρνει πρόσθετα μέτρα και βάρη στην κοινωνία.
Εάν είχε κλείσει η αξιολόγηση Οκτώβριο, Νοέμβριο, δεν θα υπήρχε από τους δανειστές η απαίτηση του κόφτη, της αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο «κόφτης» είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής αναξιοπιστίας .

Μέτρα:
Σάββας Αναστασιάδης: Τα μέτρα δεν θα αποδώσουν, το λέει και το ΔΝΤ. Διότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα. Αυτό φαίνεται και  τα προηγούμενα χρόνια. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο έφτασαν περίπου τα 77 δισεκατομμύρια , με 2,5 δις να έχουν αυξηθεί το πρώτο δίμηνο του 2016.



Περήφανη διαπραγμάτευση
Σάββας Αναστασιάδης: Κάθε φορά που έχουμε μία αξιολόγηση, πανηγυρίζουμε για μία διαπραγμάτευση περήφανη, αξιοπρεπή, και στο τέλος δεχόμαστε τα πάντα. Η κυβέρνηση δεν αρνήθηκε τίποτε από αυτά που ζήτησαν οι δανειστές. Αφού ήταν να τα δεχθεί όλα γιατί δεν τα δέχθηκε  από την αρχή,  ώστε να μην υποστεί αυτή την ταλαιπωρία  η οικονομία.
Η καθυστέρηση δημιουργεί ανασφάλεια, προβλήματα στην οικονομία, πολιτική αστάθεια και όλα αυτά έχουν σχέση με τις επενδύσεις.

Ν.Δ. εκλογές:
Σάββας Αναστασιάδης: Οι εκλογές είναι απαίτηση της κοινωνίας και τα κόμματα πρέπει να αφουγκράζονται το σφυγμό της κοινωνίας.
Το δεύτερο που είναι σημαντικό είναι η πολιτική σταθερότητα. Αποδείχθηκε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, πολιτική σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Επομένως κάτι άλλο πρέπει να συμβεί. Πρέπει να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση για να είναι ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Αν δεν γίνουμε Χώρα ελκυστική στις επενδύσεις δεν θα βγούμε από την κρίση.

Προσφυγικό- Από την Ειδομένη στη  Β΄ Περιφέρεια  Θεσαλονίκης
Σάββας Αναστασιάδης: Αυτό που έγινε στην Ειδομένη δεν έχει προηγούμενο πουθενά στον κόσμο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις, κυρίως σε άδεια εργοστάσια και αποθήκες στην Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Το παράδοξο είναι ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία μελέτη και χωρίς καμία συζήτηση με την αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς Βουλευτές. Οι Δήμαρχοι έχουν την ευθύνη της διοίκησης στον  χώρο αρμοδιότητάς τους , θα έχουν την ευθύνη της καθαριότητας, της συντήρησης, της προμήθειας με νερό και όλων των απαραίτητων για αυτούς τους ανθρώπους και θα έπρεπε η κυβέρνηση να συζητά μαζί τους  , να τους στηρίζει οικονομικά , να τους βοηθά ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Δεν γίνεται ο Δήμαρχος να μαθαίνει από τα ΜΜΕ ότι στην περιοχή του θα φέρουν 2.000 άτομα και να ζητάει η κυβέρνηση να φροντίσει  για την αποκομιδή σκουπιδιών ή ότι άλλο χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι για να μείνουν σε ανεκτές συνθήκες από τη μία και από την άλλη να μην τους ρωτάει.
Ο Μουζάλας είναι ο πιο αποτυχημένος Υπουργός.
 Ο κύριος τίποτα είναι ο κ. Μουζάλας , διότι ποτέ δεν έχει προλάβει τίποτε. Είναι μόνο θεωρίες, παρακολουθεί τα γεγονότα και σχολιάζει. Μου κάνει εντύπωση που κάποιοι τον θεωρούν πετυχημένο. Ο άνθρωπος είναι ανίκανος.
 Αυτά που λέει ο Μουζάλας ότι θα αδειάσουν σύντομα τα κέντρα φιλοξενίας δεν θα γίνει. Τα συμβόλαια για τα κτίρια που νοικιάζονται είναι τριετούς διάρκειας.

ΗΧΗΤΙΚΟ





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top