Γράφει ο Στάθης Κελεσίδης

Επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων που γειτνιάζουν με εργοστάσια καύσης:

1) Αύξηση κατά 670% της πιθανότητας θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα.
2) 44% αύξηση σαρκώματος μαλακών ιστών, 27% αύξηση λεμφώματος non-Hodgkin.
3) Αυξημένα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα.
4) Αύξηση κατά 37% της θνησιμότητας από καρκίνο στο συκώτι.
5) Διπλάσια πιθανότητα θνησιμότητας από καρκίνο σε παιδιά.
6) Δυσλειτουργίες πνευμόνων σε παιδιά.
7) Αύξηση κατά 126% της πιθανότητας εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών σε νεογέννητα.
Οι καταστροφικές αυτές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων προκαλούνται λόγω της εκπομπής επικίνδυνων και τοξικών ουσιών από τα εργοστάσια καύσης που είναι οι ακόλουθες:
1) Διοξίνες και βαρέα μέταλλα, όπως υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, χρώμιο, βηρύλλιο.
2) Όξινα αέρια, όπως το υδροχλώριο, το υδροφθόριο, το υδροβρώμιο και οξείδια του θείου, οξείδια του αζώτου, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
3) Μικροσωματίδια PM2.5, PM1.
4) Πολλές αλογονωμένες οργανικές ενώσεις.
5) Στερεά τοξικά απόβλητα (με τη μορφή σκουριάς και τέφρας), καθώς και τοξικά υγρά απόβλητα.
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες προτάχθηκαν του κυρίως άρθρου μας για να μπορούμε να κρίνουμε σωστά τα διάφορα γεγονότα στα οποία θα αναφερθούμε.
Την περασμένη Τρίτη 13 Ιουλίου, στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, η παράταξη του Ψωμιάδη έφερε και πέρασε ως θέμα την καύση αποβλήτων (πλαστικά, ελαστικά, λάδια, λυματολάσπη κλπ) στο ΤΙΤΑΝ. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (υπερψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι του Ψωμιάδη).
Όταν στη συνέχεια το θέμα δημοσιοποιήθηκε, προκλήθηκε μεγάλη κατακραυγή από τους κατοίκους των δήμων πέριξ του ΤΙΤΑΝ αλλά και όλης της περιβαλλοντικά επιβαρυμένης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Έτσι την περασμένη Πέμπτη 15 Ιουλίου είχαμε την πραγματοποίηση μιας ανοιχτής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ευκαρπίας στην οποία συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ωραιοκάστρου, Ευόσμου (αντιδήμαρχος), Κορδελιού, Μενεμένης, Αμπελοκήπων, Συκεών, Νεάπολης, Πολίχνης, Σταυρούπολης, ο Νομαρχιακός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ, Κουκουλεκίδης, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Παπαστεργίου, δημοτικοί σύμβουλοι και δεκάδες πολίτες από πολλούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Από το Ωραιόκαστρο το παρών στη συγκέντρωση έδωσαν εκτός του Δημάρχου Ν. Μπάτου, η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Ε. Κέπετζη και αρκετά μέλη της «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ».
Ποια ήταν τα συμπεράσματα που βγάλαμε από όσα είδαμε και ακούσαμε;
Πρώτα – πρώτα είναι τεράστιες οι ευθύνες του Νομάρχη κ. Ψωμιάδη που πέρασε «στα γρήγορα» ένα τόσο σοβαρό θέμα, όταν μάλιστα πριν λίγο καιρό είχε ψηφίσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο απόφαση κατά της χωροθέτησης εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην Ευκαρπία.
Πολύ σημαντικές είναι ακόμα οι ευθύνες των δημάρχων Ωραιοκάστρου, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας οι οποίοι, ενώ είχαν ενημερωθεί εγγράφως για το θέμα από τη Νομαρχία (από τις 12 Μαρτίου) και είχαν περιθώριο ενός μήνα για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους, δεν αντέδρασαν. Δεν συγκάλεσαν δημοτικό συμβούλιο, δεν ενημέρωσαν τους πολίτες για το σοβαρότατο αυτό θέμα και δεν εξέφρασαν καμία αντίρρηση. Η «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» μόλις πληροφορήθηκε την κατάπτυστη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ζήτησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, το ίδιο έκανε αργότερα και ο δημοτικός σύμβουλος Π.Τσακίρης.
Οι δικαιολογίες που δόθηκαν από τους τρεις ολιγωρούντες δημάρχους είναι οι ακόλουθες: α) ο κ. Μπάτος του Ωραιοκάστρου κατά την προσφιλή του τακτική έκανε τελείως τον ανήξερο, «εγώ από χωριό είμαι δεν ξέρω τίποτα», β) ο Σαρασίδης της Σταυρούπολης είπε ότι ο δήμος του δεν διαθέτει το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό για να μπορεί να κρίνει τέτοια θέματα, και γ) ο Πανταζόγλου της Ευκαρπίας έριξε τις ευθύνες σε κάποια υπάλληλό του γιατί όπως είπε δεν έφερε το έγγραφο της Νομαρχίας στο γραφείο του, παρότι της είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Από τις αστείες δικαιολογίες των τριών άμεσα εμπλεκόμενων δημάρχων μπορούμε να συμπεράνουμε ότι «το πράγμα βρωμάει άσχημα».
Το ίδιο έγγραφο που στάλθηκε στους 3 προαναφερθέντες δημάρχους πήγε και στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και στην αρμόδια υπουργό την Μπιρμπίλη, αλλά προς το παρόν δεν ξέρουμε τι έπραξαν, ποια στάση κράτησαν. Εμείς θέσαμε στη συγκέντρωση το θέμα της στάσης της υπουργού χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση (ο Ψωμιάδης ισχυρίζεται ότι η Μπιρμπίλη συμφωνεί με την απόφαση που πέρασε για το ΤΙΤΑΝ). Βέβαια όλοι οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι εκφράστηκαν κατά της απόφασης Ψωμιάδη, ακόμα και οι δεξιοί, δεν τους «έπαιρνε» να κάνουν διαφορετικά ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Δεν πήραν όμως θέση κατά της καύσης των απορριμμάτων γενικά. Ο Μπάτος έθεσε θέμα γιατί δεν υπήρξε δημοκρατική διαβούλευση («δεν έχει το θεό του») πριν τη λήψη της απόφασης και προέτρεψε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να επανέλθει στο θέμα καλώντας σε διάλογο και όλους τους ενδιαφερόμενους. Προέβλεψε πάντως ότι είναι δύσκολο αν όχι ανέφικτο να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (κάτι ξέρει).
Η συζήτηση κύλησε σε μάκρος με τους δημάρχους να βγάζουν προεκλογικά λογύδρια και τους πολίτες να αδημονούν διότι δεν γίνονταν προτάσεις για άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις (κλείσιμο της εισόδου του ΤΙΤΑΝ). Αυτές τις κινητοποιήσεις φάνηκε πως οι δήμαρχοι δεν τις θέλουν καθόλου.
Ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση μας έκανε η αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος ενώ αρχικά έδωσε το λόγο στον κ. Πολάτογλου (συμπολίτης μας, μέλος της «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ») μόλις κατάλαβε ότι αυτός θα ασκήσει κριτική στους δημάρχους του αφαίρεσε το λόγο λέγοντάς του «εδώ δεν ήρθαμε για να κάνουμε κριτική». Οι πολίτες πάντως δεν πτοήθηκαν και έκαναν πολλές παρεμβάσεις παραβιάζοντας τη διαδικασία. Μεγάλη μαχητικότητα έδειξε πολίτης (τυφλός) από τη Σταυρούπολη ο οποίος γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα «τα έχωσε για τα καλά στους δημάρχους».
Τελικά η απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ευκαρπίας ήταν να καταδικαστεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και να ζητηθεί η άμεση ανάκλησή της σε έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο στο οποίο θα παρευρεθούν μαζικά οι δήμαρχοι και οι πολίτες. Αν δεν ανακληθεί η απόφαση θα γίνουν κινητοποιήσεις («φέξε μου και γλίστρησα»).
Μειοψήφισαν 3 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης οι οποίοι πρότειναν άμεσες κινητοποιήσεις και κλείσιμο της εισόδου του ΤΙΤΑΝ.
Μετά την συγκεκριμένη συνεδρίαση, μια και θεωρώ ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι πολίτες, αφού μόνο έτσι θα αποτραπεί η καύση αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ, ξεκίνησα μια εντατική έρευνα και ανακάλυψα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Τα σημαντικότερα από αυτά θα παραθέσω στη συνέχεια.
Κατ’ αρχάς το ίδιο πρόβλημα με εμάς (της καύσης των απορριμμάτων) αντιμετωπίζουν πολλές ακόμα περιοχές της πατρίδας μας, Ημαθία, Θήβα, Αλιβέρι, Καμάρι Βοιωτίας, Κορινθία, Κρήτη, Ρόδος κ.α. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται και άλλο εργοστάσιο καύσης (γράφτηκε για το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της ΜΕΛ στη Γέφυρα). Υπάρχει δηλαδή ένας ορυμαγδός σχεδίων κατασκευής εργοστασίων καύσης απορριμμάτων, τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα αλλά και πανάκριβα. Παρόμοια σχέδια προωθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο από πολύ ισχυρά διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα αυτά που είναι οργανωμένα σε λόμπυ (Waste to Energy Research Council με έδρα το Columbia University της Νέας Υόρκης) σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης έχουν επιβάλλει τις επιθυμίες τους (η καύση των απορριμμάτων επιδοτείται αφού θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας).
Το ίδιο πέτυχαν και στη χώρα μας με το θυγατρικό τους σχήμα τη «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ», επέβαλλαν δηλαδή στη Μπιρμπίλη να εντάξει στο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή διάταξη που χαρακτηρίζει την καύση των απορριμμάτων ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και την επιδοτεί πλουσιοπάροχα. Υπάρχουν σχετικές καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ (Αμανατίδου) αλλά και οικολογικών οργανώσεων (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Δίκτυο «Μεσόγειος SOS, WWF, Greenpeace κ.α). Ο τρόπος που δουλεύει το λόμπυ της καύσης των απορριμμάτων είναι πολύ οργανωμένος, υπάρχει το κέντρο στο Columbia στη Νέα Υόρκη και οι θυγατρικές ανά τον κόσμο (Καναδάς, Βραζιλία, Κίνα, Γερμανία, Ελλάδα). Στην Ελλάδα η θυγατρική είναι η «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ», η οποία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008 από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Columbia University, μέλη του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέλη του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ και την INTRAKAT του Κόκκαλη. Στην ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ συμμετέχει και η εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων Polyeco η οποία εμπλέκεται στην περίπτωση του ΤΙΤΑΝΑ (η Polyeco σε συνεργασία με την Ηλέκτωρ του Μπόμπολα έχουν στήσει κοινοπραξίες σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα). Το κόλπο του λόμπυ είναι: πιάνουνε τους πολιτικούς (βουλευτές, υπουργούς), εξασφαλίζουνε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για να βγάζουν υπερκέρδη, διπλαρώνουν τους καθηγητές των πανεπιστημίων για να διαφημίζουν την καύση (δεν είναι τυχαίο πως όταν υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις το μπαλάκι το πετάνε σ’ αυτούς), εναγκαλίζονται τους «αυτοδιοικητικούς» για να περνούν τα σχέδια τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, προωθούν και κανένα «οικολόγο» και «η δουλειά πάει ρολόι».
Ο μόνος που μπορεί να βάλει φραγμό στα επικίνδυνα (για τον κόσμο) αλλά χρυσοφόρα (για αυτούς) σχέδια είναι ο ανεξάρτητος αγώνας των πολιτών. Αυτόν τον ανεξάρτητο από ιδιοτελή συμφέροντα αγώνα θα πρέπει να οργανώσουμε οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με άλλες ανάλογες κινήσεις ανά την Ελλάδα) για να αποτρέψουμε την καύση των απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ και όπου αλλού.
Και θα κλείσω με τον εύστοχο τίτλο ενός άρθρου (σχετικού) που διάβασα σε μπλογκ:

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΟΥΤΕ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.

Ο ΤΡΟΧΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top